SoruCevap
Yeni Üye
Ramazanda Ne Pişirsem
Ramazan Tarifleri
Ayran Aşı Corbası
imagesramazandabugunnepisirsem5ae8a67c2eb7a
Malzemeler
yarım kilo buğday
yarım nohut
yarım kilo yogurt
Yapılışı:
Dovmeyle nohut duduklu tencerede veya herhangi bi kapta pişirilir piştikten sonra soğumasını bekleyip, yogurduda ayrı bi kapta cırpıp soğuyan dovmeyele nohutun uzerine dokulur
Kuzu Pirzola
imagesramazandabugunnepisirsem5ae8a67d3bc35
Malzemeler:
1 kilo koyun ya da kuzu pirzolası
1 orta boy soğan
1 corba kaşığı zeytinyağı
Tuz
1 corba kaşığı kekik (istenirse)
Yapılışı:
Kalem kalem ayrılmış 1000 gram koyun pirzolasını, alafranga denen yontemde, yanı pirzolanın alt kemik kısmına rastlayan yağ ve az etlerin usul uzerine kesilmesi suretiyle hazırladıktan ya da kasaba hazırlattıktan sonra, et dovmeye yarayan demir ile ustlerine vurmak suretiyle pirzolaları yarım parmak inceliğinde yassıltmalıdır (Alaturka denilen yontem: alt kemik kısımlarına rastlayan et ve yağların, esas etlerin ustlerine kıvırmak suretiyle dovulmuş demektir) Bu yontemde hazırlanan pirzolalar bazen ızgarada pişerken esasen etten ayrılarak sarkmaktadır Kemiğin alt kısmındaki bu ceşitten etleri cıkararak ya da kasaba cıkartarak kıyma ve kuşbaşı olarak kullanmalıdır
Sonra, dovmuş olduğumuz pirzolaları bir sahan ya da tabağa koyduktan sonra, ustlerine 1 corba kaşığı zeytinyağı ile 1 orta buyuklukte soğanın suyunu ilave etmeli ve hepsini karıştırdıktan sonra, 12 saat kadar bir tarafa bırakmalıdır (Soğan, ince doğrandıktan sonra ustune bir miktar tuz serpmeli ve on dakika kadar boylece bıraktıktan sonra sıkmak suretiyle suyunu cıkarmalıdır)
İki saat sonra, soğan suyu ve zeytinyağında bırakmış olduğumuz pirzolaları harlı, fakat alevli olmayan odun komuru ateşinin 4 5 parmak yuksekliğinde bir yerine oturtulmuş tel ızgaraya yerleştirmeli, (ızgara tellerini zeytinyağıyle yağladıktan sonra pirzolaları oturtmalıdır) ve pirzolaların alt tarafları kızarıp da ustleri hafifce terlemeye başlayınca diğer taraflarını cevirmek suretiyle aşağı yukarı 48 dakika arasında pişirmeli, sonra da ılıkca bir tabağa alarak tuzladıktan sonra servis yapmalıdır (Kuzu pirzolasını 45, koyun pirzolasını ise 6 8 dakika arasmda pişirmelidir Bir de bazı pirzolalar yağlıca olduklarından ateşi parlatırlar; o takdirde ateşe birkac tutam tuz serpmelidir)
Coban Salata
imagesramazandabugunnepisirsem5ae8a67e4e792
Gullac
imagesramazandabugunnepisirsem5ae8a67f6b124
Malzemeler
Cok ince acılmış gullac yufkası (Yufkayı buyuk marketlerde bulabilirsiniz, Gullac yufkası diye satılır)
3 kilo sut
750 gr toz şeker
250 gr rendelenmiş ceviz ici
250 gr hindistan cevizi (isteğe bağlı susleme icin)
100 gr cekilmiş antep fıstık ici (isteğe bağlı susleme icin)
nar taneleri (isteğe bağlı susleme icin)
Gullacın Yapılışı:
İlk olarak, sut iyice kaynatılır ve şeker koyularak iyice karıştırılır Sut el yakacak hale gelince gullac yufkaları genişliğinde bir tepside serme işlemine başlanır Yufkalar tepsiye tek tek serilerek araları bol sutle beslenir 34 yaprak yufka attıktan sonra hindistan cevizi, cekilmiş fıstık ici uzerine bolca serpilir Uzerine tekrar bol sut yedirilen 34 yufka serilir Susleme yapılarak servise hazırlanır
Ayrıca, gullacınızın ince olmasını isterseniz daha geniş bir tepsi kullanabilirsiniz Yaprakların arasına da nar veya ceviz koyarsanız gullacınız koyu renkli olacaktır
