"Mac OS aslında Linux'tur" sözü doğru mu?
Hayır. MacOS'un Linux ile ortak hiçbir kodu yoktur.
MacOS Unix'tir. Unix ve Linux kuzenlerdir; Linux (basitleştirerek ve ayrıntıları göz ardı ederek) bir çekirdekten ve temelde Unix'in yeniden uygulanması olan ilişkili kullanıcı alanı uygulamaları ve yardımcı programlarından oluşan bir işletim sistemidir.
MacOS, Unix ve Linux'un hepsinin bazı ortak şeyleri yapma yolları vardır, ancak bunlar farklı şekilde uygulanır. MacOS, BSD (Berkeley Standard [Düzenleme: Yazılım, Standart Değil] Dağıtımı) yoluyla orijinal Unix'ten türemiştir... Yani, tamam, evet, bundan daha karmaşıktır, ancak bu en azından çekirdeğin ne olduğu, işletim sisteminin ne olduğu ve Unix ve türevlerinin çeşitli inceliklerine dalmak istemeyenler için gerçeğin genel mahallesindedir.
Ama özeti: Linux ve macOS farklı ebeveynlerden gelen kuzenlerdir, macOS hiçbir anlamda Linux değildir.
macOS (Macintosh İşletim Sistemi) Nedir?macOS (Macintosh İşletim Sistemi), Apple tarafından Macintosh bilgisayarlar için oluşturulan işletim sisteminin adıdır. Genel anlamda, farenin pencereler, ikon ve menülerle etkileşimini içeren grafik bir arayüze sahip olmasını hedefleyen ilk sistem olduğu bilinmektedir.
macOS (Macintosh İşletim Sistemi), Apple tarafından Macintosh bilgisayarlar için oluşturulan işletim sisteminin adıdır. Genel anlamda, farenin pencereler, ikon ve menülerle etkileşimini içeren grafik bir arayüze sahip olmasını hedefleyen ilk sistem olduğu bilinmektedir.
macOS (Macintosh İşletim Sistemi) Nedir?
Table of Contents
macOS İşletim Sistemi Nedir?
Tarihi
İşletim Sistemi Sürümleri
Classic Mac OS (1984–2001)
Mac OS X
Star Trek Projesi
68000 İşlemci Emülasyonu
PowerPC Emülasyonu
Macintosh Klonları
İlgili Yazılar
macOS İşletim Sistemi Nedir?
Apple, Macintosh hattının ilk yıllarında işletim sisteminin varlığını kasıtlı olarak küçülterek, makineyi daha kullanıcı dostu hale getirmeye çalıştı ve teknik bir zorluk olan MS-DOS gibi diğer çağdaş sistemlerden farklılaştırdı.
Orijinal macOS geliştirme ekibi Bill Atkinson, Jef Raskin ve Andy Hertzfeld’i içeriyordu.
Bu, tamamen Apple tarafından geliştirilen ve ilk sürümü 1984’te piyasaya sürülen klasik sürümün temeliydi.
Geliştirilmesi, sistemin 1999’da piyasaya sürülen 9 sürümüne kadar aşamalı bir modelde genişleyecektir. Mac OS X ile başlayarak, sistem, grafik arayüzünde önceki sürümlerin birçok öğesini koruyan bir Unix türevidir.
Orijinal macOS’un nasıl geliştirildiği ve altta yatan fikirlerin nereden kaynaklandığı konusunda çok çeşitli görüşler var.
Macintosh projesi ile Xerox PARC Alto projesi arasındaki bağlantı tarihi belgelerle kurulurken, Ivan Sutherland tarafından Sketchpad ve Doug Engelbart’ın On-Line Sisteminin ilk katkıları da önemliydi.
Tarihi
macOS işletim sistemi ilk grafik arabirim değildi, ancak satın alınabilirliği nedeniyle büyük başarıya sahip ilk sistemdi.
Piyasadaki o yıllar için mevcut olan 32.000 dolarlık bir maliyetle Xerox Alto, Xerox Yıldızı 16.600 dolarlık ve 10.000 dolarlık bir fiyatla Apple Lisa idi.
