Zeytin Ezmeli Açma Tarifi İçin Malzemeler
1 su bardağı ılık su (200 ml)
1 su bardağı ılık süt (200 ml)
1 yemek kaşığı şeker
1 paket instant maya
1 çay bardağı sıvı yağ ( 100 ml )
1 tatlı kaşığı tuz
Yaklaşık 5-6 su bardağı un
İç malzemesi;
20 adet zeytin
1 yemek kaşığı zeytinyağı
3 yemek kaşığı tereyağ veya hindistan cevizi yağı
Üzerine;
Yumurta sarısı
Çekirdek içi
Rosemary
Zeytin Ezmeli Açma Tarifi Nasıl Yapılır?
Not EkleTarifi Yazdır
Benim klasik poğaça hamurumdur eğer hafif tatlı ve daha pofuduk olmasını istersem ilaveten 4 yemek kaşığı şeker eklerim.
Önce kabınıza 3 bardak unu alalım tuzu ekleyip karıştıralım, ortasını havuz şeklinde açıp ılık su ve sütü ,mayayı ,şekeri ekleyip 5 dk kadar bekletelim.
Sıvıyağını ekleyip güzelce karıştıralım .
Azar azar un ilavesiyle hamuru toplayalım, un miktarı az veya çok olabilir her zaman azar azar ekleyelim.
Üzerini hava almayacak şekilde kapatıp 1 -1,5 saat mayalandıralım.
Zeytinlerin çekirdeklerini çıkarıp zeytinyağı ile makinede püre haline getirelim.
Mayalanan hamuru hafif unlanmış tezgaha alıp havasını alalım.
Mandalina büyüklüğünde parçalara ayıralım.
Her bir hamuru elimizle veya merdane ile incecik açalım her yerine oda ısısındaki tereyağı veya hindistan cevizi yağı sürelim.
Üzerinede zeytin ezmesi sürelim ,rulo yapalım .
Ortasından kenarlarına gelmeyecek şekilde bıçakla çizik atalım ,simit şeklinde dolayalım.
15 dk kadar üzeri örtülü tepsi mayasında bekletelim.
Yumurta sarısı sürüp varsa çekirdek içi ve rosemary ekleyelim yoksa çörek otu veya sade birbşekilde önceden ısıtılmış 200 derece fırında kontrollü pişirelim.Çok çabuk pişiyor.
Fırından aldıktan sonra tepsiden hemen alıp üzerini örtelim dışı çıtır içi yumuşacık açmalarımız hazır. Afiyet olsun.Not: ben hindistan cevizi yağı kullandım çok lezzetli ve daha hafif oluyor.
Hamurun yarısını açma yarışına da sandivic ekmekleri yaptım farklı poğaçalarda yapabilirsiniz.
Zeytin Ezmeli Açma Tarifi Fotoğraflı Yapılışı
1 su bardağı ılık su (200 ml)
1 su bardağı ılık süt (200 ml)
1 yemek kaşığı şeker
1 paket instant maya
1 çay bardağı sıvı yağ ( 100 ml )
1 tatlı kaşığı tuz
Yaklaşık 5-6 su bardağı un
İç malzemesi;
20 adet zeytin
1 yemek kaşığı zeytinyağı
3 yemek kaşığı tereyağ veya hindistan cevizi yağı
Üzerine;
Yumurta sarısı
Çekirdek içi
Rosemary
Zeytin Ezmeli Açma Tarifi Nasıl Yapılır?
Not EkleTarifi Yazdır
Benim klasik poğaça hamurumdur eğer hafif tatlı ve daha pofuduk olmasını istersem ilaveten 4 yemek kaşığı şeker eklerim.
Önce kabınıza 3 bardak unu alalım tuzu ekleyip karıştıralım, ortasını havuz şeklinde açıp ılık su ve sütü ,mayayı ,şekeri ekleyip 5 dk kadar bekletelim.
Sıvıyağını ekleyip güzelce karıştıralım .
Azar azar un ilavesiyle hamuru toplayalım, un miktarı az veya çok olabilir her zaman azar azar ekleyelim.
Üzerini hava almayacak şekilde kapatıp 1 -1,5 saat mayalandıralım.
Zeytinlerin çekirdeklerini çıkarıp zeytinyağı ile makinede püre haline getirelim.
Mayalanan hamuru hafif unlanmış tezgaha alıp havasını alalım.
Mandalina büyüklüğünde parçalara ayıralım.
Her bir hamuru elimizle veya merdane ile incecik açalım her yerine oda ısısındaki tereyağı veya hindistan cevizi yağı sürelim.
Üzerinede zeytin ezmesi sürelim ,rulo yapalım .
Ortasından kenarlarına gelmeyecek şekilde bıçakla çizik atalım ,simit şeklinde dolayalım.
15 dk kadar üzeri örtülü tepsi mayasında bekletelim.
Yumurta sarısı sürüp varsa çekirdek içi ve rosemary ekleyelim yoksa çörek otu veya sade birbşekilde önceden ısıtılmış 200 derece fırında kontrollü pişirelim.Çok çabuk pişiyor.
Fırından aldıktan sonra tepsiden hemen alıp üzerini örtelim dışı çıtır içi yumuşacık açmalarımız hazır. Afiyet olsun.Not: ben hindistan cevizi yağı kullandım çok lezzetli ve daha hafif oluyor.
Hamurun yarısını açma yarışına da sandivic ekmekleri yaptım farklı poğaçalarda yapabilirsiniz.
Zeytin Ezmeli Açma Tarifi Fotoğraflı Yapılışı