Parmaklarınızı Yedirtecek Uzakdoğu Mantısı (Dumplings) Tarifi İçin Malzemeler
Hamuru için:
2 1/4 (çeyrek) (2 ve bir çeyrek) su bardağı (320 gr) un
3/4 (bir yarım+bir çeyrek) (3 çeyrek) su bardağı (185 ml) su, çok sıcak olsun (ele yapışmayacak ve yumuşak bir hamur elde etmeliyiz)
Yarım çay kaşığı tuz
İç harcı için:
450 gram kıyma (Dana eti veya tavuk eti fark etmez)
6 dal yeşil soğan (Sapıyla küçük küçük doğranacak)
Yarım küçük boy lahana (Beyaz) rendelenecek
Arzuya göre 5 mantar (Küçük küçük doğranacak) ben bu seferlik kullanmadım
3 yemek kaşığı soya sosu
1 yemek kaşığı sıvı yağı
1 yemek kaşığı sirke (Herhangi olur, ben üzüm kullandım)
2 veya 3 dış sarımsak (Ezilecek)
1 tatlı kaşığı tozşeker
1 tatlı kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı nişasta
Arzuya göre pulkırmızı biber ve toz karabiber
Sosu için:
3 yemek kaşığı soyasosu
1 yemek kaşığı sirke (herhangi olur, ben üzüm kullandım)
1 diş sarımsak (Ezilecek)
Taze zencefil (Rendelenecek, bir diş sarımsak boyutunda)
1 tatlı kaşığı susam
Arzuya göre pulkırmızıbiber
Arzuya göre bal
Parmaklarınızı Yedirtecek Uzakdoğu Mantısı (Dumplings) Tarifi Nasıl Yapılır?
Not EkleTarifi Yazdır
İlk önce hamurumuz için uygun bir kaba su hariç bütün malzemeleri katalım ve elimizle karıştıralım.
Suyumuzu azar azar katip ve ele yapışmıçak yumuşak bir hamur elde ettiğimizde hamurumuzu yoğurmaya başlıyalım.
Hamurumuzu şimdi mutfak tezgahına alalım ve pürüssüz hale gelene kadar yoğuralım. Yaklaşık 5 dakika. Şimdi hamurumuzu tekrar kaba alalım ve nemli bir bezle kabin üzerini örtelim.
En az 45 dakika dinlensin.
Dinlenen hamurumuzu kabımızdan alalım ve az biraz daha yoğuralım.
Hamurumuza şimdi uzun ve ince bir şekil verelim (resimlere bakın) ve misket büyüklüğünde parçalar keselim.
Her parçaları beze haline getirin ve biraz un eşliğinde teker teker ince ve daire şeklinde oklavayla veya merdaneyle açalım.
Resimde göstermek istediğim gibi kenarlarını bir tık daha ince açın.
Tümü olarak ince bir yufka elde etmeliyiz. Eğer kenarları tam güzel daire olmadıysa ve bazıları yamuk olmuşsa dilerseniz bir kalıp ile üzerine bastırıp güzel bir daire şekli verebilirsiniz.
Her açtığımız yufkamızı üst üste dizelim ve kenara alalım.
İç harcımız için bütün malzemeleri uygun bir kaba alalım ve iyice karıştıralım.
İçini dolduracağımız yufkaları mutfaktezgahına alalım ve içine harcımızdan dolduralım.
Mühürlenecek yufkaların bütün kenarlarına işaretparmağınızla suyla gezdirin ve yufkamızı şimdi beğendiğiniz şekille mühürleyin.
Her yufkaya böyle işlem uygulayın.
Ocağa aldığımız uygun bir tavaya 2-3 yemekkaşığı sıvı yağı dökün (bir fırça yardımıyla yağı bütün tavaya değsin) ve mantılarımızı dizin içine (mantının dibi tavaya değmeli, resimlere bakın)
Ocağınız kısıkateşte (ortaya yakın) olmalı.
Bu yüzden tavamız tam kızardığından emin olduğunuzda mantıları dizin içine.
Tencerenin üzerini kapağıyla kapatın ve mantılarımızın altı kızarana kadar bu şekilde pişsinler.
Mantılarımızın alt kısmı karamel rengini aldıysa yarım çaybardağı şu dokun tavanın içine ve tekrar kapağını kapatın.
Böyle bir kaç dakika daha pişsinler kendi buharında.