Bu Apple’ın adı kızı tarafından Steve Jobs’un bir hevesiydi. Bu Sistem 1, 2.500$ fiyatla satışa sunulan ilk Macintosh’a dahil edildi.
Sistem 1: 1984
Sistem 1’de bir masaüstü bilgisayar, pencereler, simgeler, fare, menüler ve kaydırma çubukları vardı. Trash garbage bir çöp slaydı olarak çalışabilir, bilgisayarı yeniden başlattıktan sonra her şey kaybolur. Sanal bellek olmadığı için iki uygulama üzerinde aynı anda çalışamazsınız.
Sistem 1’de başka bir klasör içinde bir klasör oluşturmak imkansızdı, aslında tüm dosyalar diskte aynı adrese kaydedildi, dosya tablosunda bir not oluşturuldu, böylece her dosya kendi klasöründe ve böylece Finder Dosya klasörünüzdeymiş gibi görünebilir.
Sonra Sistem 1.1 iletişim istemi kutusunu, Mac’inizi temizleme komutunu ve bazı hız uygulamalarını da ekledi.
Sistem 2: 1985
1985’te Sistem 2 iyileştirmelerde dikkat çekti. Artırılmış Finder hızı yüzde yirmi daha hızlı, geri dönüş ve kapatma komutlarını kaldırdı.
Yeni klasörler oluşturma, kapatma, masaüstü yazıcısı ve öğeler küçük bir simgeyle dikey olarak listelendi. Diskler veya sürücüler çöp simgesine sürüklenebilir ve kaldırılabilir.
Sistem 3: 1986
Sistem 3’te Finder iyileştirildi ve daha hızlı hale getirildi, HFS (Hierarchical File System/Hiyerarşik Dosya Sistemi) dosyalarının sırası, Sistem 1 ve 2’nin yeni Macintosh MFS’si (Macintosh File System/Macintosh Dosya Sistemi) ile değiştirildi.
Klasörler gerçekti ve klasörler içinde klasörler oluşturulabilir. Yakınlaştırmalı simgeler, Dashboard içindeki pencerenin sağ alt kısmına eklenmiştir, üzerlerine tıklayarak klasörü içeriğini ayarlamak için boyutu değiştirebilirsiniz.
Tekrar tıklamak pencerenin normal boyutuna dönmesine neden olabilir. Çöp kutusu simgesi, üzerine bir şey yerleştirildiğinde ve çizgiler ters yönde noktalı olduğunda göze çarpıyordu.
Sistem 3.2’de, otuz hata düzeltildi, hesap makinesi güncellendi, böylece ekran üzerindeki sayısal tuş takımı klavyedeki sayısal tuş takımına benziyordu.
Sistem 3.3 eski Macintosh dosya paylaşan AppleShare tarafından eklendi.
Sistem 4: 1987
Sistem 4 Macintosh SE ve II olarak tanıtıldı. Bu sisteme çoklu monitör desteği eklendi.
Sistem 4.1, 32+ MB diskleri destekledi, çoklu Finder uygulandı, kullanıcılar sadece bir programı destekleyen Finder ile aynı anda birden fazla programı destekleyen Multiple Finder arasında geçiş yapabilir.
Şimdi Finder her programın ne kadar bellek kullandığını gösterdi, yapılandırılabilir bir Kontrol Paneli de eklendi.
Sistem 4.3 güncellenmiş bir sistemdi, bazı hatalar ve yazıcı sürücüleri düzeltildi.
Sistem 6: 1988
1988 Sistem 6’da renkler eklendi, buna rağmen, Makineler zaten yetenekli olmasına rağmen Finder’ın rengi yoktu.
Bu işlemi iptal edebilmek için “Diski Sil” seçeneğine bir düğme eklendi. Dosya sürüm numarasını gösterme seçeneği de eklendi.
Böylece, monitöre, programların bağlanması gerektiğinde menü çubuğu aracılığıyla kullanıcıyı bilgilendirmesini sağlayan bir bildirim de eklendi. Sistem 6.0.1-6.0.8, piyasaya sürdükleri yeni modeller için bazı destekleri ekledi.
