Son konular

Tost Ekmeği (Püf Noktalarıyla)

Konuyu Yükselt

theking

Yeni Üye
Katılım
31 Ocak 2020
Mesajlar
2
Tepkime
15
Puanları
38
Yaş
35
Coin
175,519
Tost Ekmeği (Püf Noktalarıyla) Tanımı İçin Materyaller
300 gram un (3 su bardağı)
162 gram su (1 su bardağından 1 serçe parmağı eksik)
2, 5 gram instant maya (1 çay kaşığı dolusu)
5 gram tuz (2 çay kaşığı dolusu)
Kalıbı yağlamak için:
1 yemek kaşığı zeytinyağı (yahut sıvı yağ)
Bir ölçü un

Tost Ekmeği (Püf Noktalarıyla) Tanımı Yapılışı
Not EkleTanımı Yazdır
Un, su ve mayayı bir kap ya da tezgahın üzerinde güzelce karıştırınız.
Karışımı bu evreden sonra kesinlikle tezgaha alıp avuç içinizle esneterek 5 dakika yoğurunuz.
Yoğrulan hamuru tezgaha yayıp ve tuzu ekleyiniz. Hamuru, pürüzsüz ve esnek olana kadar 10 dakika daha avuç içinizle esneterek yoğurunuz.
Hamurunuz pürüzsüz ise yuvarlayınız ve bir kenarına yavaşça bastırınız. Yavaşça geri geliyorsa hamurunuz düzgün durumda demektir.
Bir de yeteri kadar esnek olup olmadığını ölçmek için bir köşesinden tutup hamuru incelterek esnetin, basitçe kopmuyorsa hamurunuz olmuş demektir.
Şayet kopma ya da toparlanma yoksa yoğurmaya bir 5 dakika daha devam ediniz.
Hazır olan hamuru üstü kapalı biçimde 1 saat boyunca (2 katına çıkana kadar) oda sıcaklığında mayalamaya bırakınız.
20 santimetre uzunluğunda cam ya da metal bir baton kek kalıbının içini, yapışma olmaması için yavaşça yağlayıp unlayınız.
(ben daha uzun bir kalıp kullandığım için ekmeğim daha ince oldu. ).
Hamuru tezgaha alıp parmak uçlarınızla hafif bastırarak uzatınız.
Kalıbın uzunluğuna nazaran hamuru iki kenarından ortaya hakikat katlayıp avuç içinizle bastırınız.
Hamuru uzun taraflarından yuvarlayarak ve köşelerini kapatarak, birleşen kısımları parmak uçlarınızla kapatıp yavaşça yuvarlayınız ve kapatılan kısmı altta kalacak formda kalıba yerleştirip üzerini örtünüz.
Hamuru bir saat kadar (2 katına çıkana kadar) oda sıcaklığında mayalamaya bırakınız.
Fırını 240 derecede fansız olarak ısıtınız.
Fırının tabanına ısıya güçlü bir kapta sıcak su koyunuz.
Fırına atmadan evvel hamurunuzun üzerine keskin bir bıçak ile enlemesine çizikler atınız.
Fırını 220 dereceye indiriniz. Kalıbı fırının tabanına koyup, yarım çay bardağı kadar sıcak suyu da hamurdan uzak bir köşeye (fırın tabanına) süratlice döküp, kapağı kapatınız. (bu evrede dikkatli olunuz. ).
Ekmeğinizi kızarana kadar 25-30 dakika pişiriniz.
Ben 28, 5 dakika pişirdim.
Fırından çıkan ekmeği çabucak kalıptan çıkartıp, alttan hava alacak biçimde bir yere (mesela fırın teline) yerleştiriz.
1 saat dinlendirdikten sonra servis edebilirsiniz.
Deneyenlere afiyet olsun.

*Hamuru kesinlikle tanımda belirtilen müddetlerde yoğurunuz. Aksi takdirde undaki gluten ortaya çıkmaz ve hamurunuz esnemez, pürüzlü bir kıvamda olur.

*Tost ekmeği(%54) klasik somun ekmeğe(%65) göre daha az nemli olduğu için un ölçüsü yoğurmaya başladığınızda fazla gelebilir ancak yoğurdukta hamur pürüzsüz bir kıvam alacaktır.
 

Similar threads

  • Soru
Tost Ekmeği Tanımı İçin Malzemeler 3 su bardağı beyaz un (toplam un 400 gr) 1,5 su bardağına yakın su (toplam su 260 gr)(suyu ununuza nazaran ayarlayın hafif ele yapışan bir hamur olmalı) 3 yemek kaşığı 40gr oda sıcaklığında tereyağ 1 tatlı kaşığı instant kuru maya 2 tatlı kaşığı şeker 1 çay...
Cevaplar
0
Görüntüleme
7
  • Soru
Tost Ekmeği nasıl yapılır Tost Ekmeği yapılışı Resimli Tost Ekmeği Tarifi Tost ekmeği yapımı tost ekmeği resimli tarif imagestostekmegitarifiresimli5ad43c51b1f0f Malzemeler: 4 bardak beyaz un 1,5 tatlı kaşığı instant kuru maya 1 dolu corba kaşığı sut tozu 1 tatlı kaşığı tuz 1 tatlı...
Cevaplar
0
Görüntüleme
14
  • Soru
Kabarmalara Doymayan Yoğurmadan Kahvaltı Ekmeği Yumuşacık Tanımı İçin Materyaller 255 ml süt 3 yemek kaşığı şeker 1 çay kaşığı tuz 1 tatlı kaşığı dolusu kuru maya 1 yemek kaşığı tereyağı 30 gram 300 gram un Kabarmalara Doymayan Yoğurmadan Kahvaltı Ekmeği Yumuşacık Tanımı Nasıl Yapılır? Not...
Cevaplar
0
Görüntüleme
5
  • Soru
Yuvarlak Somun Ekmeği Tanımı İçin Malzemeler 2 adet yuvarlak somun ekmeği için; 9 su bardağı un (1 kilo) 3 su bardağı + 1 çay bardağı su (650 ml) 1 paket kuru maya (25 gram yaş maya) 1 yemek kaşığı tuz (15 g) Yuvarlak Somun Ekmeği Tanımı Nasıl Yapılır? Not EkleTarifi Yazdır Ekmek imalinin püf...
Cevaplar
0
Görüntüleme
5
  • Soru
Cikolatalı İtalyan Ekmeği Tarifi Cikolatalı İtalyan Ekmeği yapılışı Cikolatalı İtalyan Ekmeği nasıl yapılır Cikolatalı İtalyan Ekmeği Tarifi Resimli imagescikolataliitalyanekmegitarifiresimli5ad43afcf1242 Malzemeler: 2 bardak beyaz un ¾ tatlı kaşığı instant kuru maya ¾ tatlı kaşığı tuz 3...
Cevaplar
0
Görüntüleme
16
Üst Alt