Yunan Tatlısı (Politiko Tatlısı) Tanımı İçin Materyaller
Kek İçin
500 gram irmik
2 su bardağı toz şeker (2 yemek kaşığını ayırın)
1 çay kaşığı dolusu damla sakızı
1 çay kaşığı dolusu mahlep
1 paket kabartma tozu(10 gram)
1 paket karbonat (10 gram)
1, .5 su bardağı süt (1,5 su bardağı)
Kreması İçin
1 litre süt
3 yemek kaşığı un
3 yemek kaşığı nişasta (Mısır)
Yarım su bardağı toz şeker
1 paket vanilya
1 yemek kaşığı tereyağı (Soğuk) yani buzdolabında olacak
Şerbet İçin
2 su bardağı toz şeker
3 su bardağı su
2 adet çubuk tarçın
5-6 adet karanfil
Üzeri İçin
2 yemek kaşığı tarçın
Yunan Tatlısı (Politiko Tatlısı) Tanımı Yapılışı
Not EkleTanımı Yazdır
Kek harcını hazırlamadan evvel damla sakızını tane halindeyse kek harcındaki tozşeker den iki yemek kaşığını alıp rondaya koyup üzerine damla sakızını ek edip toz haline getiriyoruz.
Keki için karbonat dışındaki kuru gereçlerini derin bir kapta karıştırın. Karbonatı süte katın ve 10- 15 saniye karıştırarak aktive edin.
Kuru karışıma karbonatlı sütü döküp her yere eşit formda karışana kadar harmanlayın.
29×20 ebatlarında dikdörtgen bir fırın tepsisini yavaşça yağlayın ve karışımı tepsiye alıp tezgahta 10 dakika bekletin.
Keki evvelden ısıtılmış 160 derecelik fanlı fırında kızarıp sertleşene kadar yaklaşık 50 dakika pişirin.
Kek pişerken vanilya ve tereyağı haricindeki krema materyallerini bir tencereye koyun ve karıştırın. Karışımı ocağa alın, orta ateşte krema kıvam alana kadar daima karıştırarak pişirin.
Pişen kremayı öteki bir kaba alın, vanilin ve azar azar soğuk tereyağı ekleyip mikserle çırpın. Kremanın üzerini streçle temas edecek biçimde örtün ve oda sıcaklığında en az 2 saat dinlendirin.
Pişen keki fırından çıkarın ve büsbütün soğuyana kadar en az 2 saat oda sıcaklığında dinlendirin.
Kek ve krema soğuduktan sonra şerbeti yapmaya başlayabilirsiniz. Ufak bir tencereye şeker, su ve baharatları koyup karıştırarak kaynatın, kaynama başladıktan sonra ocağın altını kısın ve 5-6 dakika hafif yoğunlaşana kadar kaynatmaya devam edin.
Ocaktan aldığınız sıcak şerbeti soğuk kekin üzerine kepçe yardımı ile azar azar dökün. Şerbetin tamamını çekene kadar keki oda sıcaklığında yaklaşık 20 dakika dinlendirin.
Şerbeti çeken kekin üzerine kremayı kaşık kaşık koyup bir spatula iile düzleyin ve yayın (Krema beklerken koyu olursa mikserle çırpıp yumuşak hale getirin o denli kullanın)
Tatlının üzerini streçle örtün ve buzdolabında en az 3 saat daha dinlendirin. 1 gece beklerse daha lezzetli oluyor.
Servis etmeden evvel tatlının üzerine toz tarçın serperek kaplayın ve soğuk olarak servis edin. Afiyet olsun. geleneksel yunan tatlısı aroması ile damaklarınızı şenlendirecek deneyin kararı siz verin
Kek İçin
500 gram irmik
2 su bardağı toz şeker (2 yemek kaşığını ayırın)
1 çay kaşığı dolusu damla sakızı
1 çay kaşığı dolusu mahlep
1 paket kabartma tozu(10 gram)
1 paket karbonat (10 gram)
1, .5 su bardağı süt (1,5 su bardağı)
Kreması İçin
1 litre süt
3 yemek kaşığı un
3 yemek kaşığı nişasta (Mısır)
Yarım su bardağı toz şeker
1 paket vanilya
1 yemek kaşığı tereyağı (Soğuk) yani buzdolabında olacak
Şerbet İçin
2 su bardağı toz şeker
3 su bardağı su
2 adet çubuk tarçın
5-6 adet karanfil
Üzeri İçin
2 yemek kaşığı tarçın
Yunan Tatlısı (Politiko Tatlısı) Tanımı Yapılışı
Not EkleTanımı Yazdır
Kek harcını hazırlamadan evvel damla sakızını tane halindeyse kek harcındaki tozşeker den iki yemek kaşığını alıp rondaya koyup üzerine damla sakızını ek edip toz haline getiriyoruz.
Keki için karbonat dışındaki kuru gereçlerini derin bir kapta karıştırın. Karbonatı süte katın ve 10- 15 saniye karıştırarak aktive edin.
Kuru karışıma karbonatlı sütü döküp her yere eşit formda karışana kadar harmanlayın.
29×20 ebatlarında dikdörtgen bir fırın tepsisini yavaşça yağlayın ve karışımı tepsiye alıp tezgahta 10 dakika bekletin.
Keki evvelden ısıtılmış 160 derecelik fanlı fırında kızarıp sertleşene kadar yaklaşık 50 dakika pişirin.
Kek pişerken vanilya ve tereyağı haricindeki krema materyallerini bir tencereye koyun ve karıştırın. Karışımı ocağa alın, orta ateşte krema kıvam alana kadar daima karıştırarak pişirin.
Pişen kremayı öteki bir kaba alın, vanilin ve azar azar soğuk tereyağı ekleyip mikserle çırpın. Kremanın üzerini streçle temas edecek biçimde örtün ve oda sıcaklığında en az 2 saat dinlendirin.
Pişen keki fırından çıkarın ve büsbütün soğuyana kadar en az 2 saat oda sıcaklığında dinlendirin.
Kek ve krema soğuduktan sonra şerbeti yapmaya başlayabilirsiniz. Ufak bir tencereye şeker, su ve baharatları koyup karıştırarak kaynatın, kaynama başladıktan sonra ocağın altını kısın ve 5-6 dakika hafif yoğunlaşana kadar kaynatmaya devam edin.
Ocaktan aldığınız sıcak şerbeti soğuk kekin üzerine kepçe yardımı ile azar azar dökün. Şerbetin tamamını çekene kadar keki oda sıcaklığında yaklaşık 20 dakika dinlendirin.
Şerbeti çeken kekin üzerine kremayı kaşık kaşık koyup bir spatula iile düzleyin ve yayın (Krema beklerken koyu olursa mikserle çırpıp yumuşak hale getirin o denli kullanın)
Tatlının üzerini streçle örtün ve buzdolabında en az 3 saat daha dinlendirin. 1 gece beklerse daha lezzetli oluyor.
Servis etmeden evvel tatlının üzerine toz tarçın serperek kaplayın ve soğuk olarak servis edin. Afiyet olsun. geleneksel yunan tatlısı aroması ile damaklarınızı şenlendirecek deneyin kararı siz verin