Geleneksel Turk Yemekleri
Turk mutfağı dunyada onde gelen lezzetlerin bulunduğu bir mutfaktır Mantı, guvec, yaprak sarması, karnıyarık, tas kebabı, pilav, imambayıldı, menemen gibi birbirinden guzel lezzetleri icinde barındıran Turk mutfağının l il meşhur olan lezzetleri;
Adana: Adana kebabı, şalgam suyu, yuzuk corbası, sullum ve karakuş tatlısı
Adıyaman: Basalla, yapıştırma, hıtap
Afyonkarahisar: Sakala carpan corba, zurbiye, sırtsırta, ağzı acık, pırasa musakka, ocak bukmesi, cızdırma, ovme, hamursuz, cimcik, palize, yanıyarma ve cucu kadayı
Ağrı: Abdigor koftesi, gosteberg et, selekeli (sac kavurma), haşıl, hengel, erdek, hasude, halise ve murtuğa
Aksaray: Soğanlama, bamya corbası, ciğleme
Amasya: Catal corbası, sakala carpan corbası, helle corbası, kesme ibik corbası, gobek dolması, patlıcan pehli, pastırma gağallemesi, dene hasudası, ayva gallesi, gelin parmağı, gomlek kadayıfı, peluza, unutma beni, vişneli ekmek, eli boğrunde, hengel, yakasal boreği, kaypak ve yanuc
Ankara: Ankara Tavası, alabortme, calla, bici, ilişkik, sızgıc, siyel, pıtpıt pilavı, tohma, altust boreği, entekke boreği, hamman, papac, yalkı, carcıran, koremez, tamtak tiridi, olluğun koru, bırtlak, bezdirme, gizleme, kartalac ve sackıran
Antalya: Antalya usulu piyaz, arap kadayıfı, karpuz kabuğu receli, bergamut receli
Ardahan: Elma dolması, evelik aşı, bozbaş, ekmek aşı, pişi, kuymak (mıhlama)
Artvin: Laz boreği, hınkal, cergebaz, gendima, herisa, şilav, hasuta, kaysefe, zurbiyet, puşuruk corbası, soğan harşosu, cincar corbası
Aydın: Kulak corbası, pelvize tatlısı, paşa boreği, yuvarlama, ısırganotu boreği, ebegumeci kavurması, arapsacı
Balıkesir: Tirit, sura, sacaklı mantı, peynirli patlıcan, zerde tatlısı, afiş tatlısı, borulce ekşilemesi
Bartın: Pumpum corbası, yumurtalı isbut, kabak burması, Amasra salatası
Batman: Bumbar, Şam borek, perde pilavı
Bayburt: Tel helvası, tatlı corba, galacoş, ekşi lahana, lor dolması, yalancı dolma
Bilecik: Buzme, ovmac corbası, keklik kebabı, piruhi, samsı, pancar pekmezi, kopuk helvası, kıtırcı helvası
Bingol: Dut pekmezi
Bitlis: Buryan kebabı, şekalok yemeği, corti koftesi, gari aşı, glorik, gebol, cireş pancarı, kengerli pilav
Bolu: Yoğurtlu bakla corbası, imaret corbası, acı su bazlamacı, cantıklı pide, kedi batmaz, orman kebabı, kaldırık dolması, kaşık sapı, keşli cevizli erişte, kaşık atmac, bakla cullaması, paşa pilavı, kabak hoşafı, palize, coş hoşafı, karavul şerbeti, kızılcık şurubu, Bolu Beyi tatlısı,uğut tatlısı
Burdur: Testi kebabı, kabak helvası, Burdur muhallebisi
Bursa: Ekşili baş corbası, etli gavata, kestaneli etli lahana dolması, mısır unu sarması, kaşarlı pırasa, patlıcan silkmesi, İnegol koftesi, yoruk kebabı, yufkalı hindi, ciğer sarması, Cennet koşku, dilber dudağı, Kemalpaşa peynir tatlısı, incir dolması, zerde, kaymacina, hamur bamyası, asude, dızmana
Canakkale: Bakla keşkeği, tumbi, turp otu salatası, kacamak, lakerda, erik macunu, ahlat suyu
