Lazanya Tanımı İçin Materyaller
1 paket yaprak lazanya
2 yemek kaşığı çiçek yağı
2 yemek kaşığı tereyağı
1 adet büyük uzunluk soğan
1 adet havuç
400 gr orta yağlı kıyma
2 diş sarımsak
1 tane kapya biber
2 tane sivri biber
2 adet rende domates
1 adet defne yaprağı
1 yemek kaşığı karışık salça
1 su bardağı rendelenmiş kaşar peyniri
1 çay kaşığının ucuyla tane çekilmiş tuz, zerdeçal, biberiye, nane, kekik
Yarım çay bardağı ılık su
(baharatları ve malzemeyi kendinize nazaran değiştirebilirsiniz, ben birebir tanımı kıymalı yerine sebzeli yahut mantarlı da yapıyorum)
Beşamel sos;
1 litre süt/yarım çay bardağı soğuk su
2 yemek kaşığı tereyağı
1 yemek kaşığı sıvı yağ
3,5 yemek kaşığı un
1 tatlı kaşığı rendelenmiş muskat cevizi
1 çay kaşığı karabiber
1 tutam tuz
Lazanya Tanımı Yapılışı
Not EkleTanımı Yazdır
Çiçek yağını ve tereyağını yapışmaz bir tavaya alın ve soğanları 5 dk kavurun.
Daha sonra küp küp doğranmış havuçları atın.
Havuçlar kavrulunca kıymayı ve ince ince doğranmış biberleri ek edin, suyunu salıp çekinceye kadar kavurun.
Sarımsak salça ve baharatları da ekleyip karıştırın.
En son domatesi ve yarım çay bardağı ılık suyu da ekleyip çekene kadar pişirin.
Beşamel sosu hazırlamak için tereyağını ve çiçek yağını sos tenceresinde eritin unu ek edip unun kokusu çıkana kadar kavurun.
Kavrulan una soğuk sütü yavaş yavaş ekleyip suyu da ekledikten sonra bir çırpıcı yardımıyla daima karıştırarak pişirin. Akışkan bir kıvam olması gerekir muhallebi üzere olmasın buna dikkat edin.
Kaynamaya başlayan sosa karabiber, tuz ve muskat cevizini ekleyip karıştırın ve altını kapatın.
Islatılmış fırın kabının en altına bir kepçe beşamel sosu yayıp üstüne lazanya yapraklarından bir sıra kalıba nazaran dizin.
Daha sonra kıymalı harçtan ekleyin ve yaydırın.
Sırasıyla en üste beşamel sos kalacak halde; gereç bitene kadar beşamel sos, lazanya yaprağı kıymalı harç biçiminde kat yapmaya devam edin. Ben en üste kalan beşamel sosun içine kaşarı karıştırarak fırına veriyorum. Siz kaşar peyniri en üstüne de ekleyebilirsiniz.
Evvelden ısıtılmış 180° fırında 25 dk kadar pişirin. Fırına nazaran pişme müddeti değişebilir üstü kızarana kadar pişirin.Afiyet olsun.
1 paket yaprak lazanya
2 yemek kaşığı çiçek yağı
2 yemek kaşığı tereyağı
1 adet büyük uzunluk soğan
1 adet havuç
400 gr orta yağlı kıyma
2 diş sarımsak
1 tane kapya biber
2 tane sivri biber
2 adet rende domates
1 adet defne yaprağı
1 yemek kaşığı karışık salça
1 su bardağı rendelenmiş kaşar peyniri
1 çay kaşığının ucuyla tane çekilmiş tuz, zerdeçal, biberiye, nane, kekik
Yarım çay bardağı ılık su
(baharatları ve malzemeyi kendinize nazaran değiştirebilirsiniz, ben birebir tanımı kıymalı yerine sebzeli yahut mantarlı da yapıyorum)
Beşamel sos;
1 litre süt/yarım çay bardağı soğuk su
2 yemek kaşığı tereyağı
1 yemek kaşığı sıvı yağ
3,5 yemek kaşığı un
1 tatlı kaşığı rendelenmiş muskat cevizi
1 çay kaşığı karabiber
1 tutam tuz
Lazanya Tanımı Yapılışı
Not EkleTanımı Yazdır
Çiçek yağını ve tereyağını yapışmaz bir tavaya alın ve soğanları 5 dk kavurun.
Daha sonra küp küp doğranmış havuçları atın.
Havuçlar kavrulunca kıymayı ve ince ince doğranmış biberleri ek edin, suyunu salıp çekinceye kadar kavurun.
Sarımsak salça ve baharatları da ekleyip karıştırın.
En son domatesi ve yarım çay bardağı ılık suyu da ekleyip çekene kadar pişirin.
Beşamel sosu hazırlamak için tereyağını ve çiçek yağını sos tenceresinde eritin unu ek edip unun kokusu çıkana kadar kavurun.
Kavrulan una soğuk sütü yavaş yavaş ekleyip suyu da ekledikten sonra bir çırpıcı yardımıyla daima karıştırarak pişirin. Akışkan bir kıvam olması gerekir muhallebi üzere olmasın buna dikkat edin.
Kaynamaya başlayan sosa karabiber, tuz ve muskat cevizini ekleyip karıştırın ve altını kapatın.
Islatılmış fırın kabının en altına bir kepçe beşamel sosu yayıp üstüne lazanya yapraklarından bir sıra kalıba nazaran dizin.
Daha sonra kıymalı harçtan ekleyin ve yaydırın.
Sırasıyla en üste beşamel sos kalacak halde; gereç bitene kadar beşamel sos, lazanya yaprağı kıymalı harç biçiminde kat yapmaya devam edin. Ben en üste kalan beşamel sosun içine kaşarı karıştırarak fırına veriyorum. Siz kaşar peyniri en üstüne de ekleyebilirsiniz.
Evvelden ısıtılmış 180° fırında 25 dk kadar pişirin. Fırına nazaran pişme müddeti değişebilir üstü kızarana kadar pişirin.Afiyet olsun.