Sistem 7: 1990
Sistem 7 bu zaman için büyük yazılım değişikliğiydi, Finder ve Multiple Finder kaldırıldı. Sistem 7 zaten çok sayıda Finder’a sahipti ve aynı anda birçok görevi yerine getirebiliyordu.
Bellek ayrıca 32Mb’de büyük bir değişikliğe sahipti, bu da Mac’lerin işletim sisteminde 8 MB’den fazla Ram kullanmasına izin verdi, bu da Sistem 7’de uygulandı. Apple Talk ile ağ oluşturma ve AppleShare tarafından dosya paylaşımı işletim sistemine ek bir seçenek olarak eklendi.
QuickTime multimedya yazılımı da bu sistem üzerinde çalışıldı, ancak ekstra yazılım olarak mevcuttu. Sistem 7, yeni Mac OS X sistemi üzerine inşa edilecek birçok özellik ekledi.
Dashboard sağ altına, kullanılmakta olan programların listesini görüntüleyen ve kullanıcıların aralarında geçiş yapmasına izin veren bir menü eklendi.
Menü uygulamasından sonra, “Yardım” menüsü eklendi, “çöp kutusu” gerçek bir klasöre değiştirildi ve “Boş” seçeneği seçilene kadar dosyaların silinmesine izin verildi.
Sürükleme seçeneği, metni bir programdan diğerine kopyalayıp yapıştırmadan taşımasına izin veren uygulandı. Sistem 7’de bulucu nihayet renkli nesnelerden yararlandı ve arayüz elemanlarının 3D gibi görünmesini sağladı.
7.0.1p Performa Sistemi, 7.0.1 Sistemiyle birlikte piyasaya sürüldü ve bu Sistemin yeni kullanıcıları için bazı özel özellikler düzeltildi.
Sistem 7.1, bir Fonts klasörü kolayca eklenebilmesi veya kaldırılabilmesi için uygulanmış, sonra bunlar aynı Sistem tarafından eklenmiş ve kullanılmıştır.
SystemScript Pro olarak da bilinen System 7.1.1, AppleScript, QuickTime ve PowerTalk içeren sistem ekstraları olarak mevcuttu.
Mikroişlemci yongalarını desteklemek için Sistem 7.1.2 oluşturuldu.
Performa’nın tüm özelliklerini entegre eden Sistem 7.5, Apple Guide yardım sisteminden çok daha fazla bilgi ekledi. Son olarak, önyükleme ekranında küçük bir çubuk vardı.
Mac, Sistem 7.5’e ulaşmak için on bir yıl çalışmış olsa da, bu açıkça Mac’in tamamen yeni bir işletim sistemi yapısına ihtiyacı olduğunu gösterdi. 7.6, Apple stratejisi ile piyasaya sürülen ilk işletim sistemiydi ve Rhapsody / Mac OS X sonuçlanana kadar 6 ayda bir güncel güncelleniyordu. Bazı hatalar 7.6.1 ile giderildi.
Sistem 8: 1997
Finder’a aynı anda daha fazlasını yapabilen başka bir elden geçirme ekleyerek işlemci bilgisayarlarının daha iyi performansıyla birden fazla uygulamayı aynı anda kontrol etme seçeneği sunar.
Finder’ın görünümü daha iyi bir 3D görünüme sahip olması için yenilendi, ayrıca özelleştirilebilir. Web Paylaşımı, kullanıcıların bilgisayarlarında sayfa barındırmasına izin verdi.
HFS + için en dikkat çekici olanı, sabit sürücüde 1 GB’ın üzerinde boş alan bıraktı.
Ayrıca 68K Mac’leri destekleyen son sürümdü, önceki tüm sürümler sadece PowerPC içindi.
8.5, Sherlock’u yerel disk, ağ hizmetleri ve İnternet üzerinde çalışan gelişmiş bir arama programı tanıttı.
8.6, yönetimini artırarak Sherlock’a bir içerik seçeneği ekledi ve USB ve FireWire desteği ekledi.
Sistem 9: 1999
Bu sürümde bir Mac’te birden çok kullanıcının bulunması seçeneği eklendi, kullanıcıların kendi ayarlarına girmesine ve kendi ayarlarına sahip olmasına izin verdi.
