haberci
Efsanevi Üye
Elazığ Yöresel yemekleri
Elazığ Geleneksel Lezzetler
Elazığ Yöresel Yemek Yemek Tarifleri
Elazığ İli Bölgesel Yemekleri
HARPUT EKMEK TATLISI ( TAŞ EKMEĞİ):
MALZEMELER:
6 adet yumurta, süt, un, tuzlu, yağ ve şeker
YAPILIŞI:
— Süt ya da su, un ile karıştırılarak hamur yapılır
— Bu hamurun içerisine yumurtalar kırılıp ayrıntılarıyla çırpılır
— Sacın üzerine sıvık hamur bir tasla dökülerek pişirilir
— Pişen ekmeğin üzerine yağ ve şeker sürülerek servis yapılır
HARPUT KÖFTE:
MALZEMELER:
1 kg yağsız kıyma 1 orta tepe ince kıyılmış kuru soğan, et ölçüsünde ince bulgur, bir avuç yarma, 1 yumurta, salça, tuzlu, baharat, isteğe ast maydanoz ve reyhan
YAPILIŞI:
— Bütün malzemeler büyük bir leğene konulur
— Et, soğan ve salça çiğköfte gibi yoğrulur sonra ağır ağır bulgur
yoğrularak ete dahil edilir Yoğrulurken bulgurun yumuşaması için nadiren su serpilir
—Bulgur ve et dağılıncaya değin yoğrulur
— Fındıktan azıcık büyük parçalar bölünür
—Başparmakla işaret parmağı aralarında sıkıştırılarak bir bir tencereye dökülür
—Hem bir tencerede kaynayan yağlı ve salçalı suya katılarak pişirilir
İÇLİ KÖFTE:
MALZEMELER:
1 kg yağsız kıyma, 500 gr yağlı kıyma, (içinde kullanılır), 1 kg bulgur (ince), 4 baş soğan, 100 gr ceviz ve 1 paket margarin (125 gr) ya da akıcı yağ, 1 demet maydanoz, karabiber, 1 kaşık salça, 1 yumurta
YAPILIŞI:
İÇİ:
— Soğan minik minik doğranır, kıyma margarinle beraber orta dereceli ateşte kızartılır
— Bir kaşık salça ilave edilerek karıştırılır Maydanoz, karabiber ve ceviz içi dökülerek her yerde karıştırılıp ateşten alınır ve donmaya bırakılır
KADINSI:
— Yağsız kıymaya tuzlu atılarak birazcık yoğrulur Hafif sulandırılan kıymaya bulgurun tamamı ilave edilip yumurta kırılarak tamamen yoğrulur
Ceviz dek parçalar alınarak daha önce hazırlanan iç harçtan parmak yardımıyla açılan köftelerin içine birer kaşık konularak kapatılır
Köfte yapımı bitince genişçe bir tavaya margarin ya da sıvı yağ konup eritilir, bir kaşık salça konularak karıştırılır, buna bir litre su konup kaynatılır
Kaynayan salçalı suya köfteler tek sıra dizerek on dakika pişirilir
Sıcak olarak servis yapılır
GÖMME:
MALZEMELER:
1500 gr un (kepekli un), 750 gr kıyma ya da kavurma, 200 gr ceviz, 100 gr tereyağı,bir arz pul biber ve tuzlu
YAPILIŞI:
— Kepekli una bir tedarik su ek edilerek kulak memesi yumuşaklığında hamur yapılır
— Öbür bir kapta kıyma veya kavurma bir arz kavrulur
— Soğan minik ufak doğranarak yine farklı bir kapta kavrulup su ek edilerek hafifçe pişirilir
—Pembeleşmeyecek şekilde soğan, kavrulan kıymaya veya kavurmaya eklenerek isteğe bağlı olarak pul biber katılır
— Ceviz havanda dövülür
— Fırın tepsisinin altı yağlanır Daha önce hazırlanan hamurdan yumurta büyüklüğünde parçalar alınarak serilir
— Üstüne hazırlanan kıyma veya kavurma soğanlı harçtan yapılır Harçın üstüne bir yufka daha serilip bu yufkanın üstüne ise dövülmüş ceviz serilir
— Bu Nedenle bir harçlı, bir ceviz edinmek üzere 25–30 adet olacak şekilde hazırlanır
— En üste gelecek yufka birazcık kalınca açılıp yayıldıktan sonra üzeri hafifçe yağlanıp bıçakla ortadan ikiye bölünerek fırına atılır, altı ve üstü kızarınca fırından çıkarılıp en üsteki kalın yufka kaldırılır
— Çatalla kazınarak tabağa konulmadan tepsi içerisinde servis yapılır *
