Malatya Yordamı Mercimekli İçli Köfte (Etliden Çok Daha Lezzetli) Tanımı İçin Malzemeler
3 su bardağı köftelik ince bulgur
1 tatlı kaşığı tuz
Yarım su bardağı irmik
3 su bardağı sıcak su
1 adet yumurta
1,5 su bardağı tam buğday unu
1,5 su bardağı olağan beyaz un
2 su bardağı soğuk çeşme suyu
İç harcı için;
3 su bardağı düzgünce haşlanmış süzülmüş yeşil yada siyah mercimek
2 adet ufak doğranmış büyük uzunluk soğan
Yarım yemek kaşığı biber yada domates salçası( istemezseniz koymayabilirsiniz)
3-4 yemek kaşığı dolusu tereyağı yada margarin( sıvı yağ koymadım sebebi içli köftenin çatlamasına sebeb oluyor)
1 tatlı kaşığı tuz
İsteğe nazaran ufak doğranmış maydanoz
Kuru reyhan
Kimyon
Acı pul biber
Köfteleri haşlamak için;
Tencerenin yarısı kadar kaynar su
Kızartmak için;
Tereyağı yada margarin
Az ölçüde acı yada tatlı toz biber
Malatya Adabı Mercimekli İçli Köfte (Etliden Çok Daha Lezzetli) Tanımı Nasıl Yapılır?
Not EkleTarifi Yazdır
Öncelikle iç harcı için bir tavaya tereyağını ve soğanı koyup pembeleşene kadar hafif harlı ateşte kavuralım.
İsteğe nazaran domates yada biber salçası koyabilirsiniz.
Sonra haşlanıp süzülmüş mercimeği koyup bi hoş kavuralım.
Tuzu ve istediğiniz baharatları ekleyip ocağın altını kapatıp soğumaya bırakalım.
Bu ortada tencerenin yarısına kadar suyu koyup kaynatalım.
Şimdide köftenin hamuru için bir kaba bulguru ve irmiği koyup üzerine sıcak su ekleyip bi hoş karıştırıp üzerini kapatıp 20 dakika kadar bulgurun yumuşamasını bekleyelim.
Sonra bulgura yumurtayı ve unu ekleyip yavaş yavaş azar azar soğan su dökerek yoğuralım.
Kıvama gelen hamurdan eşit boyutta bezeler alıp elinizi hafif ıslatıp elimizle çiğköfte sıkar üzere sıkalım sonra avuç içinde yuvarlayıp işaret parmağımızla hafif delerek içini oyup iç harçtan çok az ölçüde koyup sonra avuç içinde yuvarlayıp ağzını kapatalım. Hamur bitene kadar bu sürece devam edelim.
Yapılan köfteleri tenceredeki kaynayan suya dikkatlice koyup haşlansın. Suyun yüzeyine çıkarsa pişmiş olduğu anlaşılır.
Haşlanan köfteleri bir tavadaki hafif kızdırılmış eritilmiş tereyağında kızartıp afiyetle sıhhatle tüketebilirsiniz.
Şimdiden deneyeceklere kolay gelsin ve afiyet şifa olsun.
Bi sonraki tanımda görüşmek üzere hoşçakalın sağlıcakla kalın
Malatya Tarzı Mercimekli İçli Köfte (Etliden Çok Daha Lezzetli) Tanımı Fotoğraflı Yapılışı
3 su bardağı köftelik ince bulgur
1 tatlı kaşığı tuz
Yarım su bardağı irmik
3 su bardağı sıcak su
1 adet yumurta
1,5 su bardağı tam buğday unu
1,5 su bardağı olağan beyaz un
2 su bardağı soğuk çeşme suyu
İç harcı için;
3 su bardağı düzgünce haşlanmış süzülmüş yeşil yada siyah mercimek
2 adet ufak doğranmış büyük uzunluk soğan
Yarım yemek kaşığı biber yada domates salçası( istemezseniz koymayabilirsiniz)
3-4 yemek kaşığı dolusu tereyağı yada margarin( sıvı yağ koymadım sebebi içli köftenin çatlamasına sebeb oluyor)
1 tatlı kaşığı tuz
İsteğe nazaran ufak doğranmış maydanoz
Kuru reyhan
Kimyon
Acı pul biber
Köfteleri haşlamak için;
Tencerenin yarısı kadar kaynar su
Kızartmak için;
Tereyağı yada margarin
Az ölçüde acı yada tatlı toz biber
Malatya Adabı Mercimekli İçli Köfte (Etliden Çok Daha Lezzetli) Tanımı Nasıl Yapılır?
Not EkleTarifi Yazdır
Öncelikle iç harcı için bir tavaya tereyağını ve soğanı koyup pembeleşene kadar hafif harlı ateşte kavuralım.
İsteğe nazaran domates yada biber salçası koyabilirsiniz.
Sonra haşlanıp süzülmüş mercimeği koyup bi hoş kavuralım.
Tuzu ve istediğiniz baharatları ekleyip ocağın altını kapatıp soğumaya bırakalım.
Bu ortada tencerenin yarısına kadar suyu koyup kaynatalım.
Şimdide köftenin hamuru için bir kaba bulguru ve irmiği koyup üzerine sıcak su ekleyip bi hoş karıştırıp üzerini kapatıp 20 dakika kadar bulgurun yumuşamasını bekleyelim.
Sonra bulgura yumurtayı ve unu ekleyip yavaş yavaş azar azar soğan su dökerek yoğuralım.
Kıvama gelen hamurdan eşit boyutta bezeler alıp elinizi hafif ıslatıp elimizle çiğköfte sıkar üzere sıkalım sonra avuç içinde yuvarlayıp işaret parmağımızla hafif delerek içini oyup iç harçtan çok az ölçüde koyup sonra avuç içinde yuvarlayıp ağzını kapatalım. Hamur bitene kadar bu sürece devam edelim.
Yapılan köfteleri tenceredeki kaynayan suya dikkatlice koyup haşlansın. Suyun yüzeyine çıkarsa pişmiş olduğu anlaşılır.
Haşlanan köfteleri bir tavadaki hafif kızdırılmış eritilmiş tereyağında kızartıp afiyetle sıhhatle tüketebilirsiniz.
Şimdiden deneyeceklere kolay gelsin ve afiyet şifa olsun.
Bi sonraki tanımda görüşmek üzere hoşçakalın sağlıcakla kalın
Malatya Tarzı Mercimekli İçli Köfte (Etliden Çok Daha Lezzetli) Tanımı Fotoğraflı Yapılışı