Orijinal Helvacı Tanımı İrmik Helvası (Şahane Lezzette) İçin Malzemeler
1 küçük çay bardağı sıvı yağ (130 ml)
75 gram tereyağı
3 yemek kaşığı dolmalık fıstık
1,5 su bardağı ince irmik (Su bardağı ölçüm 220 ml)
1 su bardağından 2 parmak az un
İsteğe bağlı olarak (İnce çekim 2 yemek kaşığı antep fıstığı yada ceviz)
Şerbeti için;
3 su bardağı soğuk süt (660 ml)
1 su bardağı soğuk su (220 ml)
2 su bardağından 2 parmak eksik şeker
Helvaya, sonradan eklemek için;
Yarım çay bardağı üzüm pekmezi ve bardağı tamamlayacak kadar üzerine yarım bardak kaynar su
Orijinal Helvacı Tanımı İrmik Helvası (Şahane Lezzette) Nasıl Yapılır?
Not EkleTarifi Yazdır
İlk evvel şerbetini hazırlayalım. Büyükçe bir sürahi içine şeker su ve sütü koyup, yeterlice karıştıralım erisin kenarda beklesin. Kaynatılmayacak, soğuk ek edilecek.
Daha sonra, tava içine sıvı yağı alıp ocağı ortadan birazcık yüksek ayarda açalım. Tereyağını ekleyip eritelim.
Dolmalık fıstıkları katıp 2-3 tıp karıştıralım. Çabucak üzerine irmik ve unu ekleyip karıştırmayı hiç bırakmadan koyu renk alana dek kahverengiye çalana dek 15-20 dk kavuralım.
Rengini alan helvayı kısık ateşe düşürelim, üzerine şerbetini dikkatle dökelim ve 3-5 çeşit karıştırıp kapak örtelim.
Orta ateşe yakın ayarda, orta sıra karıştırarak 8-10 dk pişirelim. Şerbetini çekip tam yoğunlaşmaya başlamadan evvel içine 1 çay bardağı olan pekmezli su karışımını ek edelim.
Tekrar 3-4 tıp karıştıralım. Eklemek istersek minik ceviz kırıkları katalım. Kısık ateşte ocakta karıştıra karıştıra 2-3 dk daha pişirip ocaktan alalım ve kapak örtelim 5 dk dinlensin.
Daha sonra porsiyonluk kuplara hisse edip ister sıcak, ister ılıyınca yada soğukken ikram edebiliriz. Ağzı kapalı 3 gün buzdolabında koruma edebilirsiniz. Afiyet şifa olsun.
Orijinal Helvacı Tanımı İrmik Helvası (Şahane Lezzette) Fotoğraflı Yapılışı
1 küçük çay bardağı sıvı yağ (130 ml)
75 gram tereyağı
3 yemek kaşığı dolmalık fıstık
1,5 su bardağı ince irmik (Su bardağı ölçüm 220 ml)
1 su bardağından 2 parmak az un
İsteğe bağlı olarak (İnce çekim 2 yemek kaşığı antep fıstığı yada ceviz)
Şerbeti için;
3 su bardağı soğuk süt (660 ml)
1 su bardağı soğuk su (220 ml)
2 su bardağından 2 parmak eksik şeker
Helvaya, sonradan eklemek için;
Yarım çay bardağı üzüm pekmezi ve bardağı tamamlayacak kadar üzerine yarım bardak kaynar su
Orijinal Helvacı Tanımı İrmik Helvası (Şahane Lezzette) Nasıl Yapılır?
Not EkleTarifi Yazdır
İlk evvel şerbetini hazırlayalım. Büyükçe bir sürahi içine şeker su ve sütü koyup, yeterlice karıştıralım erisin kenarda beklesin. Kaynatılmayacak, soğuk ek edilecek.
Daha sonra, tava içine sıvı yağı alıp ocağı ortadan birazcık yüksek ayarda açalım. Tereyağını ekleyip eritelim.
Dolmalık fıstıkları katıp 2-3 tıp karıştıralım. Çabucak üzerine irmik ve unu ekleyip karıştırmayı hiç bırakmadan koyu renk alana dek kahverengiye çalana dek 15-20 dk kavuralım.
Rengini alan helvayı kısık ateşe düşürelim, üzerine şerbetini dikkatle dökelim ve 3-5 çeşit karıştırıp kapak örtelim.
Orta ateşe yakın ayarda, orta sıra karıştırarak 8-10 dk pişirelim. Şerbetini çekip tam yoğunlaşmaya başlamadan evvel içine 1 çay bardağı olan pekmezli su karışımını ek edelim.
Tekrar 3-4 tıp karıştıralım. Eklemek istersek minik ceviz kırıkları katalım. Kısık ateşte ocakta karıştıra karıştıra 2-3 dk daha pişirip ocaktan alalım ve kapak örtelim 5 dk dinlensin.
Daha sonra porsiyonluk kuplara hisse edip ister sıcak, ister ılıyınca yada soğukken ikram edebiliriz. Ağzı kapalı 3 gün buzdolabında koruma edebilirsiniz. Afiyet şifa olsun.
Orijinal Helvacı Tanımı İrmik Helvası (Şahane Lezzette) Fotoğraflı Yapılışı