Cankırı: Yaren guveci, mıkla, tutmac, yumurta tatlısı
Corum: Leblebi, yanıc, cızlak, kombe, hingal, borhani, helise, cullama, İskilip dolması, kara cuval helvası, teltel
Denizli: Caput aşı, alacora, sıyırma, yoğurtlu patlıcan gommesi, sura, kacamak, gındıra corbası
Diyarbakır: Karpuz, cartlak kebabı, patlıcan meftunesi
Duzce: Cerkez tavuğu, Arnavut boreği, Boşnak boreği, şıl boreği, gobete mantısı, lepsi, mamursa, haluj
Edirne: Badem ezmesi, mamzama, akıtma, hardaliye, satır kebabı
Elazığ: Fasulye corbası, lobik corbası, anamaşı, kelecoş, taraklık, kındık kofte, kunculu kofte, muhaşerli kofte, işkene, sapan dolması, kibe dolması, caypalası, pirpirim boranı, tavşan ufelemesi, kırmanlı pilav, simit pilav, nohut ekmeği, fodula, zarafat, patila, heside, dolanger, hurriyet kadayıfı, orcik, pilit ve gah
Erzincan: Tulum peyniri, tava leblebisi
Erzurum: Cağ kebabı, den corbası, hıngel, herle aşı, cec pancarı, caşır
Eskişehir: Ciğ borek, abısta, harşıl, yufkalı buryan, met helvası
Gaziantep: Alinazik kebabı, keme kebabı, yeni dunya kebabı, simit kebabı, antep fıstığı, baklava, malhıtalı (mercimekli) kofte, yoğurtlu ufak kofte, yağlı kofte, ic katması (kısır), tene katması, haveydi koftesi, omac, sini koftesi, suzek yapması, cağırtlak kebabı, ayva kebabı, elma kebabı, lebeniye, oz corbası, maş corbası, şirinli corba, beyran, topac, Kose Sefer kabağı dolması, loğlazlı aş, ciğdem aşı, ekşili daraklık tavası, beyran, şiveydiz, acur oturtması, kakırdak boreği, loğlaz piyazı, yarpuz piyazı, at elması turşusu, celem turşusu
Giresun: Fındık, hamsi boreği, calıcileği corbası, mendek corbası, yağlaş, karalahana diblesi, kiraz tuzlusu kavurması, hamsili mısır ekmeği, fasulye turşusu
Gumuşhane: Kome, kuşburnu, dut pekmezi, dut pestili, lemis, haşıl, kanzılı borek, siron
Hakkari: Gulul corbası, kepaye, jaji, lalepet, duğeba, kiflik
Hatay: Kaytaz boreği, taş kadayıf, kerevic, semirsek, kuş gozu
Iğdır: Bozbaş yemeği, helise, perzana, helise, cızdık, salmanca, fetir, kaysafa, patlıcan receli
Isparta: Miyane, sakala sarkan, tapalak, banak, kabine, kuyruğu sulu, samsa, tosmankara, derdimi alan
İstanbul: Kanlıca yoğurdu, Sultanahmet koftesi, uykuluk, badem ezmesi, beyinli Beykoz kebabı
İzmir: Kumru, Ayvalık tostu, sura, İzmir koftesi, papaz yahnisi, mucmeri, radika salatası, gerdan tatlısı
Kahramanmaraş: Dovme dondurma, biber, tarhana, leğen corbası, tirşik corbası, Maraş pacası, pıtpıt lapası, somelek, un sucuğu, bastık, cullama, ilende, hapısa, ravanda
Karabuk: Kuyu kebabı, bukme, cingene baklavası, gobu, kara mancar, katlac, malak, perohi, şaptak
Karaman: Batırık, bidik, Ermenek helvası,cibe ve ilisıra dolması, kayısı musakka, mıkla, muluku, parakofte
Kars: Bal, kaymak, kaşar, gravyer, herre (un corbası), hangel, haşıl, feselli, tandırda kaz cekmesi, piti
Kastamonu: Banduma, simit tiridi, kole hamuru, cırık tatlısı, delioğlan sarığı, fincan boreği, halucga, avuz, şurra
Kayseri: Pastırma, sucuk, mantı, pehli, yağbari, poc, kovalama, uzum yemeği, fincan ağzı, nevzine, aside
