Patatesli Açma Tarifi İçin Malzemeler
2 adet patates
1 tatlı kaşığı tuz
100 gram yumuşak tereyağı veya margarin
2 su bardağı ılık süt
1 su bardağı ılık su
1 su bardağı sıvı yağ
2 yumurta akı (Sarısı üzeri için)
1 paket instant maya
1 yemek kaşığı toz şeker
2 tatlı kaşığı tuz
7-8 su bardağı un
Patatesli Açma Tarifi Nasıl Yapılır?
Not EkleTarifi Yazdır
Ön hazırlık olarak patatesleri soyup, uygun tencere içerine alarak üzerini geçecek kadar su ekleyin ve haşlanmaya bırakın.
Hamuru yoğuracağınız derin ve geniş kase içerisine ılık süt ve suyu, ardından un hariç diğer malzemeleri ekleyerek karıştırın.
İnstant maya aktif olduğu için ön mayalanma işlemi yapmaya gerek yok.
Azar azar un ilavesi ile ele yapışmayan ama yumuşak bir hamur elde edene kadar yoğurun.
Kabın tabanını yağlayarak hamuru içinde çevirip her yarinin yağlanmasını sağladıktan sonra üzerini hava almayacak şekilde kapatıp 45-60 dakika arası oda ısısında mayalanmaya bırakın.
Mayalanma süresi yaklaştığında, haşlanan patatesle tuz ve tereyağını ekleyip püre haline getirin. Mayalanan hamuru açıp hafif unladığınız tezgah üzerinde 1-2 dakika yoğurarak toparlayın.
4 eşit bezeye ayırın. İlk bezeyi yine unlayarak bir merdane veya kalın oklava ile dikdörtgen şekilde açın. Yarım cm kalınlığında açmanız yeterli olacaktır. Tam olarak anlayabilmeniz için videolu tarifi izleyebilirsiniz.
Açtığınız hamurun üzerine patates püresinin 1/4 ini alarak kaşığın tersi ile tüm hamura yayın. Kenarlarına kadar gelmesine özen gösterin. Kalan diğer 3 bezeye de aynı işlemleri yapıp aralarına patates püresi sürün.
4. Yufkanın üzerini de patates püresi ile kapladıktan sonra bir bıçak yardımı ile kısa kenarından uzunlamasına keserek 18 şerit elde edin.
İlk şeridi uzunlamasına ikiye katlayarak her iki ucundan ters istikamete doğru çevirerek burgu yapın ve iki ucu birleştirip yapıştırın.
Hazırladığınız halkaları yağlı kağıt serili fırın tepsisine aralıklarla dizin. Her tepsiye 6 tane sığdırarak 3 tepsi hazırladım ben.
Tepsiye dizdiğiniz halkaların üzerine yumurta sarısı sürerek hazırlayın. İlk tepsi hazır olunca önceden ısıtılmamış 200*c ayarlı fırına verin.
İlk tepsi pişerken 2. Tepsiyi, 2. Tepsi pişerken de 3. Tepsiyi hazırlayın. Bekleme aşamasında tepsi mayalanması da gerçekleşmiş oluyor.
Benim fırınımda 25 dakika da üzerleri kızardı her fırına göre pişme süresi farklılık göstereceği için pişirme aşamasında kontrollü olun lütfen.
Fırından çıkan açmalarınızı ister sıcak, ister ılık isterseniz de ertesi gün servise çıkarabilirsiniz. Afiyet bal şeker olsun.
Patatesli Açma Tarifi Fotoğraflı Yapılışı
2 adet patates
1 tatlı kaşığı tuz
100 gram yumuşak tereyağı veya margarin
2 su bardağı ılık süt
1 su bardağı ılık su
1 su bardağı sıvı yağ
2 yumurta akı (Sarısı üzeri için)
1 paket instant maya
1 yemek kaşığı toz şeker
2 tatlı kaşığı tuz
7-8 su bardağı un
Patatesli Açma Tarifi Nasıl Yapılır?
Not EkleTarifi Yazdır
Ön hazırlık olarak patatesleri soyup, uygun tencere içerine alarak üzerini geçecek kadar su ekleyin ve haşlanmaya bırakın.
Hamuru yoğuracağınız derin ve geniş kase içerisine ılık süt ve suyu, ardından un hariç diğer malzemeleri ekleyerek karıştırın.
İnstant maya aktif olduğu için ön mayalanma işlemi yapmaya gerek yok.
Azar azar un ilavesi ile ele yapışmayan ama yumuşak bir hamur elde edene kadar yoğurun.
Kabın tabanını yağlayarak hamuru içinde çevirip her yarinin yağlanmasını sağladıktan sonra üzerini hava almayacak şekilde kapatıp 45-60 dakika arası oda ısısında mayalanmaya bırakın.
Mayalanma süresi yaklaştığında, haşlanan patatesle tuz ve tereyağını ekleyip püre haline getirin. Mayalanan hamuru açıp hafif unladığınız tezgah üzerinde 1-2 dakika yoğurarak toparlayın.
4 eşit bezeye ayırın. İlk bezeyi yine unlayarak bir merdane veya kalın oklava ile dikdörtgen şekilde açın. Yarım cm kalınlığında açmanız yeterli olacaktır. Tam olarak anlayabilmeniz için videolu tarifi izleyebilirsiniz.
Açtığınız hamurun üzerine patates püresinin 1/4 ini alarak kaşığın tersi ile tüm hamura yayın. Kenarlarına kadar gelmesine özen gösterin. Kalan diğer 3 bezeye de aynı işlemleri yapıp aralarına patates püresi sürün.
4. Yufkanın üzerini de patates püresi ile kapladıktan sonra bir bıçak yardımı ile kısa kenarından uzunlamasına keserek 18 şerit elde edin.
İlk şeridi uzunlamasına ikiye katlayarak her iki ucundan ters istikamete doğru çevirerek burgu yapın ve iki ucu birleştirip yapıştırın.
Hazırladığınız halkaları yağlı kağıt serili fırın tepsisine aralıklarla dizin. Her tepsiye 6 tane sığdırarak 3 tepsi hazırladım ben.
Tepsiye dizdiğiniz halkaların üzerine yumurta sarısı sürerek hazırlayın. İlk tepsi hazır olunca önceden ısıtılmamış 200*c ayarlı fırına verin.
İlk tepsi pişerken 2. Tepsiyi, 2. Tepsi pişerken de 3. Tepsiyi hazırlayın. Bekleme aşamasında tepsi mayalanması da gerçekleşmiş oluyor.
Benim fırınımda 25 dakika da üzerleri kızardı her fırına göre pişme süresi farklılık göstereceği için pişirme aşamasında kontrollü olun lütfen.
Fırından çıkan açmalarınızı ister sıcak, ister ılık isterseniz de ertesi gün servise çıkarabilirsiniz. Afiyet bal şeker olsun.
Patatesli Açma Tarifi Fotoğraflı Yapılışı