haberci
Efsanevi Üye
Çorumun Bölgesel yemekleri
Çorum Bölgesel Tatlar,Çorum Yöresel lezzetler
Çorumun Bölgesel Yemek tarifleri
Çorum İli Bölgesel Yemekleri
Leblebisi ile meşhur olan Çorum, bölgesel yemekler bakımından oldukça zengindir İlin özgün yemekleri arasında Mayalı , (Saç Mayalısı, Tava Mayalısı) , Yanıç , Cızlak , Kömbe, Oğmaç, Hingal, Haşhaşlı Çörek, Borhani (Hamurlu, Yumurtalı, Mantarlı) Helise, Çullama, Madımak, Tirit , İskilip Dolması , Keşkek, Kara Çuval Helvası, Hedik, Teltel, Has Baklava sayılabilir
KEŞKEK
Malzemeler:
(6 şahsiyet )
500 gr yarma (gendirme)
500 gr koyun eti
2adet soğan
3 yemek kaşığı tereyağı
1 yemek kaşığı tuz
1 akarsu kaşığı kırmızı biber
11 su bardağı su
Hazırlanışı:
Yarmalar akşamdan ıslatılır Güveç tencereye (Toprak tencere) 2 kaşık yağ konulur Soğanlar ince ince kıyılır Et, biber, salça, tuzlu 1 su bardağı sıcak su ilave edilerek 15 dakika kaynatılır Yarma yıkandıktan sonradan 10 su bardağı sıcak ile birlikte tencereye ek edilir
Kaynamaya başladıktan sonra ateş kısılır Tencerenin kapağı kapatılıp hamurla kapağın etrafı kapatılır Bir parmak sığacak kadar delik bırakılır, buhar çıkması için kısık ateşte 2 saat pişirilir
Not: Geleneksel bir çorum yemeğidir İl merkezinde ve ilçelerde de yapılmaktadır Genelde ramazan aylarında sabahtan erken saatlerde güveç tencerede hazırlanıp fırına verilir Turşu ve salata ile birlikte servis yapılır
İskilip Dolması
Malzemeler : ( 8 kişilik )
2 kg pirinç
1,5 kg et
500 gr tereyağı
5 yemek yemek kaşığı tuzlu
1 tatlı kaşığı taze çekilmiş karabiber
15 su bardağı su
5 adet kuru soğan
Hazırlanışı:
Pirinçler tuz suda yarım saat bekletildikten daha sonra yıkanıp süzülür, Tencereye 300 gr tereyağı konulur 3 yemek yemek kaşığı tuzlu, 1 tatlı kaşığı karabiberle birlikte pirinçler ek edilir Tencerede 5 dakika kavrulur Üzerine bir su bardağı su eklenip tencerenin kapağı kapatılıp dinlenmeye bırakılır (30 dakika) Et yağ ile kızartılır Soğanlar ince kıyılarak tencereye atılır Birkaç defa karıştırıldıktan sonradan tuz ve karabiber ek edilir Kalan sıcak su ilave edilir Et kaynamaya başladıktan sonradan üzerine sacıyak yerleştirilir Üzerine pak bir tepsi yerleştirilir Pirinçler pak bir bez torbaya konularak tepsinin üzerine yerleştirilir Tencerenin kapağı kapatılarak kapak kenarları hamurla sıvanır Bir parmak sığacak dek delik bırakılır (Buhar çıkması için) kısık ateşte 4 saat pişirilir Sıcak servis yapılır Yanına turşu, ayran, komposto, salata ile servis yapılabilir
Not: Çorum 'un İskilip ilçesinde yapılmaktadır Düğünlerde dolmacı adı verilen aşçılar kadar hazırlanır Halen bu gelenek devam etmektedir
Mantı:
Malzeme (4 karakter )
1 kg un
1 kg kıyma
1 demet maydanoz
1 yemek kaşığı salça veya varsa domates
150 gr margarin
2 yemek yemek kaşığı tuzlu
1 tatlı kaşığı karabiber
1 çay kaşığı kırmızıbiber
2 su bardağı su
2 su bardağı yoğurt
1 adet yumurta
4 diş sarımsak
1 adet kuru soğan
Hazırlanışı:
Mantı 2 çeşittir 1Kuru Mantı
2Sulu Mantı
Kuru Mantı :
Un, tuzlu, yumurta, su ile beraber kulak memesi yumuşaklığında hamur yapılır Üzerine nemli kumaş örtülerek yarım saat dinlendirilir 2 yumak yapılır Yufkadan kalın olacak şekilde hamur açılır Kıymanın içine soğan rendelenir Tuzlu karabiber, maydanoz karıştırılır Yufka bardak ağzıyla kesilir İçine kıyma konulup, 6 kulaklı olacak şekilde bükülür Yağlanmış tepsiye dizilip kızartılır