Kırıkkale: Alazlama, kombe, kulleme, batallaş, calma, sarığı burma
Kırklareli: Sulu kacamak, kuru kacamak, kaymakcına, kulur, plaska, ısırgan otu corbası, bıldırcın kağıt kebabı
Kırşehir: Keykef, temal
Kilis: Şıhıl mahşe, pekmez, kubbulmuşviyye, talı malhıta, kolluk aşı, zungul, belluriye, cennet camuru, firik pilavı, kibe, mazlum, mıkşi, teşrube, mayanalı (anasonlu) kahke, haytayla, sucuk hapısası
Kocaeli: Kandıra yoğurdu, pişmaniye, saray helvası, otur fatma tatlısı, ciğceli kavurma
Konya: Duğun yemeği, etli ekmek
Kutahya: Cimcik, dolamber boreği, namaz dolması, gokcumen hamursuzu, tosunum, kızılcık corbası, tekke corbası, cene carpan corbası, kotdur tatlısı
Malatya: Kayısı, kağıt kebabı, kınalı ekmek, pileke, taş kulluğu, gurut corbası, analıkızlı, kurşun gecmez koftesi, gilgirikli kofte, keloğlan koftesi, zeytinyağlı marul sarması, fasulye yaprağı sarması, kabak ciceği dolması, soğan dolması, patlıcan dovmesi
Manisa: Mesir macunu, Kula guvec kapaması, şekerli pide, otlu pide, Manisa kebabı
Mardin: Badem şekeri, ceviz sucuğu, ikbebet (icli kofte), semberuk, irok, kibe, kitel raha, lebeniyye
Mersin: Cezerye, tantuni, kerebici, zahter
Muğla: Ara, dutmec, copur, doş dolması, balıklen, cıntar kavurması, ot ekşilemesi, galli patlıcan, ebegumeci kavurması, borulce kavurması, teltorlu borulce, yalankı, uzum koftesi, ballı kabak, bestel, dulek receli
Muş: Muş koftesi, corti aşı
Nevşehir: Duğu, kesme, katma aşı, ağpakla (fasulye, kemikli et), dıvıl, ayva dolması, Nevşehir tavası, sızgıt
Niğde: Mangir corbası, tava, uzum boranası, ditme, unlu soğurme, papara, cılbır, halveter, kaşık kayganası
Ordu: Melocan (diken ucu) kavurması, Sakarca mıhlaması, galdirik kavurması, ısırgan yağlaşı, mısır yağlaşı, hoşgıran kavurması, kabak muhallebisi, pallabye
Osmaniye: Tirşik (pancar), yer fıstığı, toğgar, ciccire, etli kombe
Rize: Anzer balı, Rize koftesi, Rize simidi, Hamsi ciğirtası, cumur, enişte lokumu, pepcura
Sakarya: Pekmez, yoğurt
Samsun: Samsun pidesi, turşu kavurması, yer pancarı, mısır corbası, kocakarı gerdanı
Siirt: Zivzik narı, Pervari balı, perde pilavı
Sinop: Sinop kestanesi, nokul, icli tavas, mamalika
Sivas: Sivas kebabı, peskutan corbası, pezik turşusu
Şanlıurfa: İsot, şıllık tatlısı, paliza, bostana, urfa kebabı
Şırnak: Kutlık, serbıdev, hekeheşandi, şımşıpe, meyre, bırınzer, mahmılatık, fıreydin, suryaz
Tekirdağ: Tekirdağ koftesi
Tokat: Tokat kebabı, bacaklı corba
Trabzon: Vakfıkebir ekmeği, akcaabat koftesi
Tunceli: Ovacık dağ sarımsağı, Şavak tulum peyniri, Pulumur balı, zerefet, sirekurt, sirepati, kavut, patila
Uşak: Alacatene, haşhaş surtmesi, ciğerli bulgur
Van: Otlu peynir, Van balığı (inci kefali), ilitme, senseger
Yalova: Yalova koftesi, yaprak pidesi, pavli, luhu şuşkey cirbuli, lalanga, cubiyiş gayi, papa, silohto, paponi
Yozgat: Testi kebabı, arabaşı
Zonguldak: Caycuma yoğurdu, Osmanlı cileği, Devrek simidi, beyaz baklava, kızılcık, cevizli dolma
