Son konular

Yoğurt Nasıl Yapılır

Konuyu Yükselt

SoruCevap

Yeni Üye
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
1
Çözümler
1
Tepkime
41
Puanları
318
Yaş
35
Coin
256,935
Yoğurt yapmanın puf noktası
evde yoğurt yapımı

imagesyogurtnasilyapilir5afab4ef455c9

Oncelikle yoğurda işlenecek ciğ sutun; taze, sağlıklı bir hayvandan sağılmış olması, yabancı bir tat ve koku icermemesi, yoğurt bakterileri icin engelleyici madde bulundurmaması gerekir Evde yoğurt uretilirken, sut suzuldukten sonra geniş bir kaba alınmakta, iyice karıştırılarak kaynama sıcaklığına kadar ısıtıldıktan sonra 1520 dk bu sıcaklıkta bekletilmekte ve el yakmayacak sıcaklığa 4345 dereceye kadar soğutulmaktadır Daha sonra 4 lt sute 1 tatlı kaşığı hesabı ile sulandırılmış taze yoğurttan ilave edilerek mayalama yapılır Mayalanan sut oda sıcaklığında 46 saat bekletildikten sonra buzdolabına alınmalıdır ve bu şekilde elde edilen yoğurtlar mumkunse 10 gun icinde tuketilmelidir Şayet yoğurdun koyu olması istenirse sut kaynatılıp uzerindeki suyun buharlaşması sağlanır (uzun sure kaynamaktan dolayı vitamin ve mineral kaybı olabilir) veya 1 kg soğuk sute 1 corba kaşığı kadar sut tozu ilave edilerek de koyu yoğurt elde edilebilir

Mayalama sıcaklığı da yoğurt uretiminde son derece onemlidir ve yaklaşık 4345 derece olmalıdır Yani yoğurt yapılacak sut kabı eli yakmayacak sıcaklıkta olmalıdır Mayalanma suresi tam olmadan soğutulan yoğurtlarda pıhtı cok gevşek olmakta, mayalanma suresi gecince soğutulan yoğurtlarda asitliğin yukselmesi nedeniyle su salma meydana gelmektedir Bu nedenle oda sıcaklığında 46 saat kadar mayalama suresi tamamlandığı anda yoğurt hemen buzdolabına alınmalıdır Taze yoğurdun pıhtısı yumuşak olduğundan yapısının bozulmaması icin buzdolabına nakledilirken mumkun olduğunca sarsılmaması gerekmektedir Buzdolabında 1 gece bekletilen yoğurt tuketime hazır hale gelir ve mumkunse 1015 gun icerisinde tuketilmelidir Dikkat edilmesi gereken onemli bir hususta sut ısıtmada paslanmaz celik kapların, soğutma ve buzdolabında bekletme sırasında da paslanmaz celik, cam kavanoz veya gıdalar icin kullanımına izin verilen plastik materyallerin kullanılması gerekliliğidir Ayrıca, sut ve yoğurdun temas ettiği kapların da temiz ve kuru olması, cevreden yabancı madde bulaşmaması gerekmektedir

Milli bir yiyeceğimiz olan yoğurdun dayanımı 15 gun gibi kısa bir sure olmaktadır Hijyenik şartlarda uretilen yoğurtların bile buzdolabında en fazla uc hafta muhafaza edilebileceği belirtilmektedir Ulkemiz şartları goz onune alındığında, yoğurt uretiminin coğunlukla teknolojik ve mikrobiyolojik yonlerden olumsuz ortamlarda yapıldığı bir gercektir Bu tur işletmelerde uretilen yoğurtların fizikokimyasal ve ozellikle mikrobiyolojik ozelliklerinde belirgin bir kaliteden soz etmek de imkansızdır Mikrobiyolojik kalite ve ozellikle de kuf bulaşması, yoğurdun raf omrunu etkileyen onemli faktorlerdendir Bu nedenle, urunun hijyenik kalitesi onem kazanmıştır Ayrıca, depolama suresince yoğurdun fizikokimyasal ozelliklerinde meydana gelen değişimler (icinde canlı halde bulunan laktik asit bakterilerinin faaliyetleri devam ettiği icin) urunun dayanım suresini sınırlandırmaktadır
 

Similar threads

  • Soru
Evde nasıl yoğurt yapılır Ev yapımı yoğurt Oncelikle yoğurda işlenecek ciğ sutun; taze, sağlıklı bir hayvandan sağılmış olması, yabancı bir tat ve koku icermemesi, yoğurt bakterileri icin engelleyici madde bulundurmaması gerekir Evde yoğurt uretilirken, sut suzuldukten sonra geniş bir kaba...
Cevaplar
0
Görüntüleme
17
  • Soru
Yoğurt Nasıl Yapılır - Yoğurt Nasıl Üretilir Öncelikle yoğurda işlenecek çiğ sütün; taze, sağlıklı bir hayvandan sağılmış olması, yabancı bir tat ve koku içermemesi, yoğurt bakterileri için engelleyici madde bulundurmaması gerekir. Evde yoğurt üretilirken, süt süzüldükten sonra geniş bir kaba...
Cevaplar
0
Görüntüleme
10
  • Soru
Yoğurt Nasıl Yapılır? Probiyotik Yoğurtlar: Probiyotik gıdalar, 'yeterli miktarda alındığı zaman bağırsak dengesinin sağlanmasına katkıda bulunan canlı bakteriler iceren gıdalar'olarak tanımlanmaktadır Probiyotik mayaların son yıllarda yoğurt icerisine eklenmesiyle probiyotik yoğurtlar...
Cevaplar
0
Görüntüleme
25
  • Soru
Evde mayalayacağınız yoğurtla bu katkı maddelerinden uzak durabilir; doğal, katkısız ve lezzetli yoğurdun tadına varabilirsiniz Ev yapımı doğal yoğurdun gerekli malzemeleri ve yapılışı ise şoyle: Yoğurt mayalama icin Malzemeler 1 litre sut 1 yemek kaşığı yoğurt Yoğurt nasıl mayalanır Yapılışı...
Cevaplar
0
Görüntüleme
14
  • Soru
Yoğurt tarifi Annemin yaptığı yoğurtları hatırladım bu konuyu acarken kalıp gibi olurdu Şimdi hatırladığım şekliyle annemin yaptığı yoğurdun tarifini paylaşmak istedim sizlerle imagesyogurtnasilyapilirtarifi5b149de2e7de2 Yoğurt yaparken en onemli noktanın sutun sıcaklığı olduğunu soyler annem...
Cevaplar
0
Görüntüleme
12
Üst Alt