TCP/IP üzerinden AppleTalk da uygulandı. Yazılım Güncelleme, kullanıcıların İnternette yazılım güncellemelerine sahip olmalarını sağladı ve yeni güncellemeler çıktığında kullanıcıları bilgilendirebilir.
9.0.2 ve 9.0.3, özel modelleri ile birlikte geldi, 9.0.4 her şeyi tekrar birleştirdi. 9.1, kararlılık ve menü pencereleri ekledi. Bu, 10.0 ve 10.1’deki Classic’in en düşük düzeyidir.
9.2, 2001 yazında piyasaya sürülen “Quicksilver” Power Mac G4s ile başlayarak sistem ön kurulumu olarak sunulmuştu.
Mac OS X
OpenStep’in PowerPC bağlantı noktasına dayanmaktadır. Bu nedenle, Mach’ın hafızasını ve işlemcisini ve BSD’nin ağ arayüzünde destekleyen ve ağ arabiriminde çalışan UNIX Protokolü olan arayüz cihazı sürücüsünü ve NeXT’lerin arayüzünün bazı öğelerini devralır.
Bugün bu işletim sistemi neredeyse tüm Mac’lerde ve on yıl boyunca şimdi elde ettiği başarıyı elde etmek için çalıştı.
10.0 “Cheetah/Çita”: 2001
10.0 versiyonu 24 Mart 2001’de piyasaya sürüldü ve Public Beta’ya katkıda bulunan kişiler tarafından eklenen birçok özelliği içeriyordu.
Ayrıca modern bir işletim sisteminin tüm özelliklerini içeriyordu, belleği korudu ve böylece programlar diğer programların bilgilerini işlemcinin çökmemesi için kullanamadı, aygıt sürücüleri yüklenebilir veya yüklenebilir gerekliydi.
NeXT’nin çok gelişmiş ve gelişmiş bir OpenStep ortamından türetilen Cocoa/Kakao da ekledi.
Orijinal Mac sistemi gibi bitmemiş bir iş vardı. OS X kullanıcıları, çok çılgın ve uygunsuz olan bu “Çita” işletim sisteminin adı hakkında büyük bir şikayet yaratmaya başladı.
10.0’daki Klasik ortam, Genel Beta’dan da daha iyiydi, hala sorunların ve kaprisli davranışların garip uyumluluğu vardı.
OS X’in arayüzleri macOS arayüzüne çok benziyordu ve kullanıcılar aynı özelliklere sahip olduklarına inanıyorlardı, ancak durum böyle değildi ve yeni alışkanlıklar öğrenmek ve eskilerini bırakmak zorunda kaldılar.
10.1 “Puma”: 2001
10.1, 10.0’dan sonra piyasaya sürüldü ve özellikle Macs G3’te daha iyi performans içeriyordu. 10.1.1, 10.1.2, 10.1.3, 10.1.4 ve 10.1.5 sürümlerinde hata düzeltmeleri ve bileşen güncellemeleri vardı.
UNIX yardımcı programları olarak çoğu açık kaynak OS X ve daha fazla aygıtı destekleyebilmek için ek sürücülere dahil edildi.
10.2 “Jaguar”: 2002
25 Ağustos 2002’de bu sürüm piyasaya sürüldü ve Apple, 10.2 “Jaguar” sürümüyle işletim sistemine devam etti ve performansta net bir artış, yeni ve rafine bir görünüm ve 150’den fazla geliştirme yapıldı.
Bunların arasında Microsoft Windows ağları için artan destek, doğrudan grafik kartı tarafından işlenecek grafik birleştirme için Quartz Extreme ve bir spam filtresi vardı. Apple Adres Defteri iletişim bilgilerini saklamak için ayrıca Rendezvous ağ sistemini de ekledi.
AOL Instant Messenger desteği ile bir sohbet programından oluşan iChat, her pencerede entegre aramalara sahip yenilenmiş bir Finder’ı içeriyordu.
