Pastane Poğaçası (Çok Kabaran Yumuşacık Poğaça) Tanımı İçin Materyaller
︎5 yumurta (Yumurtalar büyükse 4 adet kâfi, ikisinin sarısı üzerine)
︎1 su bardağı ılık su
︎1 su bardağı ılık süt
︎1 çay bardağı sıvı yağ
︎150 gram tereyağı (Ben marketlerde sat paket teremyağ ile yaptım yarısından biraz fazlasını koydum)
︎1.5 yemek kaşığı kuru maya (Silme)
︎2 yemek kaşığı toz şeker
︎7-8 su bardağı un
︎1 yemek kaşığı tuz
Üzeri için
︎2 adet yumurta sarısı
︎1 tatlı kaşığı sıvı yağ
︎1 yemek kaşığı süt
Pastane Poğaçası (Çok Kabaran Yumuşacık Poğaça) Tanımı Yapılışı
Not EkleTanımı Yazdır
Süt ve suyu ocakta ılıtalım, içerisine şeker ve mayayı ek edip eriyene kadar karıştıralım ve 5, 10 dakika bekletelim maya biraz kabarsın.
Yoğurma kabının içerisine yumurtaları alalım, içerisine sıvı yağı ve tuzu ek edelim. Mayalı karışımı da ekleyelim ve yeterlice karıştıralım.
Unun 6 bardağını yavaş yavaş ekleyip yoğuralım. Un tam toparlamadan yani hala ele yapışıyorken tereyağını ek edelim. Biraz yedirelim yağı, sonra kalan unu denetimli bir halde ekleyelim, ele yapışmayan ve yumuşak bir hamur elde edelim.
45 dakika- 1 saat kadar mayalanmaya bırakalım. (2 katına çıktığında mayası gelmiştir. ).
Mayası gelen hamuru kokusu gidene kadar yoğuralım.
Mandalina büyüklüğünde modüller koparıp yuvarlayalım ve yağlı kağıt serili tepsiye aralıklı dizelim.
Kesinlikle 15-20 dakika tepsi mayası yapalım.
Tepsi mayasından sonra üzerine yumurtalı karışımı çok bastırmadan sürelim ve çatalla çarpı atalım.
Evvelce ısıttığımız fırında 175 derecede 25-30 dakika pişirelim.
Not: Birinci etapta unu yavaş yavaş ekleyerek tahta kaşık yardımı ile toparlayıp daha sonra yoğurma sürecine geçerseniz elinize fazla hamur yapışmaz.
Yumurtalar ve tereyağı oda sıcaklığında olmalıdır (Tereyağının yumuşamış olması gerekir )aksi halde hamurunuz kabarmaz.
Süt ve su karışımının ılık olması gerekir sıcak olursa maya tesirini kaybeder hamur kabarmaz.
Dilerseniz üzerine çörek otu ve susam serpebilirsiniz. İçine peynir vs. Koyabilirsiniz ben sade yaptım bu türlü bile tadı çok lezzetli oldu Afiyet olsun.
︎5 yumurta (Yumurtalar büyükse 4 adet kâfi, ikisinin sarısı üzerine)
︎1 su bardağı ılık su
︎1 su bardağı ılık süt
︎1 çay bardağı sıvı yağ
︎150 gram tereyağı (Ben marketlerde sat paket teremyağ ile yaptım yarısından biraz fazlasını koydum)
︎1.5 yemek kaşığı kuru maya (Silme)
︎2 yemek kaşığı toz şeker
︎7-8 su bardağı un
︎1 yemek kaşığı tuz
Üzeri için
︎2 adet yumurta sarısı
︎1 tatlı kaşığı sıvı yağ
︎1 yemek kaşığı süt
Pastane Poğaçası (Çok Kabaran Yumuşacık Poğaça) Tanımı Yapılışı
Not EkleTanımı Yazdır
Süt ve suyu ocakta ılıtalım, içerisine şeker ve mayayı ek edip eriyene kadar karıştıralım ve 5, 10 dakika bekletelim maya biraz kabarsın.
Yoğurma kabının içerisine yumurtaları alalım, içerisine sıvı yağı ve tuzu ek edelim. Mayalı karışımı da ekleyelim ve yeterlice karıştıralım.
Unun 6 bardağını yavaş yavaş ekleyip yoğuralım. Un tam toparlamadan yani hala ele yapışıyorken tereyağını ek edelim. Biraz yedirelim yağı, sonra kalan unu denetimli bir halde ekleyelim, ele yapışmayan ve yumuşak bir hamur elde edelim.
45 dakika- 1 saat kadar mayalanmaya bırakalım. (2 katına çıktığında mayası gelmiştir. ).
Mayası gelen hamuru kokusu gidene kadar yoğuralım.
Mandalina büyüklüğünde modüller koparıp yuvarlayalım ve yağlı kağıt serili tepsiye aralıklı dizelim.
Kesinlikle 15-20 dakika tepsi mayası yapalım.
Tepsi mayasından sonra üzerine yumurtalı karışımı çok bastırmadan sürelim ve çatalla çarpı atalım.
Evvelce ısıttığımız fırında 175 derecede 25-30 dakika pişirelim.
Not: Birinci etapta unu yavaş yavaş ekleyerek tahta kaşık yardımı ile toparlayıp daha sonra yoğurma sürecine geçerseniz elinize fazla hamur yapışmaz.
Yumurtalar ve tereyağı oda sıcaklığında olmalıdır (Tereyağının yumuşamış olması gerekir )aksi halde hamurunuz kabarmaz.
Süt ve su karışımının ılık olması gerekir sıcak olursa maya tesirini kaybeder hamur kabarmaz.
Dilerseniz üzerine çörek otu ve susam serpebilirsiniz. İçine peynir vs. Koyabilirsiniz ben sade yaptım bu türlü bile tadı çok lezzetli oldu Afiyet olsun.