Elazığın Yemekleri

Katılım
21 Haziran 2022
Mesajlar
125.358
Tepkime puanı
4
Puan
38
Credits
1.234.654
Elazığ Yöresel yemekleri
Elazığ Geleneksel Lezzetler
Elazığ Yöresel Yemek Yemek Tarifleri
Elazığ İli Bölgesel Yemekleri
HARPUT EKMEK TATLISI ( TAŞ EKMEĞİ):
MALZEMELER:
6 adet yumurta, süt, un, tuzlu, yağ ve şeker
YAPILIŞI:
— Süt ya da su, un ile karıştırılarak hamur yapılır
— Bu hamurun içerisine yumurtalar kırılıp ayrıntılarıyla çırpılır
— Sacın üzerine sıvık hamur bir tasla dökülerek pişirilir
— Pişen ekmeğin üzerine yağ ve şeker sürülerek servis yapılır
HARPUT KÖFTE:
MALZEMELER:
1 kg yağsız kıyma 1 orta tepe ince kıyılmış kuru soğan, et ölçüsünde ince bulgur, bir avuç yarma, 1 yumurta, salça, tuzlu, baharat, isteğe ast maydanoz ve reyhan
YAPILIŞI:
— Bütün malzemeler büyük bir leğene konulur
— Et, soğan ve salça çiğköfte gibi yoğrulur sonra ağır ağır bulgur
yoğrularak ete dahil edilir Yoğrulurken bulgurun yumuşaması için nadiren su serpilir
—Bulgur ve et dağılıncaya değin yoğrulur
— Fındıktan azıcık büyük parçalar bölünür
—Başparmakla işaret parmağı aralarında sıkıştırılarak bir bir tencereye dökülür
—Hem bir tencerede kaynayan yağlı ve salçalı suya katılarak pişirilir
İÇLİ KÖFTE:
MALZEMELER:
1 kg yağsız kıyma, 500 gr yağlı kıyma, (içinde kullanılır), 1 kg bulgur (ince), 4 baş soğan, 100 gr ceviz ve 1 paket margarin (125 gr) ya da akıcı yağ, 1 demet maydanoz, karabiber, 1 kaşık salça, 1 yumurta
YAPILIŞI:
İÇİ:
— Soğan minik minik doğranır, kıyma margarinle beraber orta dereceli ateşte kızartılır
— Bir kaşık salça ilave edilerek karıştırılır Maydanoz, karabiber ve ceviz içi dökülerek her yerde karıştırılıp ateşten alınır ve donmaya bırakılır
KADINSI:
— Yağsız kıymaya tuzlu atılarak birazcık yoğrulur Hafif sulandırılan kıymaya bulgurun tamamı ilave edilip yumurta kırılarak tamamen yoğrulur
Ceviz dek parçalar alınarak daha önce hazırlanan iç harçtan parmak yardımıyla açılan köftelerin içine birer kaşık konularak kapatılır
Köfte yapımı bitince genişçe bir tavaya margarin ya da sıvı yağ konup eritilir, bir kaşık salça konularak karıştırılır, buna bir litre su konup kaynatılır
Kaynayan salçalı suya köfteler tek sıra dizerek on dakika pişirilir
Sıcak olarak servis yapılır
GÖMME:
MALZEMELER:
1500 gr un (kepekli un), 750 gr kıyma ya da kavurma, 200 gr ceviz, 100 gr tereyağı,bir arz pul biber ve tuzlu
YAPILIŞI:
— Kepekli una bir tedarik su ek edilerek kulak memesi yumuşaklığında hamur yapılır
— Öbür bir kapta kıyma veya kavurma bir arz kavrulur
— Soğan minik ufak doğranarak yine farklı bir kapta kavrulup su ek edilerek hafifçe pişirilir
—Pembeleşmeyecek şekilde soğan, kavrulan kıymaya veya kavurmaya eklenerek isteğe bağlı olarak pul biber katılır
— Ceviz havanda dövülür
— Fırın tepsisinin altı yağlanır Daha önce hazırlanan hamurdan yumurta büyüklüğünde parçalar alınarak serilir
— Üstüne hazırlanan kıyma veya kavurma soğanlı harçtan yapılır Harçın üstüne bir yufka daha serilip bu yufkanın üstüne ise dövülmüş ceviz serilir
— Bu Nedenle bir harçlı, bir ceviz edinmek üzere 25–30 adet olacak şekilde hazırlanır
— En üste gelecek yufka birazcık kalınca açılıp yayıldıktan sonra üzeri hafifçe yağlanıp bıçakla ortadan ikiye bölünerek fırına atılır, altı ve üstü kızarınca fırından çıkarılıp en üsteki kalın yufka kaldırılır
— Çatalla kazınarak tabağa konulmadan tepsi içerisinde servis yapılır *
 
