Son konular

Tarih

Tarih Hakkındaki Herşey ve Bilmek İstedikleriniz. Tarih sorularınız ve uzman hocamız tarafından sizlere verilecek olan cevaplar burada

Osmanlının Bizansla yaptığı ilk savaş, Koyunhisar savaşının önemi, koyunhisar savaşının nedeni, koyunhisar savaşırın sonucu Koyunhisar savaşı Osmanlıların Bizans’la yaptığı ilk savaştır. 18 Temmuz ve 27 Temmuz 1302 tarihleri arasında Osmanlı Beyliği ile Bizans İmparatorluğu'nun yaptığı...
Yanıtlar
0
Görüntüleme
17
Fatih Sultan Mehmetin yaptığı fetihler, Karadenizde yapılan Fatih Sultan Mehmet FetihleriBosna-Hersek, Eflak-Boğdan, Cenevizlilerden Amasra’nın alınması, Trabzon Rum İmparatorluğu’nun fethi ve Kırım Hanlığının Osmanlılara bağlanması bu amaçla yapılan fetihlerdir (Bu yerlerin hepsi Karadeniz...
Yanıtlar
0
Görüntüleme
11
kanuni sultan süleymanın fransuvaya yazdığı mektup Bugün memleketin her yerinde, hatta İslam, dünyasının ve dünyanın her yerinde bir medeniyet alameti olarak kabul edilen ve genç ihtiyar herkes tarafından icra edilen dans denen melanet ilk defa Kanuni zamanında Fransa'da yapılmaya başlanmıştı. O...
Yanıtlar
0
Görüntüleme
15
Kanuni Sultan Süleymanın fermanı, Kanuninin fermanları, Sultan Süleymanın fermanıOgul, Insanlar vardir, safak vaktinde dogar, aksam ezaninda ölürler. Avun oglum avun. Güçlüsün, kuvvetlisin, akillisin, kelamlisin. Ama: Bunlari nerede, nasil kullanacagini bilmezsen sabah rüzgarinda savrulur...
Yanıtlar
0
Görüntüleme
16
Pargalı İbrahim ve Hatice sultanın düğünleri Hatice sultan ve pargalı ibrahim paşa düğünü Pargalı ibrahimin hatice sultanla olan evliliği 22 Mayıs 1524’te Kanuni Sultan Süleyman, kız kardeşini Sadrazam İbrahim Paşa’yla evlendirirken, 8 gün süren görkemli bir şenlik düzenlemişti. Şenlik sürerken...
Yanıtlar
0
Görüntüleme
18
İmparator Şarlken'in Isabel'e mektubu İmparatoriçe Isabel'e mektup Cezayir Kalesi'nin (Penon de Argel) Barbaros tarafından muhasara edildiğini bildiren 8 Mayıs 1529 tarihli mektubunuzu okudum. Kalenin problemlerini en acil şekilde giderebilmek amacıyla aldığınız kararları uygun görmekle...
Yanıtlar
0
Görüntüleme
11
Osmanlılarda Eğitim Öğretim hakkında bilgiler Osmanlı Devletinde Eğitim öğretim Osmanlılarda Eğitim ve Öğretim nasıldı Osmanlılarda Eğitim Öğretim Osmanlı Eğitiminin Hedeflediği insan Tipi: Klâsik dönemde Osmanlı eğitiminin hedeşediği insan tipinde aranan ilk özellik, onun devlete ve...
Yanıtlar
0
Görüntüleme
18
Kanuni sultan süleyman eşleri Kanuni sultan süleyman çocukları Kanuni Sultan Süleyman'ın Hanımları ve Çocukları Hürrem Haseki Sultan Şehzade Mehmed, Cihangir, Mihrimah Sultan ve II. Selim'in annesi Mahidevran Sultan Abd’ullah kızı ve Şehzade Mustafa’nın annesi Gülfem Hâtûn Cariyelerden ve...
Yanıtlar
0
Görüntüleme
30
Hürrem Sultan'ın Hayatı Hürrem Sultan ya da Hürrem Haseki Sultan (d. 1506 - ö. 1558) doğum adı: Aleksandra Lisowska[1], Osmanlıca adı: خرم سلطان, Avrupa'da tanındığı ad: Roxelana. Osmanlı padişahı I. Süleyman'ın eşi ve sonraki padişah II. Selim'in annesidir. Bir Osmanlı padişahıyla nikâhla...
Yanıtlar
0
Görüntüleme
24
Endülüs Emevilerinden Günümüze Kalan Eserler Kurtuba Camii (İspanyolcada Arapça مسجد "Mescit" kelimesinden türemiş Mezquita adıyla bilinir)İspanya'nın Cordoba şehrinde sonradan kiliseye çevrilmiş olan camidir. Endülüs Emevilerinin başkenti Kurtuba'da 600 cami vardır. Bu camilerin en anıtsal ve...
Yanıtlar
0
Görüntüleme
11
Cumhuriyetin İlanının Sonuçları Nelerdir? • Milli mücadelenin başından beri amaçlanan ulusal egemenliğin sağlanması yönünde en önemli adımlardan biri daha atılmıştır. • Yeni Türk devletinin yönetim şekli açıklanmıştır. • Cumhurbaşkanı Meclis başkanı ve başbakanın yetkileri birbirinden ayrılarak...
Yanıtlar
0
Görüntüleme
16
Cumhuriyetin İlanının Sebepleri Nelerdir? • Saltanatın kaldırılması nedeniyle ortaya çıkan devlet başkanlığı sorununu çözümlemek • Ulusal egemenliği ve demokrasiyi daha iyi uygulayabilmek • Yeni Türk devletinin rejimini belirlemek ve bu konudaki tartışmalara son vermek • Meclis Hükümeti...
