Terbiyeli Şehriye Çorbası Tarifi İçin Malzemeler
2 yemek kaşığı sıvı yağ (ben zeytinyağ kullanıyorum)
1 yemek kaşığı tereyağı
1 orta boy soğan
1 diş sarımsak
1 orta boy havuç
5 su bardağı sıcak su
1 su bardağı kemik suyu
Yarım kase arpa şehriye
1 tatlı kaşığı tuz.
Terbiyesi için:
1 su bardağı yoğurt
1 adet yumurta sarısı
1/2 (yarım) limonun suyu
1 yemek kaşığı un
Terbiyeli Şehriye Çorbası Tarifi Nasıl Yapılır?
Not EkleTarifi Yazdır
Soğan ve sarımsakları küçük küçük doğrayalım ve tencereye aldığımız sıvı yağ ve tereyağında hafif pembeleşene kadar kavuralım.
Havuçları rendeleyelim ve tencereye ilave edip kavurmaya devam edelim.
Kemik suyu ile birlikte sularımızı ilave edelim.
Kaynamaya başlayınca şehriyesini salalım. Şehriyeler pişene kadar kaynatalım. (eğer çorbayı hemen tüketmeyecekseniz şehriyeyi de kavurabilirsiniz. ).
Çorbanın terbiyesi için tüm malzemeleri güzelce karıştıralım, pürüzsüz bir kıvam almalı. Ben genelde süzgeçten geçiriyorum.
Terbiyesini çorbaya ilave etmeden önce çorbadan bir – iki kepçe alarak terbiyemizi açalım ve ılıtalım.
Şehriyelerimiz pişince terbiyemizi yavaş yavaş dökelim ve sürekli karıştırarak kaynatalım.
Kaynadıktan sonra tuzunu ilave edelim ve 2-3 dakika daha pişirelim ve kapatalım.
10 dk kadar dinlendirip servis edelim.
Püf noktaları:
1. Eğer çorbayı erken pişirecekseniz ilk önce yağla beraber şehriyeleri kavurun böylece çorba beklese de şehriyeleri hamur olmaz.
2. Terbiyesini ilave ettikten sonra kesilmemesi için mutlaka kaynayana kadar karıştırın. Ben bunu çok geç öğrendim
3. Ben tüm malzemeleri 2 ye katlayarak çoğalttım sadece terbiyesine 2 değil de 1 yumurta sarısı koydum.
4. Dana paçayı kaynattıktan sonra soğutup köpük bardaklara koyarak buzluğa kaldırıyorum. Köpük bardağı kırarak çıkartmak çok kolay oluyor. Böylece kemik suyu her an buzlukta hazır oluyor, önceden çıkartıp bekletmeye gerek kalmıyor.
Afiyet olsun
Terbiyeli Şehriye Çorbası Tarifi Fotoğraflı Yapılışı
2 yemek kaşığı sıvı yağ (ben zeytinyağ kullanıyorum)
1 yemek kaşığı tereyağı
1 orta boy soğan
1 diş sarımsak
1 orta boy havuç
5 su bardağı sıcak su
1 su bardağı kemik suyu
Yarım kase arpa şehriye
1 tatlı kaşığı tuz.
Terbiyesi için:
1 su bardağı yoğurt
1 adet yumurta sarısı
1/2 (yarım) limonun suyu
1 yemek kaşığı un
Terbiyeli Şehriye Çorbası Tarifi Nasıl Yapılır?
Not EkleTarifi Yazdır
Soğan ve sarımsakları küçük küçük doğrayalım ve tencereye aldığımız sıvı yağ ve tereyağında hafif pembeleşene kadar kavuralım.
Havuçları rendeleyelim ve tencereye ilave edip kavurmaya devam edelim.
Kemik suyu ile birlikte sularımızı ilave edelim.
Kaynamaya başlayınca şehriyesini salalım. Şehriyeler pişene kadar kaynatalım. (eğer çorbayı hemen tüketmeyecekseniz şehriyeyi de kavurabilirsiniz. ).
Çorbanın terbiyesi için tüm malzemeleri güzelce karıştıralım, pürüzsüz bir kıvam almalı. Ben genelde süzgeçten geçiriyorum.
Terbiyesini çorbaya ilave etmeden önce çorbadan bir – iki kepçe alarak terbiyemizi açalım ve ılıtalım.
Şehriyelerimiz pişince terbiyemizi yavaş yavaş dökelim ve sürekli karıştırarak kaynatalım.
Kaynadıktan sonra tuzunu ilave edelim ve 2-3 dakika daha pişirelim ve kapatalım.
10 dk kadar dinlendirip servis edelim.
Püf noktaları:
1. Eğer çorbayı erken pişirecekseniz ilk önce yağla beraber şehriyeleri kavurun böylece çorba beklese de şehriyeleri hamur olmaz.
2. Terbiyesini ilave ettikten sonra kesilmemesi için mutlaka kaynayana kadar karıştırın. Ben bunu çok geç öğrendim
3. Ben tüm malzemeleri 2 ye katlayarak çoğalttım sadece terbiyesine 2 değil de 1 yumurta sarısı koydum.
4. Dana paçayı kaynattıktan sonra soğutup köpük bardaklara koyarak buzluğa kaldırıyorum. Köpük bardağı kırarak çıkartmak çok kolay oluyor. Böylece kemik suyu her an buzlukta hazır oluyor, önceden çıkartıp bekletmeye gerek kalmıyor.
Afiyet olsun
Terbiyeli Şehriye Çorbası Tarifi Fotoğraflı Yapılışı