Turk mutfağı dunyada onde gelen lezzetlerin bulunduğu bir mutfaktır Mantı, guvec, yaprak sarması, karnıyarık, tas kebabı, pilav, imambayıldı, menemen gibi birbirinden guzel lezzetleri icinde barındıran Turk mutfağının l il meşhur olan lezzetleri;
Adana: Adana kebabı, şalgam suyu, yuzuk corbası, sullum ve karakuş tatlısı
Adıyaman: Basalla, yapıştırma, hıtap
Afyonkarahisar: Sakala carpan corba, zurbiye, sırtsırta, ağzı acık, pırasa musakka, ocak bukmesi, cızdırma, ovme, hamursuz, cimcik, palize, yanıyarma ve cucu kadayı
Ağrı: Abdigor koftesi, gosteberg et, selekeli (sac kavurma), haşıl, hengel, erdek, hasude, halise ve murtuğa
Aksaray: Soğanlama, bamya corbası, ciğleme
Amasya: Catal corbası, sakala carpan corbası, helle corbası, kesme ibik corbası, gobek dolması, patlıcan pehli, pastırma gağallemesi, dene hasudası, ayva gallesi, gelin parmağı, gomlek kadayıfı, peluza, unutma beni, vişneli ekmek, eli boğrunde, hengel, yakasal boreği, kaypak ve yanuc
Ankara: Ankara Tavası, alabortme, calla, bici, ilişkik, sızgıc, siyel, pıtpıt pilavı, tohma, altust boreği, entekke boreği, hamman, papac, yalkı, carcıran, koremez, tamtak tiridi, olluğun koru, bırtlak, bezdirme, gizleme, kartalac ve sackıran
Antalya: Antalya usulu piyaz, arap kadayıfı, karpuz kabuğu receli, bergamut receli
Ardahan: Elma dolması, evelik aşı, bozbaş, ekmek aşı, pişi, kuymak (mıhlama)
Artvin: Laz boreği, hınkal, cergebaz, gendima, herisa, şilav, hasuta, kaysefe, zurbiyet, puşuruk corbası, soğan harşosu, cincar corbası
Aydın: Kulak corbası, pelvize tatlısı, paşa boreği, yuvarlama, ısırganotu boreği, ebegumeci kavurması, arapsacı
Balıkesir: Tirit, sura, sacaklı mantı, peynirli patlıcan, zerde tatlısı, afiş tatlısı, borulce ekşilemesi
Bartın: Pumpum corbası, yumurtalı isbut, kabak burması, Amasra salatası
Batman: Bumbar, Şam borek, perde pilavı
Bayburt: Tel helvası, tatlı corba, galacoş, ekşi lahana, lor dolması, yalancı dolma
Bilecik: Buzme, ovmac corbası, keklik kebabı, piruhi, samsı, pancar pekmezi, kopuk helvası, kıtırcı helvası
Bingol: Dut pekmezi
Bitlis: Buryan kebabı, şekalok yemeği, corti koftesi, gari aşı, glorik, gebol, cireş pancarı, kengerli pilav
Bolu: Yoğurtlu bakla corbası, imaret corbası, acı su bazlamacı, cantıklı pide, kedi batmaz, orman kebabı, kaldırık dolması, kaşık sapı, keşli cevizli erişte, kaşık atmac, bakla cullaması, paşa pilavı, kabak hoşafı, palize, coş hoşafı, karavul şerbeti, kızılcık şurubu, Bolu Beyi tatlısı,uğut tatlısı
Burdur: Testi kebabı, kabak helvası, Burdur muhallebisi
Bursa: Ekşili baş corbası, etli gavata, kestaneli etli lahana dolması, mısır unu sarması, kaşarlı pırasa, patlıcan silkmesi, İnegol koftesi, yoruk kebabı, yufkalı hindi, ciğer sarması, Cennet koşku, dilber dudağı, Kemalpaşa peynir tatlısı, incir dolması, zerde, kaymacina, hamur bamyası, asude, dızmana
Canakkale: Bakla keşkeği, tumbi, turp otu salatası, kacamak, lakerda, erik macunu, ahlat suyu
