Mis Gibi Organik Ev Yapımı Tarhana Tarifi (Yöresel)

theking

Yeni Üye
Tepkime
16
Yaş
35
Coin
175,520
Mis Gibi Organik Ev Yapımı Tarhana Tarifi (Yöresel) İçin Malzemeler
3 kilo kırmızı kapya biber
3 kilo domates
2 kilo kuru soğan
1 kase biber salçası
5 kilo yoğur
Yeterince tuz
Aldığı kadar tam buğday unu( yoksa başkada kullanılır )

Mis Gibi Organik Ev Yapımı Tarhana Tarifi (Yöresel) Nasıl Yapılır?
Not EkleTarifi Yazdır
Geniş bir tencereye yıkanmış doğranmış domatesler konur.
Onun üstüne yıkanıp temizlenmiş doğranmış biberler ilave edilir.
En üste yıkanıp soyulan soğanlar doğranıp ilave edilir kaynamaya bırakılır.
Soğuduktan sonrada blandırdan geçirilir geniş bir kaba dökülür yoğurt ilave edilir biber salçası eklenir karıştırılır.
Ayrıca büyük bir temiz hamur için kullanılan leğene un konur tuz ekilip harmanlanır kaynayan soğuyan blandırdan geçirilen malzemeler kontrollü eklenerek kulak memesi yumuşaklığından biraz sert hamur elde edilir.
Yoğurduğumuz hamur cıvık olursa da un eklenip yoğrulur.
Üzeri temiz bezle örtülür gün aşırı yoğurarak 3 hafta bekletilir.
Zamanı gelince müsait bir yere temiz bez serilir güneş görmeyen yere küçük parçalar halinde bezin üzerine döşenir.
Ara ara çevirip ufalanır ta ki biraz nemli kalana kadar.
Daha sonra elimizle avuç içiyle sürterek un gibi ezilir süzgeçle eleyip başka bir beze serilir.
Sık sık karıştırarak kurutulur.
Kuruyan tarhana rutubetsiz bir yerde saklanır.
Not:Tarhananın hamuru cıvık olursa sermesi sıkıntı olur.

Tuz ayarı tam olmazsa güvelenir.

Salçayıda rengi güzel olsun diye kattım arzuya kalmış katmasanızda olur.

Tarhananın kuruduğundan emin olmak için elinize alıp 2 parmak arasında ezin nemli olursa elinizde hissedersiniz.

İyice kurumadan kaldırmayın bozulur.

Ölçülerini kendiniz ayarlayabilirsiniz.

Benim ölçülerimde bu kadar unda toplamda 14 kilo gitti.

Unundan una farklı olabiliyor.

Siz malzemeye yedirerek ilave edin sonrasında eklersiniz.

Çorbasının da tarifini vereyim:

Tencereye yeterince yağ salça konur kavrulur.

Varsa et suyu suyla karışık ilave edip suyu ılık olsun topaklanmasın tarhana ilave edilir kaynamaya başlayana kadarda karıştırılır.

Kaynamaya başlayınca kısık ateşte 5- 10 dk daha kaynatılır.

Kıvamı ne çok koyu ne çok duru olmasın.

Arzuya göre 3 diş ezilmiş sarımsak, kuru nane, tuz, eklenir 1, iki dakika daha kaynatılıp servis yapılır. Arzuya görede acı biber kullanabilirsiniz.

Afiyet şifa olsun

Mis Gibi Organik Ev Yapımı Tarhana Tarifi (Yöresel) Fotoğraflı Yapılışı
 
Üst Alt