Sodalı Çıtır Çıtır Cevizli Baklava (Mutlaka Deneyin) Tarifi İçin Malzemeler
1 şişe sade soda
1 adet yumurta ( oda sıcaklığında bekletilmiş)
2 yemek kaşığı yoğurt
Yarım çay bardağı sıvı yağı
2 yemek kaşığı eritilmiş ılık tereyağı
1 çay kaşığı tuz
4,5-5 su bardağı un
Açmak için;
Mısır nişastası
Arası için;
Göz kararı dövülmüş ceviz
Üzeri için;
Eritilmiş süzülmüş ılık tereyağı
1 su bardağı sıvı yağı
Şerbeti için;
4,5 su bardağı toz şeker
5 su bardağı su
Yarım limonun suyu (şerbet kaynama girerken eklenecek)
1 çay kaşığı tereyağı.( baklavanın üzerinin parlaması için)
Sodalı Çıtır Çıtır Cevizli Baklava (Mutlaka Deneyin) Tarifi Nasıl Yapılır?
Not EkleTarifi Yazdır
Öncelikle hamurun yapımıyla başlayalım.
Bir kaba yumurtayı, sıvı yağını, yoğurdu ve tereyağını koyup karıştıralım.
Ardından maden suyunu koyup bi güzel karıştıralım.
Unu kontrollü bir şekilde ilk başta 4 su bardağı ekleyin hamur cıvık ele yapışıyorsa bi yarım çay bardağı daha ekleyin. Ben 5 su bardağı bardağı ekledim her un cinsi farklı olduğu için belirli ölçüyü yazdım.
Bi güzel yoğurup hamurun kıvamı olduktan sonra hamurdan 18 eşit beze ayırıp üzerini kapatıp 1 saat dinlendirelim.
Bezeler dinlendirirken bi yandan şerbetini yapmaya geçelim çünkü şerbetin soğuk olması gerekiyor.
Bir tencereye 4,5 su bardağı toz şeker ve 5 su bardağı suyu koyup ocağın üzerine koyup orta ateşte kaynasın.
Kaynama girdikten sonra bi 15 dakika daha kaynatıp yarım limonun suyunu ekleyip bi 10 dakika daha kaynatıp şerbetin kıvamı kaşıktan yavaş ağır akıyorsa olmuş demektir.
Şerbeti bir kenara koyup soğumaya bırakalım.
Şimdi bezeleri açmaya geçelim.
Önce 6 adet bezeyi ayrı ayrı çay tabağından biraz büyük açıp sonra üst üste aralarına nişasta serperek koyalım.
Sonra önce merdaneyle sonra oklavayla ince olana kadar tepsinin boyutundan büyük olacak şekilde açalım
Sonra tepsinin içine serip fazla gelen kenarlarını da kesip tepsinin içindeki yufkanın üzerine serelim.
Sonra ceviz koyalım.
Diğer 6 bezeyi de ayrı ayrı açıp üst üste aralara bol nişasta serperek önce merdaneyle sonra oklavayla ince olana kadar tepsinin boyutundan büyük olacak şekilde açalım.
Sonra tepsiye yerleştirip fazla kalan kenarları kesip tepsinin içine her tarafa serelim.
Sonra yine ceviz koyup son kalan 6 bezeleri aynı şekilde açıp önce fazladan kalan kenarları yerleştirelim en üstüne yuvarlak kesilmiş yufkaları serelim.
Bir bıçağın tersiyle tepsinin içindeki yufkanın kenarlarını araya sıkıştıralım.
Dilimleme şeklide size kalmış yıldız yada kare dilim.
Üzerine eritilmiş süzgeç yada tülbentten süzülmüş tereyağı ve sıvı yağı karışımını her tarafına eşit olacak şekilde yavaş dökelim.
Önceden ısıtılmış 180 fırında önce üzeri hafif kızarana kadar pişirelim.
Sonra fırının ısısını 150 dereceye düşürüp bi yarım saat daha içi kızarana kadar pişirelim.
