Sushi (Suşi) Tarifi İçin Malzemeler
4 adet nori (Bu sushiyi saracağınız yosun)
1 su bardağı sushi pirinci (Bendeki yayla marka)
2 adet salatalık (İyice yıkayıp kabuklarını kalın kalın kesip, jülyen doğruyoruz -içinin sulu kısmını kullanmayacağız)
İsteğe göre 2 adet havuç
Füme somon (Yine jülyen doğruyoruz)
1 yemek kaşığı ton balığına, yarım yemek kaşığı mayonez ekleyip karıştırdığımız karışım.
Avokado (Jülyen doğrayacağız)
50 ml pirinç sirkesi (İçinde tuz & şeker olmayan bir sirkeyse : 1 çay kaşığı tuz ve 2 çay kaşığı şeker ekleyeceğiz)
Soya sos (Bandırıp yemek için)
Sushi (Suşi) Tarifi Nasıl Yapılır?
Not EkleTarifi Yazdır
Pirinci 3-4 kez yıkayıp süzüyoruz. En son üstünü geçecek kadar şu koyup, yarım saat bekletiyoruz. Sonra yapışmaz bir tencerede, 1 bardak su koyarak pişiriyoruz.
Su kaynadıktan sonra 10 dakika daha pişirip, ocağı kapatıyoruz. Ocaktan alır almaz, kapağını açıp buharının çıkmasını sağlıyoruz.
Tekrar kapatıp 10 dakika dinlendiriyoruz. Sonra hızlıca soğuması için genişçe bir kaba yayarak, üstüne pirinç şirkesini döküp karıştırıyoruz.
Ben sushi yapmadan önce, bambu sushi yapma matini streç filmle sarmayı tercih ediyorum -siz isterseniz sarmayabilirsiniz- böyle yapınca temiz kalıyor.
Üstüne bir adet noriyi alıp (ister tam/ister yarım) parlak kısmı altta kalacak şekilde yerleştiriyoruz. Bir kase temiz suyu yanımıza alıyoruz ve her işlemde elimizi ıslatiyoruz.
Soğuttuğumuz pirinçleri norinin üstüne boşluk kalmayacak çok da kalın olmayacak şekilde döşüyoruz.
Canınız neli yapmak istiyorsa ton balıklı salatalıklı; somonlu avokadolu yada farklı kombinasyonlu havuç da koyabilirsiniz, yengeç surimi de; yaptıkça damak zevkinize göre şekillendirebilirsiniz.
Gelelim nasıl sarılması gerektiğine; baş parmak altta diğer parmaklar üstte kalacak şekilde, her yaptığımız yuvarlama işleminde mati sıkıştırarak sarıyoruz. Tam bir rulo elde ettiğimizde sushimiz kesilmek için hazır oluyor.
Keskin bir bıçak yardımı ile, önce ortadan ikiye, sonra yarımları da tam ikiye bölerek (Her seferinde bıçağı ıslatmak önemli) sonra böldüğümüz çeyrekleri de ikiye bölerek; toplamda 8 parça elde ediyoruz.
Her parçayı soya sosuna bandırıp afiyetle yiyoruz. Tercihe göre wasabı yada zencefil turşusu ile de yiyebilirsiniz.
Sushi (Suşi) Tarifi Fotoğraflı Yapılışı
4 adet nori (Bu sushiyi saracağınız yosun)
1 su bardağı sushi pirinci (Bendeki yayla marka)
2 adet salatalık (İyice yıkayıp kabuklarını kalın kalın kesip, jülyen doğruyoruz -içinin sulu kısmını kullanmayacağız)
İsteğe göre 2 adet havuç
Füme somon (Yine jülyen doğruyoruz)
1 yemek kaşığı ton balığına, yarım yemek kaşığı mayonez ekleyip karıştırdığımız karışım.
Avokado (Jülyen doğrayacağız)
50 ml pirinç sirkesi (İçinde tuz & şeker olmayan bir sirkeyse : 1 çay kaşığı tuz ve 2 çay kaşığı şeker ekleyeceğiz)
Soya sos (Bandırıp yemek için)
Sushi (Suşi) Tarifi Nasıl Yapılır?
Not EkleTarifi Yazdır
Pirinci 3-4 kez yıkayıp süzüyoruz. En son üstünü geçecek kadar şu koyup, yarım saat bekletiyoruz. Sonra yapışmaz bir tencerede, 1 bardak su koyarak pişiriyoruz.
Su kaynadıktan sonra 10 dakika daha pişirip, ocağı kapatıyoruz. Ocaktan alır almaz, kapağını açıp buharının çıkmasını sağlıyoruz.
Tekrar kapatıp 10 dakika dinlendiriyoruz. Sonra hızlıca soğuması için genişçe bir kaba yayarak, üstüne pirinç şirkesini döküp karıştırıyoruz.
Ben sushi yapmadan önce, bambu sushi yapma matini streç filmle sarmayı tercih ediyorum -siz isterseniz sarmayabilirsiniz- böyle yapınca temiz kalıyor.
Üstüne bir adet noriyi alıp (ister tam/ister yarım) parlak kısmı altta kalacak şekilde yerleştiriyoruz. Bir kase temiz suyu yanımıza alıyoruz ve her işlemde elimizi ıslatiyoruz.
Soğuttuğumuz pirinçleri norinin üstüne boşluk kalmayacak çok da kalın olmayacak şekilde döşüyoruz.
Canınız neli yapmak istiyorsa ton balıklı salatalıklı; somonlu avokadolu yada farklı kombinasyonlu havuç da koyabilirsiniz, yengeç surimi de; yaptıkça damak zevkinize göre şekillendirebilirsiniz.
Gelelim nasıl sarılması gerektiğine; baş parmak altta diğer parmaklar üstte kalacak şekilde, her yaptığımız yuvarlama işleminde mati sıkıştırarak sarıyoruz. Tam bir rulo elde ettiğimizde sushimiz kesilmek için hazır oluyor.
Keskin bir bıçak yardımı ile, önce ortadan ikiye, sonra yarımları da tam ikiye bölerek (Her seferinde bıçağı ıslatmak önemli) sonra böldüğümüz çeyrekleri de ikiye bölerek; toplamda 8 parça elde ediyoruz.
Her parçayı soya sosuna bandırıp afiyetle yiyoruz. Tercihe göre wasabı yada zencefil turşusu ile de yiyebilirsiniz.
Sushi (Suşi) Tarifi Fotoğraflı Yapılışı