Zeytinyağlı Pazı Dolması (Acılı/Ekşili) Tarifi İçin Malzemeler
1 demet pazı
1 adet büyük boy kuru soğan
1 diş sarımsak
3/4 (bir yarım+bir çeyrek) su bardağı pirinç
Yarım çorba kaşığı acı biber salçası
1’er çay kaşığı kırmızı pul biber ve karabiber
Yarım’şar çay kaşığı kimyon ve sumak
1 çay kaşığı kuru nane
1 çay kaşığı tuz
1 avuç maydanoz
1 çorba kaşığı nar ekşisi
Zeytinyağı
Zeytinyağlı Pazı Dolması (Acılı/Ekşili) Tarifi Nasıl Yapılır?
Not EkleTarifi Yazdır
Tencerenin içine yeteri kadar su koyarak kaynamaya bırakın.
Pazı yapraklarının saplarını kesin ve yıkayın.
Su kaynayınca altını kısın ve pazı yapraklarını içine sokun, fazla bekletmeden çıkarın ve içi buz dolu soğuk suyun içine atın. (su ılınırsa soğuk su ilave edin).
Diğer taraftan tencerede zeytinyağını ısıtın, ufak parçalara doğradığınız soğanı ve rendelediğiniz sarımsağı ekleyerek soteleyin. Bu aşamada tuzunu ekleyebilirsiniz.
Hafif pembeleşince pirinçi yıkayarak ekleyin. 5 dak. Kadar birlikte soteleyin.
Biber salçasını bir miktar su ile incelterek ekleyin.
Suyunu çekince ocağın altını iyice kısarak baharatları ekleyin ve iyice karıştırın.
Yarım su bardağı su ekleyerek, yağı ile kalana kadar kısık ateşte pişirin.
Maydanozu ilave ederek demlenmeye bırakın.
Buzlu suda bekleyen pazı yapraklarını süzgece alın ve pirinçli iç demlenince dolmanızı sarın ve tencereye yerleştirin.
Nar ekşisini biraz su ile incelterek dolmaların üzerine gezdirin.
Dolmaların açılmaması için üzerine bir tabak yerleştirin ve yeteri kadar su ekleyin.
Dolmanız suyunu çekince mümkünse 1 gece veya en az 3-4 saat dinlendirerek servis edebilirsiniz. Afiyet olsun
Not: Benim pazım körpe olduğu için kısa sürede pişti. Ancak, pişirme süresi 45 dakikaya uzayabilir.
Zeytinyağlı Pazı Dolması (Acılı/Ekşili) Tarifi Fotoğraflı Yapılışı
1 demet pazı
1 adet büyük boy kuru soğan
1 diş sarımsak
3/4 (bir yarım+bir çeyrek) su bardağı pirinç
Yarım çorba kaşığı acı biber salçası
1’er çay kaşığı kırmızı pul biber ve karabiber
Yarım’şar çay kaşığı kimyon ve sumak
1 çay kaşığı kuru nane
1 çay kaşığı tuz
1 avuç maydanoz
1 çorba kaşığı nar ekşisi
Zeytinyağı
Zeytinyağlı Pazı Dolması (Acılı/Ekşili) Tarifi Nasıl Yapılır?
Not EkleTarifi Yazdır
Tencerenin içine yeteri kadar su koyarak kaynamaya bırakın.
Pazı yapraklarının saplarını kesin ve yıkayın.
Su kaynayınca altını kısın ve pazı yapraklarını içine sokun, fazla bekletmeden çıkarın ve içi buz dolu soğuk suyun içine atın. (su ılınırsa soğuk su ilave edin).
Diğer taraftan tencerede zeytinyağını ısıtın, ufak parçalara doğradığınız soğanı ve rendelediğiniz sarımsağı ekleyerek soteleyin. Bu aşamada tuzunu ekleyebilirsiniz.
Hafif pembeleşince pirinçi yıkayarak ekleyin. 5 dak. Kadar birlikte soteleyin.
Biber salçasını bir miktar su ile incelterek ekleyin.
Suyunu çekince ocağın altını iyice kısarak baharatları ekleyin ve iyice karıştırın.
Yarım su bardağı su ekleyerek, yağı ile kalana kadar kısık ateşte pişirin.
Maydanozu ilave ederek demlenmeye bırakın.
Buzlu suda bekleyen pazı yapraklarını süzgece alın ve pirinçli iç demlenince dolmanızı sarın ve tencereye yerleştirin.
Nar ekşisini biraz su ile incelterek dolmaların üzerine gezdirin.
Dolmaların açılmaması için üzerine bir tabak yerleştirin ve yeteri kadar su ekleyin.
Dolmanız suyunu çekince mümkünse 1 gece veya en az 3-4 saat dinlendirerek servis edebilirsiniz. Afiyet olsun
Not: Benim pazım körpe olduğu için kısa sürede pişti. Ancak, pişirme süresi 45 dakikaya uzayabilir.
Zeytinyağlı Pazı Dolması (Acılı/Ekşili) Tarifi Fotoğraflı Yapılışı