10.3 “Panther”: 2003
macOS Xv10.3 “Panther” 24 Ekim 2003’te piyasaya sürüldü. Çok daha yüksek performansa ek olarak, kullanıcı arayüzündeki en büyük güncellemeyi ve önceki yıl Jaguar’dan daha fazla iyileştirmeyi de içeriyordu.
Bu sürüm artık eski G3 modellerinde desteklenmemektedir. Bu sürümdeki bazı iyileştirmeler, Finder’ın güncellenmiş olması ve metalik bir arayüz ve hızlı arama içermesidir.
Exposé, pencereleri manipüle etmenin yeni bir yoluna izin verdi, aynı zamanda farklı kullanıcılarla oturumların aynı anda açılmasına ve birinden diğerine hızlı bir şekilde geçmesine izin veren Quick User Switching/Hızlı Kullanıcı Değiştirme özelliğini de içeriyordu.
Şimdi bu yeni sürüm entegre faks desteği içeriyordu. FileVault, her kullanıcının özel dizini için gerçek zamanlı bir şifreleme sistemiydi. G5 için daha fazla destek ile sistem genelinde artan hız.
10.4 “Tiger”: 2005
Versiyon 10.4 “Tiger” 29 Nisan 2005’te piyasaya sürüldü ve mevcut en son sürümdü, 200’den fazla yeni iyileştirme içeriyordu, ancak Panther sürümünde olduğu gibi, bazı eski makineler özellikle destekleyemedi, FireWire bağlantısı olmayan hiçbir Apple cihazı Tiger tarafından desteklenemedi.
Bu sürüm, içerik ve meta verilere dayalı bir arama sistemi Spotlight gibi yeni özellikler ve Gösterge Tablosu widget’lar, ortak görevleri gerçekleştirmenize ve bilgilere anında erişmenizi sağlayan bazı uygulamalar içerir.
QuickTime 7, H.264 desteği ve tamamen yeniden tasarlanmış bir arayüz içeren yeni sürümdü. Safari, sistemin varsayılan tarayıcısının yeni bir sürümü olarak RSS, artırılmış hız ve güvenlik vb. İçin destek içerir. Bu sürümde, LP64 sistemini kullanarak yeni G5’ler için 64 bit bellek desteği vardı.
10.5 “Leopard”: 2006
Leopard versiyonu 26 Ekim 2007’de piyasaya sürüldü. Bu sürüm PowerPC ve yeni Intel teknolojisi ile uyumludur. Yeni sürümün özellikleri arasında:
Time Machine: bir klasörün, tüm sabit diskin, tek bir dosyanın, iPhoto’daki bir rulo fotoğrafın, içeriğinin belirli bir sürümüne geri dönme imkanı verir.
Mail 3: Bu, Apple’ın bu e-posta programının üçüncü sürümüdür, şimdi Notes ve Yapılacaklar’ın yanı sıra HTML e-postaları göndermek için çeşitli Şablonlar içerir.
iChat: Sekmelerle sohbet etme veya animasyonlu simgelere sahip olma olanağı verir, şimdi video sohbetleri için video sunma, masaüstünü paylaşma için birçok ek işleve de sahiptir.
Dashboard: Widget’ları kolayca oluşturmak için Dashcode adlı bir araç getirir. Ayrıca, Safari, görüntülenmekte olan bir sayfanın herhangi bir parçasını almanıza ve bir Widget’a dönüştürmenize olanak tanıyan bir Webclip düğmesine sahiptir. Erişilebilirlik özelliklerinde iyileştirmeler yapıldı.
Finder: iTunes‘a benzer CoverFlow ile, farklı uzantılarla aynı anda birkaç dosyayı açmanıza izin veren QuickLook adlı bir işleve sahiptir ve programı açmaya gerek yoktur, kullanıcılar bile diğer ağa bağlı Mac’leri arayabilir.
Dock: Yansımaları alan bir cam tepsiye benziyor, bir dizi öğeyi istiflemenizi sağlayan yığınlara sahip ve üzerine tıkladığınızda bir dizi seçenekte görüntüleniyor.
En büyüğü, yüksek hızlarda net bir şekilde konuşabilen Alex adında yeni bir sentezlenmiş ses ile metin-konuşma özelliklerinde bir atılım. Ayrıca, Braille ekranları için destek getiriyor.