Cankırı: Yaren guveci, mıkla, tutmac, yumurta tatlısı
Corum: Leblebi, yanıc, cızlak, kombe, hingal, borhani, helise, cullama, İskilip dolması, kara cuval helvası, teltel
Denizli: Caput aşı, alacora, sıyırma, yoğurtlu patlıcan gommesi, sura, kacamak, gındıra corbası
Diyarbakır: Karpuz, cartlak kebabı, patlıcan meftunesi
Duzce: Cerkez tavuğu, Arnavut boreği, Boşnak boreği, şıl boreği, gobete mantısı, lepsi, mamursa, haluj
Edirne: Badem ezmesi, mamzama, akıtma, hardaliye, satır kebabı
Elazığ: Fasulye corbası, lobik corbası, anamaşı, kelecoş, taraklık, kındık kofte, kunculu kofte, muhaşerli kofte, işkene, sapan dolması, kibe dolması, caypalası, pirpirim boranı, tavşan ufelemesi, kırmanlı pilav, simit pilav, nohut ekmeği, fodula, zarafat, patila, heside, dolanger, hurriyet kadayıfı, orcik, pilit ve gah
Erzincan: Tulum peyniri, tava leblebisi
Erzurum: Cağ kebabı, den corbası, hıngel, herle aşı, cec pancarı, caşır
Eskişehir: Ciğ borek, abısta, harşıl, yufkalı buryan, met helvası
Gaziantep: Alinazik kebabı, keme kebabı, yeni dunya kebabı, simit kebabı, antep fıstığı, baklava, malhıtalı (mercimekli) kofte, yoğurtlu ufak kofte, yağlı kofte, ic katması (kısır), tene katması, haveydi koftesi, omac, sini koftesi, suzek yapması, cağırtlak kebabı, ayva kebabı, elma kebabı, lebeniye, oz corbası, maş corbası, şirinli corba, beyran, topac, Kose Sefer kabağı dolması, loğlazlı aş, ciğdem aşı, ekşili daraklık tavası, beyran, şiveydiz, acur oturtması, kakırdak boreği, loğlaz piyazı, yarpuz piyazı, at elması turşusu, celem turşusu
Giresun: Fındık, hamsi boreği, calıcileği corbası, mendek corbası, yağlaş, karalahana diblesi, kiraz tuzlusu kavurması, hamsili mısır ekmeği, fasulye turşusu
Gumuşhane: Kome, kuşburnu, dut pekmezi, dut pestili, lemis, haşıl, kanzılı borek, siron
Hakkari: Gulul corbası, kepaye, jaji, lalepet, duğeba, kiflik
Hatay: Kaytaz boreği, taş kadayıf, kerevic, semirsek, kuş gozu
Iğdır: Bozbaş yemeği, helise, perzana, helise, cızdık, salmanca, fetir, kaysafa, patlıcan receli
Isparta: Miyane, sakala sarkan, tapalak, banak, kabine, kuyruğu sulu, samsa, tosmankara, derdimi alan
İstanbul: Kanlıca yoğurdu, Sultanahmet koftesi, uykuluk, badem ezmesi, beyinli Beykoz kebabı
İzmir: Kumru, Ayvalık tostu, sura, İzmir koftesi, papaz yahnisi, mucmeri, radika salatası, gerdan tatlısı
Kahramanmaraş: Dovme dondurma, biber, tarhana, leğen corbası, tirşik corbası, Maraş pacası, pıtpıt lapası, somelek, un sucuğu, bastık, cullama, ilende, hapısa, ravanda
Karabuk: Kuyu kebabı, bukme, cingene baklavası, gobu, kara mancar, katlac, malak, perohi, şaptak
Karaman: Batırık, bidik, Ermenek helvası,cibe ve ilisıra dolması, kayısı musakka, mıkla, muluku, parakofte
Kars: Bal, kaymak, kaşar, gravyer, herre (un corbası), hangel, haşıl, feselli, tandırda kaz cekmesi, piti
Kastamonu: Banduma, simit tiridi, kole hamuru, cırık tatlısı, delioğlan sarığı, fincan boreği, halucga, avuz, şurra
Kayseri: Pastırma, sucuk, mantı, pehli, yağbari, poc, kovalama, uzum yemeği, fincan ağzı, nevzine, aside