Margarin, tuz, salça, kırmızıbiber, karabiberle birlikte 2 su bardağı su ek edilerek sos hazırlanır Tepsinin üzerine dökülüp 10 dakika pişirilir Üstüne sarımsaklı yoğurt dökülerek servis yapılır
Sulu Mantı ise; Hamur aynı ölçülerde hazırlanır Hamur kare biçiminde kesilir 4 kulaklı olacak şekilde bükülüp kızartılır İçine kıyma konulmaz Kaynamakta olan suya atılarak sulu olacak şekilde pişirilir (15 su bardağı değin su kaynatılır İçine 1 yemek yemek kaşığı tuz atılır) Tencereye margarin konulur Eridikten sonradan kıyma ilave edilir Suyunu çekinceye değin kavrulur Soğan rendelenir Tuzlu, karabiber, kırmızıbiber, salça ilave edilerek 5 dakika kavrulup pişen mantıların üstüne dökülür Sarımsaklı yoğurt hazırlanır Tabakların üstüne dökülür
Anekdot: Geleneksel Çorum yemeklerindendir Özellikle ramazan ayları gelmeden önce çok miktarda mantı kızartılıp hazırlanır Özel günlerde ve isteğe göre tekrar tekrar yapılabilir Hazırlanıp servise sunulması 1 saat kadar sürebilir
Çatal Aşı:
Malzemeler ( 6 karakter ):
1 su bardağı yeşil mercimek
1 su bardağı yarma (kırık)
1 adet soğan (kuru)
2 yemek yemek kaşığı tereyağı
1 yemek yemek kaşığı tuz
1 dere kaşığı biber (kırmızı toz)
1 akarsu kaşığı nane
6 su bardağı su
Hazırlanışı:
Tencereye yağ konulur Soğanlar ince ince kıyılır Pembeleşinceye değin kavrulur Nane, biber ilave edilir 3 su bardağı su konulup, kaynamaya başlayınca mercimek ilave edilir 20 dakika kaynayınca 3 kadeh sıcak su ek edilip, yarma eklenir 20 dakika kadar kaynatıldıktan sonradan tuzu eklenir Ateşi kısılır 10 dakika dek kaynadıktan sonra servise hazırdır
Anekdot: Geleneksel Çorum yemeğidir Çorum ve çevre ilçelerde de yapılır Yanına turşu ve yeşil soğanla servis yapılır
Çorum Baklavası (Gül Burma)
Malzemeler ( 6 şahsiyet ):
500 gr birinci kalite un
2 adet yumurta
1 dere bardağı zeytinyağı
150 gr tereyağı
1 yemek kaşığı sirke
1 yemek kaşığı yoğurt
1 dere kaşığı tuz
1 çay bardağı su
200 gr ceviz içi
200 gr nişasta
500 gr şeker
Hazırlanışı:
Oldukça Büyük bir leğene 2 yumurta kırılır İçine yarım dere bardağı zeytinyağı, sirke, yoğurt, bir akarsu bardağı su, yarım akarsu bardağı tuz eklenerek hamur yoğrulur Üzerine ıslak kumaş örtülüp, yarım saat dinlendirilir Hamur yumurta büyüklüğünde parçalara ayrılıp, yumak yapılır Üzerine nişasta serpilerek yufka biçiminde açılır Açılan yufkalar temiz bez üzerine serilerek hafif kurumaya bırakılır Açılan yufka 10 cm eninde paralel olarak kesilir İçine ceviz konularak gül şeklini alacak şekilde burularak yağlanmış tepsiye dizilir Bu şekilde kuruması için bir gün bekletilir Üzerine kızartılmış yağ dökülerek fırında kızartılır Yarım kg şekere yarım kg su eklenir, yarım limon suyu eklenir Şerbet kıvamını alıncaya değin kaynatılır Şerbet sıcak olarak baklavanın üzerine dökülür Soğuduktan sonra servis yapılır
Bu baklava öbür şekilde de yapılabilir
Hamurlar açılıp kurumaya bırakıldıktan daha sonra bir tane yufka iki tane oklava yan yandan getirilip, yufka sarıldıktan sonradan oklavanın iki kadar elle büzdürülerek getirilir Buna da burma baklava denir Tek farkı ilkinde yufka tek şerit halinde kesilip içine ceviz konulup gül şeklinde sarılıp dizilmesi diğerinde ise tek yufka içine ceviz konulup oklava yardımıyla bükülerek boyunun kısaltılarak burma şeklini almasıdır Aynı şekilde bir gün kurumaya bırakılır Üzerine kızdırılmış tereyağı dökülüp fırında kızartılır Şerbet dökülür servis yapılır
Not: Çorum 'un bölgesel tatlılarındandır Genelde düğünlerde, bayram hazırlıklarında yapılır Çorum geneli ve ilçelerinde de bir zamanlar beri yapılmaktadır *