10.6 “Snow Leopard”: 2009
Snow Leopard lakaplı Mac işletim sisteminin en son sürümü 28 Ağustos 2009’da piyasaya sürüldü ve birkaç yeni heyecan verici özelliğe ek olarak öncekilerden daha hızlı:
Dock ile entegre yeni Exposé.
Çince karakterleri eklemek için dokunmatik ekranı kullanabilirsiniz.
Saat dilimi otomatik olarak ayarlanır.
Microsoft Exchange 2007 sunucularına bağlanma desteği sağlar.
Daha az sabit disk alanı tüketimi ve maksimum 16 TB RAM desteği.
Aşağıdaki yenilikler de vurgulanmalıdır:
Grand Central, çok çekirdekli işlemcileri kullanmanızı ve performansı optimize etmenizi sağlayan bir programlama tekniğidir.
Quicktime X, mevcut codec bileşenleri için optimize edilmiş desteğe sahip olacak.
OpenCL (Open Computing Language/Açık Hesaplama Dili), grafiksel olmayan kullanım için grafik işleme birimini kullanan uygulamaları programlamanıza olanak tanır.
10.7 “Lion”: 2011
20 Temmuz 2011’de piyasaya sürülen bu sürümde Apple’ın iOS’unda, Launchpad adı verilen yüklü uygulamalar arasında kolayca gezinebileceği ve çoklu dokunma hareketlerinin daha fazla kullanıldığı gibi geliştirmeleri içerdi. Ayrıca, Rosetta’yı kaldırarak PowerPC’nin uygulamalarıyla uyumsuz hale getirdi.
GUI’de yapılan değişikliklerde, yalnızca kullanıldıklarında görünen otomatik gizlenen kaydırma çubukları ve Exposé, Spaces, Dashboard ve tam ekran uygulamalarını tek bir arabirimde birleştiren Mission Control eklendi.
10.8 “Mountain Lion”: 2012
Mountain Lion 25 Temmuz 2012’de piyasaya sürüldü ve iki yıllık güncellemelerin ilkinden biriydi. Game Center, iMessage ve iCal’dan ayrı bir yapılacaklar listesi uygulaması olan Anımsatıcılar gibi bazı uygulamarı içerir. Ek olarak, iWork çalışma dökümanlarını iCloud üzerine yedekleyebilme yeteneğine sahiptir.
10.9 “Mavericks”: 2013
22 Ekim 2013’te piyasaya sürülen Mavericks, Snow Leopard veya daha yeni sürüm için 64 bit Intel işlemciyle çalışan tüm kullanıcılar için ücretsiz bir yükseltmeydi.
10.10 “Yosemite”: 2014
16 Ekim 2014 tarihinde piyasaya sürülen Yosemite, İOS 7’ye benzer birçok özelliği içerir. Örneğin; yarı saydamlık efektleri ve yoğun doygun renklerle daha minimal, metin tabanlı bir ‘düz’ tasarıma sahip olacak şekilde yeniden tasarlanmış bir kullanıcı arayüzüne sahipti.
10.11 “El Capitan”: 2015
30 Eylül 2015’te piyasaya sürülen El Capitan, Snow Leopard’a benzer şekilde Mac deneyiminde iyileştirmeler ve sistem performansında iyileştirmeler olarak içerdir. Bunlar arasında Haritalar ve Notes uygulamaları için geliştirmeler ve kolay okunabilirlik için San Francisco yazı tipi kullanıldı.
10.12 “Sierra”: 2016
Sierra, 20 Eylül 2016’da piyasaya sürüldü ve Siri, Optimize Depolama Alanı ve Fotoğraflar, Mesajlar ve iTunes güncellemelerini içerdi.
10.12 “High Sierra”: 2017
25 Eylül 2017’de yayınlanan High Sierra, Safari, Fotoğraflar ve Mail güncellemeleri de dahil olmak üzere kullanıcı tarafından görülebilen az özelliğe sahipti. Bu sürümde göze çarpan yenilik, Apple Dosya Sistemi’dir.
