Pandispanya Tarifi İçin Malzemeler
Pandispanya için;
5 yumurta ( büyük ise 4 tane)
1 su bardağı şeker
1 su bardağı un
1.5 yemek kaşığı nişasta
Yarım çay bardağı sıcak su
Bir çimdik tuz
Pandispanya Tarifi Nasıl Yapılır?
Not EkleTarifi Yazdır
18 cm kalıbımda yaptığım pandispanya tarifimi yazacağım şimdi.
Kalıp büyüdükçe yumurta sayısını artırın. Ben bu kalıpta 5 yumurta kullandım ama yumurtalar büyükse 4 tane de konulabilir.Ayrıca taze köy yumurtası kullanmanız kabarması açısından çok önemli.
20 cm lik bir kalıpta 6 yumurta kullanabilirsiniz. Dediğim gibi kalıba göre yumurta sayısı değişkenlik gösterir.
Yaptığınız harç kalıbın yarısından fazlasını doldurmalı.
Şimdi hazırlanışına geçelim; Öncelikle 5 yumurtayı sarısıyla beyazını dikkatli bir şekilde ayırıp ayrı kaplara alın.
Daha sonra ilk önce sarısına şeker miktarının yarısını ilave edip çırpmaya başlayın.
Kaynar suyu azar azar ilave ederek şekerin erimesini sağlatın. 7-8 dk çırpın.
Şeker tamamen eriyip, yumurta sarılarının miktarı iki katına çıkıp, rengi açık sarı olmalıdır. Bu aşama epey uzun sürecek.
Daha sonra yumurta sarılarını bir kenara alın.
Diğer bir genişçe kapta yumurtaların beyazını çırpmaya başalayacağız.
Yumurta akını 10 sn çırpıp köpük olduğunda yarım çay kaşığı tuz ekleyip 10 sn daha çırpın.
Daha sonra geri kalan şekerin tamamını azar azar yumurta aklarına ekleyip çırpmaya devam edin.
Yumurta akları kar gibi olup kuyruk bırakacak kıvama gelene kadar çırpmaya devam edin. Burası önemli. Yumurta akları kar gibi olacak ve çırpma telinizi yumurtadan çektiğinizde uç vermeli, kuyruk bırakmalıdır.
Daha sonra yumurta akından iki kaşık alıp yumurta sarısına alttan üste doğru döndürerek söndürmeden spatula ile karıştırın.
Nişasta ve unun yarısını ekleyip karıştırmaya devam edin.
Yumurta akından azar azar sarısına ilave edip söndürmeden karıştırmaya devam edin.
Kalan unu da ilave edip, yumurta akı bitene kadar işleme devam edin.
Hazır olan harcı nar kalıba döküp önceden ısıtılmış 150 derecelik fırında 50 dk pişirin.
Pişme süresi en az 40 dk olmalıdır.
Piştikten sonra kapağını açmadan 5 dk dinlendirin.
Sonrasında fırından çıkarıp ters çevirin ve 2 saat bekletin.
Tercihe göre katlarını kesip strece sarın ve 1 gün dolapta dinlendirin.
Pandispanya Tarifi Fotoğraflı Yapılışı
Pandispanya için;
5 yumurta ( büyük ise 4 tane)
1 su bardağı şeker
1 su bardağı un
1.5 yemek kaşığı nişasta
Yarım çay bardağı sıcak su
Bir çimdik tuz
Pandispanya Tarifi Nasıl Yapılır?
Not EkleTarifi Yazdır
18 cm kalıbımda yaptığım pandispanya tarifimi yazacağım şimdi.
Kalıp büyüdükçe yumurta sayısını artırın. Ben bu kalıpta 5 yumurta kullandım ama yumurtalar büyükse 4 tane de konulabilir.Ayrıca taze köy yumurtası kullanmanız kabarması açısından çok önemli.
20 cm lik bir kalıpta 6 yumurta kullanabilirsiniz. Dediğim gibi kalıba göre yumurta sayısı değişkenlik gösterir.
Yaptığınız harç kalıbın yarısından fazlasını doldurmalı.
Şimdi hazırlanışına geçelim; Öncelikle 5 yumurtayı sarısıyla beyazını dikkatli bir şekilde ayırıp ayrı kaplara alın.
Daha sonra ilk önce sarısına şeker miktarının yarısını ilave edip çırpmaya başlayın.
Kaynar suyu azar azar ilave ederek şekerin erimesini sağlatın. 7-8 dk çırpın.
Şeker tamamen eriyip, yumurta sarılarının miktarı iki katına çıkıp, rengi açık sarı olmalıdır. Bu aşama epey uzun sürecek.
Daha sonra yumurta sarılarını bir kenara alın.
Diğer bir genişçe kapta yumurtaların beyazını çırpmaya başalayacağız.
Yumurta akını 10 sn çırpıp köpük olduğunda yarım çay kaşığı tuz ekleyip 10 sn daha çırpın.
Daha sonra geri kalan şekerin tamamını azar azar yumurta aklarına ekleyip çırpmaya devam edin.
Yumurta akları kar gibi olup kuyruk bırakacak kıvama gelene kadar çırpmaya devam edin. Burası önemli. Yumurta akları kar gibi olacak ve çırpma telinizi yumurtadan çektiğinizde uç vermeli, kuyruk bırakmalıdır.
Daha sonra yumurta akından iki kaşık alıp yumurta sarısına alttan üste doğru döndürerek söndürmeden spatula ile karıştırın.
Nişasta ve unun yarısını ekleyip karıştırmaya devam edin.
Yumurta akından azar azar sarısına ilave edip söndürmeden karıştırmaya devam edin.
Kalan unu da ilave edip, yumurta akı bitene kadar işleme devam edin.
Hazır olan harcı nar kalıba döküp önceden ısıtılmış 150 derecelik fırında 50 dk pişirin.
Pişme süresi en az 40 dk olmalıdır.
Piştikten sonra kapağını açmadan 5 dk dinlendirin.
Sonrasında fırından çıkarıp ters çevirin ve 2 saat bekletin.
Tercihe göre katlarını kesip strece sarın ve 1 gün dolapta dinlendirin.
Pandispanya Tarifi Fotoğraflı Yapılışı