Kırıkkale: Alazlama, kombe, kulleme, batallaş, calma, sarığı burma
Kırklareli: Sulu kacamak, kuru kacamak, kaymakcına, kulur, plaska, ısırgan otu corbası, bıldırcın kağıt kebabı
Kırşehir: Keykef, temal
Kilis: Şıhıl mahşe, pekmez, kubbulmuşviyye, talı malhıta, kolluk aşı, zungul, belluriye, cennet camuru, firik pilavı, kibe, mazlum, mıkşi, teşrube, mayanalı (anasonlu) kahke, haytayla, sucuk hapısası
Kocaeli: Kandıra yoğurdu, pişmaniye, saray helvası, otur fatma tatlısı, ciğceli kavurma
Konya: Duğun yemeği, etli ekmek
Kutahya: Cimcik, dolamber boreği, namaz dolması, gokcumen hamursuzu, tosunum, kızılcık corbası, tekke corbası, cene carpan corbası, kotdur tatlısı
Malatya: Kayısı, kağıt kebabı, kınalı ekmek, pileke, taş kulluğu, gurut corbası, analıkızlı, kurşun gecmez koftesi, gilgirikli kofte, keloğlan koftesi, zeytinyağlı marul sarması, fasulye yaprağı sarması, kabak ciceği dolması, soğan dolması, patlıcan dovmesi
Manisa: Mesir macunu, Kula guvec kapaması, şekerli pide, otlu pide, Manisa kebabı
Mardin: Badem şekeri, ceviz sucuğu, ikbebet (icli kofte), semberuk, irok, kibe, kitel raha, lebeniyye
Mersin: Cezerye, tantuni, kerebici, zahter
Muğla: Ara, dutmec, copur, doş dolması, balıklen, cıntar kavurması, ot ekşilemesi, galli patlıcan, ebegumeci kavurması, borulce kavurması, teltorlu borulce, yalankı, uzum koftesi, ballı kabak, bestel, dulek receli
Muş: Muş koftesi, corti aşı
Nevşehir: Duğu, kesme, katma aşı, ağpakla (fasulye, kemikli et), dıvıl, ayva dolması, Nevşehir tavası, sızgıt
Niğde: Mangir corbası, tava, uzum boranası, ditme, unlu soğurme, papara, cılbır, halveter, kaşık kayganası
Ordu: Melocan (diken ucu) kavurması, Sakarca mıhlaması, galdirik kavurması, ısırgan yağlaşı, mısır yağlaşı, hoşgıran kavurması, kabak muhallebisi, pallabye
Osmaniye: Tirşik (pancar), yer fıstığı, toğgar, ciccire, etli kombe
Rize: Anzer balı, Rize koftesi, Rize simidi, Hamsi ciğirtası, cumur, enişte lokumu, pepcura
Sakarya: Pekmez, yoğurt
Samsun: Samsun pidesi, turşu kavurması, yer pancarı, mısır corbası, kocakarı gerdanı
Siirt: Zivzik narı, Pervari balı, perde pilavı
Sinop: Sinop kestanesi, nokul, icli tavas, mamalika
Sivas: Sivas kebabı, peskutan corbası, pezik turşusu
Şanlıurfa: İsot, şıllık tatlısı, paliza, bostana, urfa kebabı
Şırnak: Kutlık, serbıdev, hekeheşandi, şımşıpe, meyre, bırınzer, mahmılatık, fıreydin, suryaz
Tekirdağ: Tekirdağ koftesi
Tokat: Tokat kebabı, bacaklı corba
Trabzon: Vakfıkebir ekmeği, akcaabat koftesi
Tunceli: Ovacık dağ sarımsağı, Şavak tulum peyniri, Pulumur balı, zerefet, sirekurt, sirepati, kavut, patila
Uşak: Alacatene, haşhaş surtmesi, ciğerli bulgur
Van: Otlu peynir, Van balığı (inci kefali), ilitme, senseger
Yalova: Yalova koftesi, yaprak pidesi, pavli, luhu şuşkey cirbuli, lalanga, cubiyiş gayi, papa, silohto, paponi
Yozgat: Testi kebabı, arabaşı
Zonguldak: Caycuma yoğurdu, Osmanlı cileği, Devrek simidi, beyaz baklava, kızılcık, cevizli dolma