Terbiyeli Tuzu Az Enfes Karışık Turşu (Çıtır Çıtır Ve Daima Taze) Tanımı İçin Gereçler
2 kg salamura salatalık yahut kornişon
1 kg salamura biber turşusu
Taze olarak
Yarım beyaz turşuluk lahana
1 kilo biraz kalın havuç
1 demet maydanoz
1 demet maydanoz kadar yeşil kereviz yaprağı yarım karnabahar
Yarım kilo bürüksel lahanası yahut brokoli (isteğe bağlı)
20 diş kadar sarımsak
Bir çay bardağı kadar iri salamura tuzu
1 su bardağı üzüm sirkesi
1 su bardağı elma sirkesi
1 limon
Terbiyeli Tuzu Az Enfes Karışık Turşu (Çıtır Çıtır Ve Daima Taze) Tanımı Yapılışı
Lahana 2 parmak kalınlığında doğranır.
Karnabahar da lahanaya yakın boyutta doğranır.
Havuç soyulur ve halka halka doğranır. Yeşilikler irice doğranır.
En son salamura salatalık ve biber doğranır.
Soyulan sarımsaklar ortadan kesilip konur.
Hazırlanan materyaller geniş bir leğen yahut tepsiye konarak karıştırılır. Ben bu süreci mutfak tezganının köşe kısmında yapıyorum siz de o denli yapabilirsiniz.
Gereçlerim üzerine bir kahve fincanı tuz ekilerek kabaca bir karıştırılır ve bir saat kadar bekletilir. Bu sayede içindeki salamura materyal ve üzerine konan tuzun tesiriyle materyaller biraz çöker ve sularını salar.
Bu sırada öbür bir büyük kapta 4 kilo kadar suya yarım çay bardağı iri tuz ve iki çeşit sirke konarak karıştırılır.
Bu suya aspirin koyarsanız turşunun üstü beyazlamaz lakin kural değil ben her vakit koymuyorum. Bekleyen turşuluk materyal turşu kurmak istediğimiz kaba ( ister cam ister plastik konutumuzda ne varsa) biraz bastırarak doldurulur.
Limon da doğranıp 3-4 dilim şişelerin etrafına dizilir.
Üzerlerine hazırlanan turşu suyu doldurulur.
Turşu suyunu tattığınızda şayet boğazı yakmıyorsa sirke ayarı düzgündür, tuzu da olağan ayarda olmalı zira içinde salamura salatalık ve biber olduğundan onlar da tuzunu verecektir.
Doldurulan turşular serin bir yerde koruma edilir.
Turşular biraz kabarıp taşma yapabilir. Bir hafta sonra turşularımız hazır. Turşu olduktan sonra buzdolapta koruma edersek çok uzun mühlet dayanır ve tazeliğini, çıtırlığını korur. Şimdiden afiyet olsun.
Terbiyeli turşuda kullandığım salamura turşuyu yazdan şu halde hazırlıyorum. 5 kg salatalık ve 5 kg turşuluk biber güzelce yıkanır. (ister küçük kornişon, ister olağan salatalık kullanılabilir ben ikisinden de yapıyorum. ) salatalıklar bütün olarak, biberler sapları kesilerek ve bıçakla delinerek başka ayrı kaplara ( cam olursa daha yeterli olur) konur. Üzerlerini örtecek kadar su konur. Bu suya iki su bardağı iri salamura tuz konur ve en üste yük konarak karanlık yere kaldırılır. Bu halde en az 2-3 ay bekler. Kışın turşuyu yapacağımız vakit içinden istenen ölçüde alınır, kalanı tıpkı formda saklanmaya devam edilir. Bu formda salamuramız bozulmadan uzun mühlet durur.
2 kg salamura salatalık yahut kornişon
1 kg salamura biber turşusu
Taze olarak
Yarım beyaz turşuluk lahana
1 kilo biraz kalın havuç
1 demet maydanoz
1 demet maydanoz kadar yeşil kereviz yaprağı yarım karnabahar
Yarım kilo bürüksel lahanası yahut brokoli (isteğe bağlı)
20 diş kadar sarımsak
Bir çay bardağı kadar iri salamura tuzu
1 su bardağı üzüm sirkesi
1 su bardağı elma sirkesi
1 limon
Terbiyeli Tuzu Az Enfes Karışık Turşu (Çıtır Çıtır Ve Daima Taze) Tanımı Yapılışı
Lahana 2 parmak kalınlığında doğranır.
Karnabahar da lahanaya yakın boyutta doğranır.
Havuç soyulur ve halka halka doğranır. Yeşilikler irice doğranır.
En son salamura salatalık ve biber doğranır.
Soyulan sarımsaklar ortadan kesilip konur.
Hazırlanan materyaller geniş bir leğen yahut tepsiye konarak karıştırılır. Ben bu süreci mutfak tezganının köşe kısmında yapıyorum siz de o denli yapabilirsiniz.
Gereçlerim üzerine bir kahve fincanı tuz ekilerek kabaca bir karıştırılır ve bir saat kadar bekletilir. Bu sayede içindeki salamura materyal ve üzerine konan tuzun tesiriyle materyaller biraz çöker ve sularını salar.
Bu sırada öbür bir büyük kapta 4 kilo kadar suya yarım çay bardağı iri tuz ve iki çeşit sirke konarak karıştırılır.
Bu suya aspirin koyarsanız turşunun üstü beyazlamaz lakin kural değil ben her vakit koymuyorum. Bekleyen turşuluk materyal turşu kurmak istediğimiz kaba ( ister cam ister plastik konutumuzda ne varsa) biraz bastırarak doldurulur.
Limon da doğranıp 3-4 dilim şişelerin etrafına dizilir.
Üzerlerine hazırlanan turşu suyu doldurulur.
Turşu suyunu tattığınızda şayet boğazı yakmıyorsa sirke ayarı düzgündür, tuzu da olağan ayarda olmalı zira içinde salamura salatalık ve biber olduğundan onlar da tuzunu verecektir.
Doldurulan turşular serin bir yerde koruma edilir.
Turşular biraz kabarıp taşma yapabilir. Bir hafta sonra turşularımız hazır. Turşu olduktan sonra buzdolapta koruma edersek çok uzun mühlet dayanır ve tazeliğini, çıtırlığını korur. Şimdiden afiyet olsun.
Terbiyeli turşuda kullandığım salamura turşuyu yazdan şu halde hazırlıyorum. 5 kg salatalık ve 5 kg turşuluk biber güzelce yıkanır. (ister küçük kornişon, ister olağan salatalık kullanılabilir ben ikisinden de yapıyorum. ) salatalıklar bütün olarak, biberler sapları kesilerek ve bıçakla delinerek başka ayrı kaplara ( cam olursa daha yeterli olur) konur. Üzerlerini örtecek kadar su konur. Bu suya iki su bardağı iri salamura tuz konur ve en üste yük konarak karanlık yere kaldırılır. Bu halde en az 2-3 ay bekler. Kışın turşuyu yapacağımız vakit içinden istenen ölçüde alınır, kalanı tıpkı formda saklanmaya devam edilir. Bu formda salamuramız bozulmadan uzun mühlet durur.