Turşu Tarifi İçin Malzemeler
10 kg’lık bidon için;
5 kg kornişon salatalık
5 baş sarımsak (isteğe bağlı artırılabilir)
10 tane bol sulu limon (isteğe göre azaltılabilir) (bizimkiler limonu yoğun, sirkesi az seviyor)
2 su bardağı sirke (isteğe göre artırılabilir)
1,5 su bardağı turşuluk tuz
1 yemek kaşığı toz şeker (asit oranını dengelemesi için)
1 yemek kaşığı limon tuzu (isteyen koymayabilir)
1 yemek kaşığı tane karabiber
2-3 avuç cin biberi (isteğe bağlı)
Yarım kilo tatlı sivri biber
1 yada iki adet defne yaprağı
Yarım demet dere otu, yarım demet maydanoz (saplarıyla)
Hazır kaynar içme suyu
Turşu Tarifi Nasıl Yapılır?
Not EkleTarifi Yazdır
Salatalık ve biberleri iyice yıkayın, salatalıkların uçlarını kesin sonra biberlerin saplarını alın.
10 kg’lık bidonun en altına soyduğunuz sarımsakları, cin biberini, tane karabiberi, defne yaprağını, dereotu ve maydanozu koyun.
Sonra bidonun yarısına kadar salatalık koyun, üstüne sivri biberleri koyun, tekrar onun üstüne de kalan salatalıkları koyun. (ben evde 2-3 tane havuç vardı onlarıda koydum, dilerseniz sizde koyabilirsiniz. ).
Hazır içme suyundan çaydanlığa koyup kaynatın. Geniş bir tasa bu kaynar sudan koyun içine turşu tuzunu, şekeri, limon tuzunu, sirkeyi, limonun suyunu koyun, içindekiler eriyene kadar iyice karıştırın.
Sıcakken bu karışımı doldurduğunuz bidona dökün. Buna şoklama deniyor, turşunuzun erimeden çabuk mayalanmasını sağlar.
Sonra bidonu ağzına kadar kaynar içme suyu ile doldurun. Ağzına streç film koyup sıkıca kapatın.
Bidonu birkaç defa alt üst çalkalayın. Bir poşete koyup evin en serin ve karanlık yerine altına leğen koyup üzerinede örtü örtüp koyun. Bu çok önemli eğer ışık alırsa salatalıklarınız beyazlaşır. Yada sıcak yerde kalırsa bozulur veya küflenir.
Turşunuzu kurduktan sonra bir iki gün sonra mutlaka tuzunu kontrol edin, eksikse ekleyip çalkalayın, eğer tuzu az olursa yine eriyebilir. Afiyet olsun.
Turşu Tarifi Fotoğraflı Yapılışı
10 kg’lık bidon için;
5 kg kornişon salatalık
5 baş sarımsak (isteğe bağlı artırılabilir)
10 tane bol sulu limon (isteğe göre azaltılabilir) (bizimkiler limonu yoğun, sirkesi az seviyor)
2 su bardağı sirke (isteğe göre artırılabilir)
1,5 su bardağı turşuluk tuz
1 yemek kaşığı toz şeker (asit oranını dengelemesi için)
1 yemek kaşığı limon tuzu (isteyen koymayabilir)
1 yemek kaşığı tane karabiber
2-3 avuç cin biberi (isteğe bağlı)
Yarım kilo tatlı sivri biber
1 yada iki adet defne yaprağı
Yarım demet dere otu, yarım demet maydanoz (saplarıyla)
Hazır kaynar içme suyu
Turşu Tarifi Nasıl Yapılır?
Not EkleTarifi Yazdır
Salatalık ve biberleri iyice yıkayın, salatalıkların uçlarını kesin sonra biberlerin saplarını alın.
10 kg’lık bidonun en altına soyduğunuz sarımsakları, cin biberini, tane karabiberi, defne yaprağını, dereotu ve maydanozu koyun.
Sonra bidonun yarısına kadar salatalık koyun, üstüne sivri biberleri koyun, tekrar onun üstüne de kalan salatalıkları koyun. (ben evde 2-3 tane havuç vardı onlarıda koydum, dilerseniz sizde koyabilirsiniz. ).
Hazır içme suyundan çaydanlığa koyup kaynatın. Geniş bir tasa bu kaynar sudan koyun içine turşu tuzunu, şekeri, limon tuzunu, sirkeyi, limonun suyunu koyun, içindekiler eriyene kadar iyice karıştırın.
Sıcakken bu karışımı doldurduğunuz bidona dökün. Buna şoklama deniyor, turşunuzun erimeden çabuk mayalanmasını sağlar.
Sonra bidonu ağzına kadar kaynar içme suyu ile doldurun. Ağzına streç film koyup sıkıca kapatın.
Bidonu birkaç defa alt üst çalkalayın. Bir poşete koyup evin en serin ve karanlık yerine altına leğen koyup üzerinede örtü örtüp koyun. Bu çok önemli eğer ışık alırsa salatalıklarınız beyazlaşır. Yada sıcak yerde kalırsa bozulur veya küflenir.
Turşunuzu kurduktan sonra bir iki gün sonra mutlaka tuzunu kontrol edin, eksikse ekleyip çalkalayın, eğer tuzu az olursa yine eriyebilir. Afiyet olsun.
Turşu Tarifi Fotoğraflı Yapılışı