Perde Pilavı (Orta Asya) Tanımı İçin Malzemeler
İç pilav materyalleri;
1 su bardağı pirinç ( 200 cc ölçüde bardak kullandım)
1 çorba kaşığı kuş üzümü
1 çorba kaşığı dolmalık fıstık
1 ‘ er çay kaşığı kimyon, yenibahar, tarçın, karabiber ve toz kırmızı biber
300 gram kemiksiz tavuk eti ( tavuğun kemiksiz olarak ızgara tava denilen but kısmını tercih ediyorum. kuru olmadığı için daha lezzetli oluyor)
Yeterli ölçüde tuz
1.5 su bardağı su ve zeytinyağı
Hamuru için;
1.5 çay bardağı su
1 su bardağı kadar un ve tuz
Süslemek için ;
Tuzsuz iç badem
Perde Pilavı (Orta Asya) Tanımı Nasıl Yapılır?
Not EkleTarifi Yazdır
Hamur gereçlerini bir kaba alıp karıştıralım.Un markadan markaya az yahut çok gerekebilir, denetimli olarak ek edelim.
Tencereye yağı alıyoruz.
Üzerine dolmalık fıstık ve kuş üzümü ek edip biraz kavurup tüm baharatları ekliyoruz.
Baharatların biraz rengi ortaya çıkınca yıkanmış süzülmüş pirinç eği ile uygunca kavuruyoruz.
Üzerine ölçüde verilen suyu ekleyip kısık ateşte kendini çekene kadar pişirip ocaktan alıyoruz.
Ayrı bir tavada tavuk etlerimizi kuşbaşı doğrayıp orta ateşte hiç yağ eği yapmadan mühürleme süreci üzere kendi suyunda karıştırarak pişiriyoruz.
Tavuk etlerimiz dışı biraz kızarınca bir çorba kaşığı tereyağı ek edip pişen iç pilavımız ile harmanlıyoruz.
Tek kişilik kullandığım güveçlerin içlerini tereyağı ile yağlayıp bademleri yerleştirip üzerine güveç büyüklüğünde açmış olduğumuz hamuru koyuyoruz ve hamurumuzu çatalla deliyoruz.
Üzerine iç pilavımızı koyup en üstüne kapak olarak kestiğimiz hamuru ile kapatıyoruz.
Burada kapama sürecini yanlarından düzgünce içe gerçek yapmalıyız ki üzeri açılmadan pişsin.
Tam olarak hazır olan güveçlerin üzerine biraz yağ sürüp evvelce ısıtılmış fırında birinci evvel 175 derecede daha sonra hafif pişmeye başladığı vakit 200 derecede üzeri kızarana kadar pişiriyoruz.
Pişen perde pilavımızın birinci sıcaklığı çıkınca servis tabağına zıt çevirerek hazırlıyoruz.
Orta Asya’daki Türklerimizden günümüzün Siirt vilayetine ilişkin bu lezzet şimdiden afiyetler olsun.
Perde Pilavı (Orta Asya) Tanımı Fotoğraflı Yapılışı
İç pilav materyalleri;
1 su bardağı pirinç ( 200 cc ölçüde bardak kullandım)
1 çorba kaşığı kuş üzümü
1 çorba kaşığı dolmalık fıstık
1 ‘ er çay kaşığı kimyon, yenibahar, tarçın, karabiber ve toz kırmızı biber
300 gram kemiksiz tavuk eti ( tavuğun kemiksiz olarak ızgara tava denilen but kısmını tercih ediyorum. kuru olmadığı için daha lezzetli oluyor)
Yeterli ölçüde tuz
1.5 su bardağı su ve zeytinyağı
Hamuru için;
1.5 çay bardağı su
1 su bardağı kadar un ve tuz
Süslemek için ;
Tuzsuz iç badem
Perde Pilavı (Orta Asya) Tanımı Nasıl Yapılır?
Not EkleTarifi Yazdır
Hamur gereçlerini bir kaba alıp karıştıralım.Un markadan markaya az yahut çok gerekebilir, denetimli olarak ek edelim.
Tencereye yağı alıyoruz.
Üzerine dolmalık fıstık ve kuş üzümü ek edip biraz kavurup tüm baharatları ekliyoruz.
Baharatların biraz rengi ortaya çıkınca yıkanmış süzülmüş pirinç eği ile uygunca kavuruyoruz.
Üzerine ölçüde verilen suyu ekleyip kısık ateşte kendini çekene kadar pişirip ocaktan alıyoruz.
Ayrı bir tavada tavuk etlerimizi kuşbaşı doğrayıp orta ateşte hiç yağ eği yapmadan mühürleme süreci üzere kendi suyunda karıştırarak pişiriyoruz.
Tavuk etlerimiz dışı biraz kızarınca bir çorba kaşığı tereyağı ek edip pişen iç pilavımız ile harmanlıyoruz.
Tek kişilik kullandığım güveçlerin içlerini tereyağı ile yağlayıp bademleri yerleştirip üzerine güveç büyüklüğünde açmış olduğumuz hamuru koyuyoruz ve hamurumuzu çatalla deliyoruz.
Üzerine iç pilavımızı koyup en üstüne kapak olarak kestiğimiz hamuru ile kapatıyoruz.
Burada kapama sürecini yanlarından düzgünce içe gerçek yapmalıyız ki üzeri açılmadan pişsin.
Tam olarak hazır olan güveçlerin üzerine biraz yağ sürüp evvelce ısıtılmış fırında birinci evvel 175 derecede daha sonra hafif pişmeye başladığı vakit 200 derecede üzeri kızarana kadar pişiriyoruz.
Pişen perde pilavımızın birinci sıcaklığı çıkınca servis tabağına zıt çevirerek hazırlıyoruz.
Orta Asya’daki Türklerimizden günümüzün Siirt vilayetine ilişkin bu lezzet şimdiden afiyetler olsun.
Perde Pilavı (Orta Asya) Tanımı Fotoğraflı Yapılışı