Çorum Bölgesel Tatlar,Çorum Yöresel lezzetler
Çorumun Bölgesel Yemek tarifleri
Çorum İli Bölgesel Yemekleri
Leblebisi ile meşhur olan Çorum, bölgesel yemekler bakımından oldukça zengindir İlin özgün yemekleri arasında Mayalı , (Saç Mayalısı, Tava Mayalısı) , Yanıç , Cızlak , Kömbe, Oğmaç, Hingal, Haşhaşlı Çörek, Borhani (Hamurlu, Yumurtalı, Mantarlı) Helise, Çullama, Madımak, Tirit , İskilip Dolması , Keşkek, Kara Çuval Helvası, Hedik, Teltel, Has Baklava sayılabilir
KEŞKEK
Malzemeler:
(6 şahsiyet )
500 gr yarma (gendirme)
500 gr koyun eti
2adet soğan
3 yemek kaşığı tereyağı
1 yemek kaşığı tuz
1 akarsu kaşığı kırmızı biber
11 su bardağı su
Hazırlanışı:
Yarmalar akşamdan ıslatılır Güveç tencereye (Toprak tencere) 2 kaşık yağ konulur Soğanlar ince ince kıyılır Et, biber, salça, tuzlu 1 su bardağı sıcak su ilave edilerek 15 dakika kaynatılır Yarma yıkandıktan sonradan 10 su bardağı sıcak ile birlikte tencereye ek edilir
Kaynamaya başladıktan sonra ateş kısılır Tencerenin kapağı kapatılıp hamurla kapağın etrafı kapatılır Bir parmak sığacak kadar delik bırakılır, buhar çıkması için kısık ateşte 2 saat pişirilir
Not: Geleneksel bir çorum yemeğidir İl merkezinde ve ilçelerde de yapılmaktadır Genelde ramazan aylarında sabahtan erken saatlerde güveç tencerede hazırlanıp fırına verilir Turşu ve salata ile birlikte servis yapılır
İskilip Dolması
Malzemeler : ( 8 kişilik )
2 kg pirinç
1,5 kg et
500 gr tereyağı
5 yemek yemek kaşığı tuzlu
1 tatlı kaşığı taze çekilmiş karabiber
15 su bardağı su
5 adet kuru soğan
Hazırlanışı:
Pirinçler tuz suda yarım saat bekletildikten daha sonra yıkanıp süzülür, Tencereye 300 gr tereyağı konulur 3 yemek yemek kaşığı tuzlu, 1 tatlı kaşığı karabiberle birlikte pirinçler ek edilir Tencerede 5 dakika kavrulur Üzerine bir su bardağı su eklenip tencerenin kapağı kapatılıp dinlenmeye bırakılır (30 dakika) Et yağ ile kızartılır Soğanlar ince kıyılarak tencereye atılır Birkaç defa karıştırıldıktan sonradan tuz ve karabiber ek edilir Kalan sıcak su ilave edilir Et kaynamaya başladıktan sonradan üzerine sacıyak yerleştirilir Üzerine pak bir tepsi yerleştirilir Pirinçler pak bir bez torbaya konularak tepsinin üzerine yerleştirilir Tencerenin kapağı kapatılarak kapak kenarları hamurla sıvanır Bir parmak sığacak dek delik bırakılır (Buhar çıkması için) kısık ateşte 4 saat pişirilir Sıcak servis yapılır Yanına turşu, ayran, komposto, salata ile servis yapılabilir
Not: Çorum 'un İskilip ilçesinde yapılmaktadır Düğünlerde dolmacı adı verilen aşçılar kadar hazırlanır Halen bu gelenek devam etmektedir
Mantı:
Malzeme (4 karakter )
1 kg un
1 kg kıyma
1 demet maydanoz
1 yemek kaşığı salça veya varsa domates
150 gr margarin
2 yemek yemek kaşığı tuzlu
1 tatlı kaşığı karabiber
1 çay kaşığı kırmızıbiber
2 su bardağı su
2 su bardağı yoğurt
1 adet yumurta
4 diş sarımsak
1 adet kuru soğan
Hazırlanışı:
Mantı 2 çeşittir 1Kuru Mantı
2Sulu Mantı
Kuru Mantı :
Un, tuzlu, yumurta, su ile beraber kulak memesi yumuşaklığında hamur yapılır Üzerine nemli kumaş örtülerek yarım saat dinlendirilir 2 yumak yapılır Yufkadan kalın olacak şekilde hamur açılır Kıymanın içine soğan rendelenir Tuzlu karabiber, maydanoz karıştırılır Yufka bardak ağzıyla kesilir İçine kıyma konulup, 6 kulaklı olacak şekilde bükülür Yağlanmış tepsiye dizilip kızartılır
Margarin, tuz, salça, kırmızıbiber, karabiberle birlikte 2 su bardağı su ek edilerek sos hazırlanır Tepsinin üzerine dökülüp 10 dakika pişirilir Üstüne sarımsaklı yoğurt dökülerek servis yapılır
