Pırasalı Tepsi Böreği (Efsane Lezzet)

theking

Yeni Üye
Tepkime
16
Yaş
35
Coin
175,520
Pırasalı Tepsi Böreği (Efsane Lezzet) Tanımı İçin Gereçler
5 adet yufka
Böreğin harcı için:
1 kg pırasa
1 soğan
3 adet havuç
1 yemek kaşığı salça
4 yemek kaşığı zeytinyağı
Tuz
Karabiber
Kimyon
Toz zencefil
Toz zerdeçal
Pul biber
Böreğin sosu için:
1 su bardağı süt
1 su bardağı su
1 su bardağı sıvı yağ
2 adet yumurta (Sarısından 1 adedini en üzeri için ayırt edin)
En üzerine:
1 şişe soda (Maden suyu)

Pırasalı Tepsi Böreği (Efsane Lezzet) Tanımı Nasıl Yapılır?
Not EkleTanımı Yazdır
Pırasalar temizlendikten sonra ince ince doğranır, havuçlar rendelenir, soğan da yemeklik doğranır. Zeytinyağı yahut sıvı yağ eklediğimiz tencerede pırasa ve soğanlar suyunu salıp çekene kadar kavrulur, havuçlar eklenir.
En son salça ve baharatları da eklenip birazcık daha orta ateşte kavrulduktan sonra ocaktan alınır, soğumaya bırakılır.
Böreğin sosu için bir kapta yumurta, süt, su ve sıvı yağ eklenir ve hepsi karıştırılır.
Böreği yapacağımız tepsi sıvı yağ ile evvel yağlanır, tepsiye nazaran kesilir ve en alt kısmına yerleştirilir. (1 tane daha tepsi boyutuna nazaran kesip onu da en üzerine düzgün durması için ayrıt edelim, koşul değil ancak ben genelde bu halde yaparım börekleri)
Üzerine hazırladığımız böreğini sosundan birkaç kaşık alıp, yufkanın her tarafına gelecek formda sürüyoruz, geriye kalan yufkaları büyükçe kesip yerleştiriyoruz sostan döküyoruz
3. Kata geldiğinizde pırasalı harcın yarısını bu katta kullanıyoruz, öbür yarısını da 2 kat daha yufka ve sosu döküp tamamladıktan sonra kalan pırasalı harcın hepsini kullanıp bitirmiş oluyoruz.
Geriye kalan yufkalar için birebir süreci uyguladıktan sonra en son kalan sosa yumurta sarısını ekleyip böreğin üzerine sürüyoruz. Böreği dilimliyoruz.
Üzerine 1 şişe maden suyu yahut soda ekliyoruz, 10 dakika sonra fırına veriyoruz. 180 derecede üzeri düzgünce kızarana dek pişiriyoruz. Tadına doyum olmayan pırasalı börek hazır, çayla bir arada afiyetle yiyebilirsinizz. ️
Pırasalı Tepsi Böreği (Efsane Lezzet) Tanımı Fotoğraflı Yapılışı
 
Üst Alt