10.14 “Mojave”: 2018
24 Eylül 2018’de Dark Modu ile gündeme gelen sürüm Mojave idi.
10.15 “Catalina”: 2019
macOS Catalina, 7 Ekim 2019 tarihinde kullanıma sunuldu fakat kullanıcılarının birçoğu 32-bit uygulamaların resmi olarak desteklenmemesi yüzünden şikayet etmektedir.
İşletim Sistemi Sürümleri
İlk Mac işletim sistemleri başlangıçta her biri kendi sürüm numarasına sahip “Sistem” ve “Finder” adlı iki programdan oluşuyordu. Sistem 7.5.3, Mac OS logosunu içeren ilk sistemdi ve 7.6 sürümü, “Mac OS” olarak adlandırılan ilk sistemdi.
En son PowerPC G3 mikroişlemci tabanlı sistemlerin kullanılmasından önce, sistemin önemli bölümleri anakarttaki fiziksel salt okunur bellekte saklandı.
Bunun ilk amacı, Mac bilgisayarlarda sabit sürücü olmadığı için disketleri desteklemek için sistemin sınırlı depolama kapasitesini kullanmaktan kaçınmaktı. ROM’dan yalnızca 1991 Classic modeli başlatılabilir.
Bu mimari aynı zamanda salt metin konsolu veya komut satırı moduna gerek olmadan en düşük seviyede tamamen grafiksel bir işletim sistemi arabirimi sağlamıştır.
Çalışmayan disk sürücülerini arama gibi önyükleme zamanı hataları, kullanıcıya genellikle Chicago yazı tipinde bir simge veya mesajlar ve bir zil sesi veya bir dizi bip sesi ile grafiksel olarak rapor edildi.
Bu, bu tür mesajları siyah arka plan üzerinde mono aralıklı yazı tipinde görüntüleyen ve giriş için fare değil klavyenin kullanılmasını gerektiren zamanların PC’lerinin aksine idi.
Bu tür ayrıntıları düşük düzeyde sağlamak için anakartın ROM’unda kaydedilen ve daha sonra yalnızca Apple bilgisayarlarının veya Apple telif hakkı ile korunan ROM bellek içeriğine sahip lisanslı klonların sistemi çalıştırabilmesini sağlamaya yardımcı olan sistem çekirdeği yazılımına güveniyordu.
Mac sistemi iki aileye ayrılabilir:
AppleComputer’ın kendi kodunu temel alan Classic ailesi.
Mac OS X İşletim Sistemi, UNIX tabanlı Classic ve NeXTSTEP ailesi.
Classic Mac OS (1984–2001)
Klasik OS, bir komut satırı eksikliğiyle karakterizedir; Tamamen grafiksel bir İşletim Sistemidir.
Kullanım kolaylığı ve işbirliğine dayalı çoklu görev özellikleriyle öne çıkıyor ancak çok sınırlı bellek yönetimi, korumalı bellek eksikliği ve belirli bir cihaz için ek işlevsellik veya destek sağlayan işletim sistemi uzantıları arasındaki çatışmalara yatkınlığı nedeniyle eleştirildi.
Bazı uzantılar birlikte düzgün çalışmayabilir veya yalnızca belirli bir sırada yüklendiğinde çalışabilir. Uzantılarında sorun giderme, uzun bir deneme yanılma süreci olabilir.
Orijinal Macintosh, tek düzey klasör veya dizin içeren düz dosya sistemi olan Macintosh Dosya Sistemi’ni (MFS) kullandı. Bu sistem, gerçek bir dizin ağacı sistemine sahip olan HFS tarafından 1985 yılında hızla değiştirildi. Her iki dosya sistemi de uyumludur.
DOS, Unix veya diğer işletim sistemleriyle kullanılan çoğu dosya sistemi, bir dosyayı hangi baytın hangi bilgi türünü temsil ettiğini bilmesini gerektiren bir uygulamayı gerektiren basit bir bayt dizisi olarak ele alır. Buna karşılık, MFS ve HFS iki branch’a dosya verir.