Sulu Mantı ise; Hamur aynı ölçülerde hazırlanır Hamur kare biçiminde kesilir 4 kulaklı olacak şekilde bükülüp kızartılır İçine kıyma konulmaz Kaynamakta olan suya atılarak sulu olacak şekilde pişirilir (15 su bardağı değin su kaynatılır İçine 1 yemek yemek kaşığı tuz atılır) Tencereye margarin konulur Eridikten sonradan kıyma ilave edilir Suyunu çekinceye değin kavrulur Soğan rendelenir Tuzlu, karabiber, kırmızıbiber, salça ilave edilerek 5 dakika kavrulup pişen mantıların üstüne dökülür Sarımsaklı yoğurt hazırlanır Tabakların üstüne dökülür
Anekdot: Geleneksel Çorum yemeklerindendir Özellikle ramazan ayları gelmeden önce çok miktarda mantı kızartılıp hazırlanır Özel günlerde ve isteğe göre tekrar tekrar yapılabilir Hazırlanıp servise sunulması 1 saat kadar sürebilir
Çatal Aşı:
Malzemeler ( 6 karakter ):
1 su bardağı yeşil mercimek
1 su bardağı yarma (kırık)
1 adet soğan (kuru)
2 yemek yemek kaşığı tereyağı
1 yemek yemek kaşığı tuz
1 dere kaşığı biber (kırmızı toz)
1 akarsu kaşığı nane
6 su bardağı su
Hazırlanışı:
Tencereye yağ konulur Soğanlar ince ince kıyılır Pembeleşinceye değin kavrulur Nane, biber ilave edilir 3 su bardağı su konulup, kaynamaya başlayınca mercimek ilave edilir 20 dakika kaynayınca 3 kadeh sıcak su ek edilip, yarma eklenir 20 dakika kadar kaynatıldıktan sonradan tuzu eklenir Ateşi kısılır 10 dakika dek kaynadıktan sonra servise hazırdır
Anekdot: Geleneksel Çorum yemeğidir Çorum ve çevre ilçelerde de yapılır Yanına turşu ve yeşil soğanla servis yapılır
Çorum Baklavası (Gül Burma)
Malzemeler ( 6 şahsiyet ):
500 gr birinci kalite un
2 adet yumurta
1 dere bardağı zeytinyağı
150 gr tereyağı
1 yemek kaşığı sirke
1 yemek kaşığı yoğurt
1 dere kaşığı tuz
1 çay bardağı su
200 gr ceviz içi
200 gr nişasta
500 gr şeker
Hazırlanışı:
Oldukça Büyük bir leğene 2 yumurta kırılır İçine yarım dere bardağı zeytinyağı, sirke, yoğurt, bir akarsu bardağı su, yarım akarsu bardağı tuz eklenerek hamur yoğrulur Üzerine ıslak kumaş örtülüp, yarım saat dinlendirilir Hamur yumurta büyüklüğünde parçalara ayrılıp, yumak yapılır Üzerine nişasta serpilerek yufka biçiminde açılır Açılan yufkalar temiz bez üzerine serilerek hafif kurumaya bırakılır Açılan yufka 10 cm eninde paralel olarak kesilir İçine ceviz konularak gül şeklini alacak şekilde burularak yağlanmış tepsiye dizilir Bu şekilde kuruması için bir gün bekletilir Üzerine kızartılmış yağ dökülerek fırında kızartılır Yarım kg şekere yarım kg su eklenir, yarım limon suyu eklenir Şerbet kıvamını alıncaya değin kaynatılır Şerbet sıcak olarak baklavanın üzerine dökülür Soğuduktan sonra servis yapılır
Bu baklava öbür şekilde de yapılabilir
Hamurlar açılıp kurumaya bırakıldıktan daha sonra bir tane yufka iki tane oklava yan yandan getirilip, yufka sarıldıktan sonradan oklavanın iki kadar elle büzdürülerek getirilir Buna da burma baklava denir Tek farkı ilkinde yufka tek şerit halinde kesilip içine ceviz konulup gül şeklinde sarılıp dizilmesi diğerinde ise tek yufka içine ceviz konulup oklava yardımıyla bükülerek boyunun kısaltılarak burma şeklini almasıdır Aynı şekilde bir gün kurumaya bırakılır Üzerine kızdırılmış tereyağı dökülüp fırında kızartılır Şerbet dökülür servis yapılır
Not: Çorum 'un bölgesel tatlılarındandır Genelde düğünlerde, bayram hazırlıklarında yapılır Çorum geneli ve ilçelerinde de bir zamanlar beri yapılmaktadır *