Yanıtlar
0
Görüntüleme
13
Selçuklular Döneminin Eserlerinin Türk Kültür Sanat ve Estetik Anlayışına Katkıları Atlı göçer kültürde görünen bu özelliklerin etkileri ile birlikte Çin çevresinde yaşayan Türklerin bezeme biçimlerinde Çin bulutu ile karşılaşılmaktadır. Yine Türk inançlarında Uygur dönemlerinde Budizm etkileri...
Yanıtlar
0
Görüntüleme
13
İlk Ekmek Kimler Tarafında Hangi Tarihde Yapıldı İlk Ekmek Kimler Tarafında Ne Zaman Yapıldı ? Her ülkenin, dünyanın her çevresinin kendine has yemekleri vardır. Fakat dünyanın neresinde olursa olsun insanların hiç değişmeyen, ortaklaşa yedikleri,hemen hemen tek tip sayılabilecek bir...
Yanıtlar
0
Görüntüleme
9
Osmanlıda ilk gazete Takvim-i Vekaiyi İlk Türkçe Gazetenin çıkış nedeniTanzimat Dönemi basın tarihi, Osmanlı Devleti nde faaliyetine XIX. yüzyılda başlayan basının, konuşulanla yazılanı birbirine yaklaştırma, sınıfsal oluşumu hızlandırma, bilgiyi sağlıklı ve hızlı bir şekilde yayma, kamuoyu...
Yanıtlar
0
Görüntüleme
13
Yanıtlar
0
Görüntüleme
6
Gaznelilerin Türk İslam Tarihine Katkıları Gazneliler'in, Türk ve İslam tarihindeki başlıca rolü, kuzey Hindistan'ın fütühatına yol açarak İslam dinine Pencab'da kuvvetli bir dayanak noktası elde etmesi ve daha sonraki Hindistan fetihlerine bu süretle sağlam bir zemin hazırlamış olmasıdır...
Yanıtlar
0
Görüntüleme
13
İslamiyet Öncesi Türk Edebiyatının Özellikleri Nelerdir ? İslamiyet Öncesi Türk Edebiyatı Türkler, yerleşik hayata geçmeden önce atlı-göçebe medeniyeti denilen bir medeniyet tarzı içinde yaşamaktaydı. Adından da anlaşılacağı gibi, bu medeniyet tarzında atın önemli bir yeri vardır. At, ehil...
Yanıtlar
0
Görüntüleme
11
Filistin sorunu tarihçesi, Filistin sorunu nasıl ortaya çıktı? Arap israil savaşları hakkında bilgi Arap İsrail Savaşları, 20. yüzyılın ikinci yarısında Ortadoğu bölgesinde yaşanan savaşları dizisidir. II. Dünya Savaşı'nın bitmesinin ardından kurulan İsrail ile çevresindeki Arap Devletleri...
Yanıtlar
0
Görüntüleme
20
Türkiye Afganistan Antlaşmasının Hakkında Bilgi Türkiye Afganistan Antlaşması, 1 Mart 1921 tarihinde müzakere için Moskova’da bulunan Türk heyeti ile yeni kazanmış bulunan Afganistan temsilcileri arasında imzalanan dostluk antlaşmasıdır. Bu antlaşma ile: 1. Maddi ve manevi menfaatleri tamamen...
Yanıtlar
0
Görüntüleme
11
Demir Çağı - Demir Çağı Tarihi Hakkında Bilgi Demir Çağı pek çok bölgede değişik tarihlerde başlamış ve bitmiş olsa da Anadolu’da genel olarak, M.Ö. 13. yüzyılda başladığı, M.Ö. 4. yüzyılda bittiği kabul edilen ve demirin ergitilerek kullanılmasıyla karakterize olan bir dönemdir. Bu dönemde...
Yanıtlar
0
Görüntüleme
14
Göktürk devleti’nin kuruluşu hakkında bilgi Göktürkler 552-742 arasında Orta Asya’da birçok Türk boyunun Asena boyu önderliğinde birleşmeleriyle oluşmuş bir topluluk ve tarihte “Türk” adını kullanmış ilk devlettir.”Gök” adı da Türkler’in o zamanki inanışlarına gore taptıkları Gök Tanrı’dan...
Yanıtlar
0
Görüntüleme
23
Eski Türk Ölçü Birimleri Hangileridir? Eski Türk ölçü birimleri, Osmanlı İmparatorluğu’nda kullanılagelen ve ölçü ve tartıda devrime kadar Türkiye Cumhûriyeti’nde de kullanılan ağırlık ve uzunluk birimleridir. Bunların temelinde İslâm Devleti’nin kullanıdığı dinar ve dirhem bulunmaktadır...
Yanıtlar
0
Görüntüleme
14
Milli Mücadele Baş Kahramanları Hakkında Bilgi Mareşal Mustafa Kemal ATATÜRK (1881-1938) Başkomutan: Selânik’te doğdu. 1902′de Harp Okulunu, 1905′te de Harp Akademisini bitirdi. Trablusgarp, Balkan, I. Dünya Savaşlarına katıldı. Çanakkale cephesinde büyük başarı kazandı. 1915′te Albay, 1916′da...
Yanıtlar
0
Görüntüleme
20
Tarih Şeridi Nedir? Geçmişten günümüze tarihte yaşanmış olayları tarih sırasıyla gösteren bir şerittir. Tarih Şeridi Örneği 015-1048-1071-1077-1096-1147-1176-1189-1204-1230-1243-1308 1299-1302-1326-1329-1353-1362-1363-1389-1396-1402-1413-1421 1015-Anadoluya ilk Türk akınlarının yapılması...
Yanıtlar
0
Görüntüleme
27
Üst Alt