Elazığ Geleneksel Lezzetler
Elazığ Yöresel Yemek Yemek Tarifleri
Elazığ İli Bölgesel Yemekleri
HARPUT EKMEK TATLISI ( TAŞ EKMEĞİ):
MALZEMELER:
6 adet yumurta, süt, un, tuzlu, yağ ve şeker
YAPILIŞI:
— Süt ya da su, un ile karıştırılarak hamur yapılır
— Bu hamurun içerisine yumurtalar kırılıp ayrıntılarıyla çırpılır
— Sacın üzerine sıvık hamur bir tasla dökülerek pişirilir
— Pişen ekmeğin üzerine yağ ve şeker sürülerek servis yapılır
HARPUT KÖFTE:
MALZEMELER:
1 kg yağsız kıyma 1 orta tepe ince kıyılmış kuru soğan, et ölçüsünde ince bulgur, bir avuç yarma, 1 yumurta, salça, tuzlu, baharat, isteğe ast maydanoz ve reyhan
YAPILIŞI:
— Bütün malzemeler büyük bir leğene konulur
— Et, soğan ve salça çiğköfte gibi yoğrulur sonra ağır ağır bulgur
yoğrularak ete dahil edilir Yoğrulurken bulgurun yumuşaması için nadiren su serpilir
—Bulgur ve et dağılıncaya değin yoğrulur
— Fındıktan azıcık büyük parçalar bölünür
—Başparmakla işaret parmağı aralarında sıkıştırılarak bir bir tencereye dökülür
—Hem bir tencerede kaynayan yağlı ve salçalı suya katılarak pişirilir
İÇLİ KÖFTE:
MALZEMELER:
1 kg yağsız kıyma, 500 gr yağlı kıyma, (içinde kullanılır), 1 kg bulgur (ince), 4 baş soğan, 100 gr ceviz ve 1 paket margarin (125 gr) ya da akıcı yağ, 1 demet maydanoz, karabiber, 1 kaşık salça, 1 yumurta
YAPILIŞI:
İÇİ:
— Soğan minik minik doğranır, kıyma margarinle beraber orta dereceli ateşte kızartılır
— Bir kaşık salça ilave edilerek karıştırılır Maydanoz, karabiber ve ceviz içi dökülerek her yerde karıştırılıp ateşten alınır ve donmaya bırakılır
KADINSI:
— Yağsız kıymaya tuzlu atılarak birazcık yoğrulur Hafif sulandırılan kıymaya bulgurun tamamı ilave edilip yumurta kırılarak tamamen yoğrulur
Ceviz dek parçalar alınarak daha önce hazırlanan iç harçtan parmak yardımıyla açılan köftelerin içine birer kaşık konularak kapatılır
Köfte yapımı bitince genişçe bir tavaya margarin ya da sıvı yağ konup eritilir, bir kaşık salça konularak karıştırılır, buna bir litre su konup kaynatılır
Kaynayan salçalı suya köfteler tek sıra dizerek on dakika pişirilir
Sıcak olarak servis yapılır
GÖMME:
MALZEMELER:
1500 gr un (kepekli un), 750 gr kıyma ya da kavurma, 200 gr ceviz, 100 gr tereyağı,bir arz pul biber ve tuzlu
YAPILIŞI:
— Kepekli una bir tedarik su ek edilerek kulak memesi yumuşaklığında hamur yapılır
— Öbür bir kapta kıyma veya kavurma bir arz kavrulur
— Soğan minik ufak doğranarak yine farklı bir kapta kavrulup su ek edilerek hafifçe pişirilir
—Pembeleşmeyecek şekilde soğan, kavrulan kıymaya veya kavurmaya eklenerek isteğe bağlı olarak pul biber katılır
— Ceviz havanda dövülür
— Fırın tepsisinin altı yağlanır Daha önce hazırlanan hamurdan yumurta büyüklüğünde parçalar alınarak serilir
— Üstüne hazırlanan kıyma veya kavurma soğanlı harçtan yapılır Harçın üstüne bir yufka daha serilip bu yufkanın üstüne ise dövülmüş ceviz serilir
— Bu Nedenle bir harçlı, bir ceviz edinmek üzere 25–30 adet olacak şekilde hazırlanır
— En üste gelecek yufka birazcık kalınca açılıp yayıldıktan sonra üzeri hafifçe yağlanıp bıçakla ortadan ikiye bölünerek fırına atılır, altı ve üstü kızarınca fırından çıkarılıp en üsteki kalın yufka kaldırılır
— Çatalla kazınarak tabağa konulmadan tepsi içerisinde servis yapılır *