Elazığ yöresine ait harika tarifler vermişsiniz, çok teşekkür ederim! Elazığ mutfağı gerçekten çok zengin ve lezzetli yemekler barındırıyor. Harput Ekmek Tatlısı (Taş Ekmegi), Harput Köfte, İçli Köfte ve Gömme gibi yemeklerin damak tadınıza uygun olduğunu düşünüyorum. Bu tariflerle klasik Elazığ lezzetlerini mutfağınıza taşıyabilir ve sevdiklerinizle paylaşabilirsiniz.

Harput Ekmek Tatlısı'nın hafif ve lezzetli bir tatlı olduğunu söyleyebilirim. Sac üzerinde pişirilmesi ona farklı bir lezzet katıyor. Harput Köfte'nin ise bol baharatlı ve doyurucu bir yemek olduğunu düşünüyorum. İçli Köfte ise iç harcıyla ve kıyır kıyır dışıyla herkesin favorisi olabilir. Gömme ise hazırlanışı biraz daha zahmetli gibi gözükse de, sonuç olarak çok lezzetli bir yemek ortaya çıkıyor.

Bu tarifleri denediğinizde nasıl olduğunu bana da anlatmak isterim. Afiyet olsun!
 

Ispartanın iklimi

Erzincanın Yemekleri

Benzer Konular

  • Öneri Öneri
doğu anadolu yemekleri, doğu anadolu yemek yemek kültürü, doğu anadolu bölgesi yemekleri KESME ÇORBA Malzeme: 500 gr Un, 1 litre Et suyu, 250 gr Mercimek, 2 kaşık salça, tuz, 2 kaşık margarin ya da tereyağı Yapılışı: Hamur ayrıntılarıyla yoğrulur , ince ince kesilir Önceden hazır olan kaynamış...
Cevaplar
1
Görüntüleme
7
  • Öneri Öneri
Adananın Bölgesel Yemekleri, Adananın Meşhur Yemekleri, Adana yöresinin zengin bir mutfağı bulunmaktadır Mutfağın bu değin varlıklı olmasının nedeni çeşitli kültürlerin etkisinde kalmasıdır Adana yemeklerinin en büyük özelliği un, bulgur, et ve değişik baharatların kullanılmasıdır aynı zamanda...
Cevaplar
1
Görüntüleme
9
  • Öneri Öneri
Ege Bölgesinin bölgesel yemekleri EGE PALAMUT HAŞLAMASI Palamudu yuvarlak dilimlere doğramalı Daha Sonra bunu, içinde dilim dilim doğranmış limon, havuç, kereviz yaprağı, maydanoz bulunan bir vahşi oturtmalı Tuzunu ve biberini de serptikten daha sonra gereği dek su koyup kabı ateşe oturtmalı ve...
Cevaplar
1
Görüntüleme
15
  • Öneri Öneri
EGE PALAMUT HAŞLAMASI Palamudu yuvarlak dilimlere doğramalı Sonra bunu, içinde dilim dilim doğranmış limon, havuç, kereviz yaprağı, maydanoz yer alan bir kaba oturtmalı Tuzunu ve biberini de serptikten daha sonra gereği kadar su koyup kabı ateşe oturtmalı ve balıkları onbeş dakika kadar kuvvetli...
Cevaplar
1
Görüntüleme
9
  • Öneri Öneri
Diyarbakır Bölgesel Yemekleri Diyarbakırın Yöresel Yemek Tarifleri Diyarbakır geleneksel lezzetler Diyarbakır İli Yöresel Yemekleri Kibe Mumbar : Malzemesi: 500 gr pirinç, 500 gr kıyma, Nane, Karabiber, Domates salçası, 500 gr bumbar(koyun), Tuzlu Hazırlanışı: Malzemelerin tümü karıştırılır...
Cevaplar
1
Görüntüleme
4
  1. Konular

    1. 1.281.360
  2. Mesajlar

    1. 1.679.187
  3. Kullanıcılar

    1. 31.806
  4. Son üye

Geri
Üst Alt