Pişen mantılarımızı bir tabağa alalım ve kalan diğer mantılara aynı işlemi uygulayın. Servise hazırdır şimdi. Afiyetler olsun.Not: eğer iç harcımız artarsa güzel köfteler yapabilirsiniz. Aşırı lezzetli oluyor
Parmaklarınızı Yedirtecek Uzakdoğu Mantısı (Dumplings) Tarifi Fotoğraflı Yapılışı
Hamuru için:
2 1/4 (çeyrek) (2 ve bir çeyrek) su bardağı (320 gr) un
3/4 (bir yarım+bir çeyrek) (3 çeyrek) su bardağı (185 ml) su, çok sıcak olsun (ele yapışmayacak ve yumuşak bir hamur elde etmeliyiz)
Yarım çay kaşığı tuz
İç harcı için:
450 gram kıyma (Dana eti veya tavuk eti fark etmez)
6 dal yeşil soğan (Sapıyla küçük küçük doğranacak)
Yarım küçük boy lahana (Beyaz) rendelenecek
Arzuya göre 5 mantar (Küçük küçük doğranacak) ben bu seferlik kullanmadım
3 yemek kaşığı soya sosu
1 yemek kaşığı sıvı yağı
1 yemek kaşığı sirke (Herhangi olur, ben üzüm kullandım)
2 veya 3 dış sarımsak (Ezilecek)
1 tatlı kaşığı tozşeker
1 tatlı kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı nişasta
Arzuya göre pulkırmızı biber ve toz karabiber
Sosu için:
3 yemek kaşığı soyasosu
1 yemek kaşığı sirke (herhangi olur, ben üzüm kullandım)
1 diş sarımsak (Ezilecek)
Taze zencefil (Rendelenecek, bir diş sarımsak boyutunda)
1 tatlı kaşığı susam
Arzuya göre pulkırmızıbiber
Arzuya göre bal
Parmaklarınızı Yedirtecek Uzakdoğu Mantısı (Dumplings) Tarifi Nasıl Yapılır?
Not EkleTarifi Yazdır
İlk önce hamurumuz için uygun bir kaba su hariç bütün malzemeleri katalım ve elimizle karıştıralım.
Suyumuzu azar azar katip ve ele yapışmıçak yumuşak bir hamur elde ettiğimizde hamurumuzu yoğurmaya başlıyalım.
Hamurumuzu şimdi mutfak tezgahına alalım ve pürüssüz hale gelene kadar yoğuralım. Yaklaşık 5 dakika. Şimdi hamurumuzu tekrar kaba alalım ve nemli bir bezle kabin üzerini örtelim.
En az 45 dakika dinlensin.
Dinlenen hamurumuzu kabımızdan alalım ve az biraz daha yoğuralım.
Hamurumuza şimdi uzun ve ince bir şekil verelim (resimlere bakın) ve misket büyüklüğünde parçalar keselim.
Her parçaları beze haline getirin ve biraz un eşliğinde teker teker ince ve daire şeklinde oklavayla veya merdaneyle açalım.
Resimde göstermek istediğim gibi kenarlarını bir tık daha ince açın.
Tümü olarak ince bir yufka elde etmeliyiz. Eğer kenarları tam güzel daire olmadıysa ve bazıları yamuk olmuşsa dilerseniz bir kalıp ile üzerine bastırıp güzel bir daire şekli verebilirsiniz.
Her açtığımız yufkamızı üst üste dizelim ve kenara alalım.
İç harcımız için bütün malzemeleri uygun bir kaba alalım ve iyice karıştıralım.
İçini dolduracağımız yufkaları mutfaktezgahına alalım ve içine harcımızdan dolduralım.
Mühürlenecek yufkaların bütün kenarlarına işaretparmağınızla suyla gezdirin ve yufkamızı şimdi beğendiğiniz şekille mühürleyin.
Her yufkaya böyle işlem uygulayın.
Ocağa aldığımız uygun bir tavaya 2-3 yemekkaşığı sıvı yağı dökün (bir fırça yardımıyla yağı bütün tavaya değsin) ve mantılarımızı dizin içine (mantının dibi tavaya değmeli, resimlere bakın)
Ocağınız kısıkateşte (ortaya yakın) olmalı.
Bu yüzden tavamız tam kızardığından emin olduğunuzda mantıları dizin içine.
Tencerenin üzerini kapağıyla kapatın ve mantılarımızın altı kızarana kadar bu şekilde pişsinler.
Mantılarımızın alt kısmı karamel rengini aldıysa yarım çaybardağı şu dokun tavanın içine ve tekrar kapağını kapatın.
Böyle bir kaç dakika daha pişsinler kendi buharında.
Pişen mantılarımızı bir tabağa alalım ve kalan diğer mantılara aynı işlemi uygulayın. Servise hazırdır şimdi. Afiyetler olsun.Not: eğer iç harcımız artarsa güzel köfteler yapabilirsiniz. Aşırı lezzetli oluyor
Parmaklarınızı Yedirtecek Uzakdoğu Mantısı (Dumplings) Tarifi Fotoğraflı Yapılışı