Son Konular

Besin zehirlenmesi ile ilgili ne biliyorsunuz?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan SoruCevap
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
S

SoruCevap

Guest
Besin zehirlenmesi ile ilgili ne biliyorsunuz?
Besin zehirlenmesini önlemenin birçok yolu bulunuyor. Ancak araştırmalar, halk arasında doğru olduğu düşünülen birçok bilginin kulaktan dolma ve yanlış olduğunu gösteriyor.

Örneğin halk arasında doğru olduğu düşünülen, elleri sıcak su ve antibakteriyel sabunla yıkamanın bakterileri öldürdüğü inancı, bilim adamları tarafından kabul görmüyor. Araştırmalar elleri yıkanırken sıcak su yerine, ılık su kullanmanın daha sağlıklı olduğunu gösteriyor. Çünkü sıcak su cildi kurutuyor ve ciltte çatlakların oluşmasına, bakterilerin bu çatlaklardan içeri girip çoğalmasına neden oluyor. Ayrıca elleri temizlemek için mutlaka antibakteriyel sabun gerekmiyor. Herhangi başka bir sabun da elleri temizlemede yeterli oluyor.

Halk arasında doğru olduğu düşünülen diğer bir yanlış inanış da bakterileri yok etmek için eti pişirmeden önce mutlaka yıkamak gerektiği. Oysa eti pişirmeden önce yıkamak bakterilerin bir kısmını öldürse de, eti yıkarken bakterilerin diğer yiyeceklere ve mutfak tezgahına yayılma ihtimali bulunuyor.

Yine genel bir kanı, kalan yemek artıklarının buzdolabına koymadan önce soğutulması. Pişmiş bir yiyeceğin oda sıcaklığında bekletilerek soğutulması süresince binlerce bakteri oluşur. Bu nedenle pişirilen yiyeceklerin hızlı bir şekilde soğutularak buzdolabında kalması gerekir. Bu doğrultuda iki yöntemden söz edilebilir. Soğuk kış günlerinde tencerenin ağzı kapalı olarak balkonda bekletilmesi ya da büyükçe bir kabın içerisine konulacak buzlu suyun içinde tencerenin bekletilmesi. Yiyeceğiniz oda sıcaklığına geldiğinde buzdolabına güvenle kaldırabilirsiniz.
 
S

Kemik Erimesi ve Genetik İlişkisi

S

Fibromiyaljinin Depresyonla İlişkisi Olabilir

Benzer Konular

S
  • Soru Soru
Besin zehirlenmesi birçok kişinin başına gelebilecek tehlikeli bir durumdur. Genel itibariyle yaz mevsiminde artış gösteren sıcaklık ve nem nedeniyle evimizde bekletilen bazı besinlerde birtakım bakteriler üreyebilmektedir. Bu durumda da besin zehirlenmelerine yol açabilmektedir. Besin...
Cevaplar
0
Görüntüleme
30
SoruCevap
S
Dana eti pişirmeden önce yıkanır mı? Pek çok kişi etin yıkanmasının lezzetini bozacağını düşünse de eti yıkamak yanlış bir yöntem değildir. Kurban kesildikten sonra et parçalama işlemine geçmeden önce eti soğuk suyla yıkayarak veya suyun içinde bekleterek temizlemek gerekir. Et ne kadar sürede...
Cevaplar
1
Görüntüleme
9
S
  • Soru Soru
Sık sık rastlanan gıda zehirlenmesinin ptomain denilen maddelerden ileri geldiği, bu terimi 1870 yılında ilk kez kullanan İtalyan toksikoloğu SPELMİ'den beri söylenegelmiştir. Ptomain proteinin bakteriyel ayrışmasından ileri gelen zehirli bir ürün olarak kabul edilerek gıda zehirlenmesi kokuşma...
Cevaplar
0
Görüntüleme
32
SoruCevap
S
S
  • Soru Soru
Yaz aylarının gelmesiyle birlikte artan besin zehirlenmelerine dikkat! Besin zehirlenmesi, bakteri veya toksinle kontamine olmuş herhangi bir yiyecek ve içecek tüketildiğinde meydana gelen durumdur. Besin zehirlenmelerine neden olan 4 farklı bakteri türü vardır. Süt ve süt ürünleri, et ve...
Cevaplar
0
Görüntüleme
10
SoruCevap
S
Az pişmiş ne demek? fransada pişmemiş olarak algılanan pişme derecesi. böyle isteyince eti tamamen kırmızı ve kanlı getiriyorlar. orta deyince çok az pişmiş, iyi pişmiş deyince de az pişmiş. yemek kültürleri biraz farklı sonuçta. Az pişmiş köfte yenir mi? İyi pişmemiş etler salmonella, E. Coli...
Cevaplar
1
Görüntüleme
8
  1. Konular

    1. 1.281.263
  2. Mesajlar

    1. 1.679.005
  3. Kullanıcılar

    1. 31.792
  4. Son üye

Geri
Üst Alt