Pişen baklavayı sadece 5 dakika beklettikten sonra soğumuş şerbeti üzerine döküp baklavayı soğuyana kadar dinlendirelim. Şimdiden deneyeceklere kolay gelsin ve afiyet şifa olsun.Bi sonraki tarifte görüşmek üzere hoşçakalın sağlıcakla kalın
Sodalı Çıtır Çıtır Cevizli Baklava (Mutlaka Deneyin) Tarifi Fotoğraflı Yapılışı
1 şişe sade soda
1 adet yumurta ( oda sıcaklığında bekletilmiş)
2 yemek kaşığı yoğurt
Yarım çay bardağı sıvı yağı
2 yemek kaşığı eritilmiş ılık tereyağı
1 çay kaşığı tuz
4,5-5 su bardağı un
Açmak için;
Mısır nişastası
Arası için;
Göz kararı dövülmüş ceviz
Üzeri için;
Eritilmiş süzülmüş ılık tereyağı
1 su bardağı sıvı yağı
Şerbeti için;
4,5 su bardağı toz şeker
5 su bardağı su
Yarım limonun suyu (şerbet kaynama girerken eklenecek)
1 çay kaşığı tereyağı.( baklavanın üzerinin parlaması için)
Sodalı Çıtır Çıtır Cevizli Baklava (Mutlaka Deneyin) Tarifi Nasıl Yapılır?
Not EkleTarifi Yazdır
Öncelikle hamurun yapımıyla başlayalım.
Bir kaba yumurtayı, sıvı yağını, yoğurdu ve tereyağını koyup karıştıralım.
Ardından maden suyunu koyup bi güzel karıştıralım.
Unu kontrollü bir şekilde ilk başta 4 su bardağı ekleyin hamur cıvık ele yapışıyorsa bi yarım çay bardağı daha ekleyin. Ben 5 su bardağı bardağı ekledim her un cinsi farklı olduğu için belirli ölçüyü yazdım.
Bi güzel yoğurup hamurun kıvamı olduktan sonra hamurdan 18 eşit beze ayırıp üzerini kapatıp 1 saat dinlendirelim.
Bezeler dinlendirirken bi yandan şerbetini yapmaya geçelim çünkü şerbetin soğuk olması gerekiyor.
Bir tencereye 4,5 su bardağı toz şeker ve 5 su bardağı suyu koyup ocağın üzerine koyup orta ateşte kaynasın.
Kaynama girdikten sonra bi 15 dakika daha kaynatıp yarım limonun suyunu ekleyip bi 10 dakika daha kaynatıp şerbetin kıvamı kaşıktan yavaş ağır akıyorsa olmuş demektir.
Şerbeti bir kenara koyup soğumaya bırakalım.
Şimdi bezeleri açmaya geçelim.
Önce 6 adet bezeyi ayrı ayrı çay tabağından biraz büyük açıp sonra üst üste aralarına nişasta serperek koyalım.
Sonra önce merdaneyle sonra oklavayla ince olana kadar tepsinin boyutundan büyük olacak şekilde açalım
Sonra tepsinin içine serip fazla gelen kenarlarını da kesip tepsinin içindeki yufkanın üzerine serelim.
Sonra ceviz koyalım.
Diğer 6 bezeyi de ayrı ayrı açıp üst üste aralara bol nişasta serperek önce merdaneyle sonra oklavayla ince olana kadar tepsinin boyutundan büyük olacak şekilde açalım.
Sonra tepsiye yerleştirip fazla kalan kenarları kesip tepsinin içine her tarafa serelim.
Sonra yine ceviz koyup son kalan 6 bezeleri aynı şekilde açıp önce fazladan kalan kenarları yerleştirelim en üstüne yuvarlak kesilmiş yufkaları serelim.
Bir bıçağın tersiyle tepsinin içindeki yufkanın kenarlarını araya sıkıştıralım.
Dilimleme şeklide size kalmış yıldız yada kare dilim.
Üzerine eritilmiş süzgeç yada tülbentten süzülmüş tereyağı ve sıvı yağı karışımını her tarafına eşit olacak şekilde yavaş dökelim.
Önceden ısıtılmış 180 fırında önce üzeri hafif kızarana kadar pişirelim.
Sonra fırının ısısını 150 dereceye düşürüp bi yarım saat daha içi kızarana kadar pişirelim.
Pişen baklavayı sadece 5 dakika beklettikten sonra soğumuş şerbeti üzerine döküp baklavayı soğuyana kadar dinlendirelim. Şimdiden deneyeceklere kolay gelsin ve afiyet şifa olsun.Bi sonraki tarifte görüşmek üzere hoşçakalın sağlıcakla kalın
Sodalı Çıtır Çıtır Cevizli Baklava (Mutlaka Deneyin) Tarifi Fotoğraflı Yapılışı