Ramazan Tarifleri
Ayran Aşı Corbası
imagesramazandabugunnepisirsem5ae8a67c2eb7a
Malzemeler
yarım kilo buğday
yarım nohut
yarım kilo yogurt
Yapılışı:
Dovmeyle nohut duduklu tencerede veya herhangi bi kapta pişirilir piştikten sonra soğumasını bekleyip, yogurduda ayrı bi kapta cırpıp soğuyan dovmeyele nohutun uzerine dokulur
Kuzu Pirzola
imagesramazandabugunnepisirsem5ae8a67d3bc35
Malzemeler:
1 kilo koyun ya da kuzu pirzolası
1 orta boy soğan
1 corba kaşığı zeytinyağı
Tuz
1 corba kaşığı kekik (istenirse)
Yapılışı:
Kalem kalem ayrılmış 1000 gram koyun pirzolasını, alafranga denen yontemde, yanı pirzolanın alt kemik kısmına rastlayan yağ ve az etlerin usul uzerine kesilmesi suretiyle hazırladıktan ya da kasaba hazırlattıktan sonra, et dovmeye yarayan demir ile ustlerine vurmak suretiyle pirzolaları yarım parmak inceliğinde yassıltmalıdır (Alaturka denilen yontem: alt kemik kısımlarına rastlayan et ve yağların, esas etlerin ustlerine kıvırmak suretiyle dovulmuş demektir) Bu yontemde hazırlanan pirzolalar bazen ızgarada pişerken esasen etten ayrılarak sarkmaktadır Kemiğin alt kısmındaki bu ceşitten etleri cıkararak ya da kasaba cıkartarak kıyma ve kuşbaşı olarak kullanmalıdır
Sonra, dovmuş olduğumuz pirzolaları bir sahan ya da tabağa koyduktan sonra, ustlerine 1 corba kaşığı zeytinyağı ile 1 orta buyuklukte soğanın suyunu ilave etmeli ve hepsini karıştırdıktan sonra, 12 saat kadar bir tarafa bırakmalıdır (Soğan, ince doğrandıktan sonra ustune bir miktar tuz serpmeli ve on dakika kadar boylece bıraktıktan sonra sıkmak suretiyle suyunu cıkarmalıdır)
İki saat sonra, soğan suyu ve zeytinyağında bırakmış olduğumuz pirzolaları harlı, fakat alevli olmayan odun komuru ateşinin 4 5 parmak yuksekliğinde bir yerine oturtulmuş tel ızgaraya yerleştirmeli, (ızgara tellerini zeytinyağıyle yağladıktan sonra pirzolaları oturtmalıdır) ve pirzolaların alt tarafları kızarıp da ustleri hafifce terlemeye başlayınca diğer taraflarını cevirmek suretiyle aşağı yukarı 48 dakika arasında pişirmeli, sonra da ılıkca bir tabağa alarak tuzladıktan sonra servis yapmalıdır (Kuzu pirzolasını 45, koyun pirzolasını ise 6 8 dakika arasmda pişirmelidir Bir de bazı pirzolalar yağlıca olduklarından ateşi parlatırlar; o takdirde ateşe birkac tutam tuz serpmelidir)
Coban Salata
imagesramazandabugunnepisirsem5ae8a67e4e792
Gullac
imagesramazandabugunnepisirsem5ae8a67f6b124
Malzemeler
Cok ince acılmış gullac yufkası (Yufkayı buyuk marketlerde bulabilirsiniz, Gullac yufkası diye satılır)
3 kilo sut
750 gr toz şeker
250 gr rendelenmiş ceviz ici
250 gr hindistan cevizi (isteğe bağlı susleme icin)
100 gr cekilmiş antep fıstık ici (isteğe bağlı susleme icin)
nar taneleri (isteğe bağlı susleme icin)
Gullacın Yapılışı:
İlk olarak, sut iyice kaynatılır ve şeker koyularak iyice karıştırılır Sut el yakacak hale gelince gullac yufkaları genişliğinde bir tepside serme işlemine başlanır Yufkalar tepsiye tek tek serilerek araları bol sutle beslenir 34 yaprak yufka attıktan sonra hindistan cevizi, cekilmiş fıstık ici uzerine bolca serpilir Uzerine tekrar bol sut yedirilen 34 yufka serilir Susleme yapılarak servise hazırlanır
Ayrıca, gullacınızın ince olmasını isterseniz daha geniş bir tepsi kullanabilirsiniz Yaprakların arasına da nar veya ceviz koyarsanız gullacınız koyu renkli olacaktır