Data fork, bir belgenin metni veya bir görüntü dosyasının bitmap’leri gibi diğer dosya sistemleriyle aynı türde bilgiler içerir. Kaynak çatalı, menü tanımları, grafikler, sesler veya kod bölümleri gibi diğer yapılandırılmış verileri içerir.
Bir dosya yalnızca boş veri kaynaklarından veya yalnızca kaynak çatalı olmayan bir veri çatalı içerebilir. Bir metin dosyası metnini veri çatalı ve stil bilgisini kaynak çatalı içerebilir, böylece stil bilgisini tanımayan bir uygulama yine de düz metni okuyabilir.
Öte yandan, bu çatallar diğer işletim sistemleriyle birlikte çalışabilirlik için bir zorluk oluşturmaktadır; bir dosyayı bir Mac sisteminden farklı bir dosyaya kopyalamak, onu kaynak çatalından ayırır ve BinHex ve MacBinary gibi kodlama sistemleri gerektirir.
OS X v10.4’e kadar olan ve PowerPC platformu sürümlerinde, Klasik ortam adı verilen eski Mac uygulamalarını çalıştırmak için bir uyumluluk katmanı yoktur.
Bu ortam, bir OS X işleminde 9.1 veya sonraki bir sürümünün tam bir kopyasını çalıştırır. PowerPC platformuna dayalı Macintosh, OS X’in yanı sıra 9.2 önceden yüklenmişti.
OS X 9.2 ve 10.4 Tiger piyasaya sürüldükten sonra yayınlanan donanım düzeltmelerine varsayılan olarak yüklenmediği için kullanıcı tarafından yüklenmiş olmalıdır.
En iyi yazılmış klasik uygulamalar bu ortamda düzgün çalışır, ancak uyumluluk yalnızca yazılımın mevcut donanıma bakılmaksızın yazılması ve yalnızca işletim sistemiyle etkileşime girmesi ile sağlanır. OS 9’un x86 donanımıyla uyumsuzluğu nedeniyle Klasik Ortam Intel tabanlı Macintosh sistemlerinde kullanılamaz.
Classic kullanıcıları genellikle makinelerini OS X’e yükseltti, ancak birçoğu, yeni Mac’te yeniden uygulanmayan bazı özelliklerin eksikliği nedeniyle, ikincisini orijinal Mac işletim sisteminden daha zor ve daha az kullanıcı dostu olduğu için eleştirdi. işletim sistemi veya aynı veya diğer donanımlarda veya uyumsuzluklarda daha yavaş olduğu için, bazen eski işletim sistemiyle ciddi olabilir.
Eski OS’ler için yazılan sürücüler OS X ile uyumlu olmadığından ve eski Apple makineleri için desteğinin bulunmaması nedeniyle, önemli sayıda Macintosh kullanıcısı eski Mac Classic OS’yi kullanmaya devam etmektedir.
Ancak 2005 itibariyle, OS X çalıştırabilen sistem kullanıcılarının neredeyse tümünün bunu Classic çalıştıran küçük bir kesimle yaptığı bildirildi.
Haziran 2005’te Steve Jobs, Apple Dünya Geliştiriciler Konferansı’nın açılışında şirketin PowerPC platformundan Intel işlemcilere geçeceğini ve böylece yeni makinelerin Classic için uyumluluğunu destekleyeceğini duyurdu.
Aynı konferansta Jobs, geliştiricilerin uygulamalarını test ederken Intel işlemcili Mac bilgisayarlarda çalışmak üzere taşıyabildikleri Apple yazılımının beta sürümlerini içeren geliştirici geçiş kitlerini duyurdu.
Ocak 2006’da Apple, Intel işlemcileri, iMac ve MacBook Pro’lu ilk Macintosh bilgisayarlarını piyasaya sürdü ve ertesi ay Apple, Intel Core Solo ve Duo işlemcili mini bir Mac çıkardı. 16 Mayıs 2006’da Apple, Mac Pro ile 7 Ağustos’ta Intel’e geçişi tamamlamadan önce MacBook’u piyasaya sürdü.
Yeni makinelerin ilk kez satın alınması için geçişi kolaylaştırmak için Intel tabanlı Mac’ler, PowerPC tabanlı Macintosh sistemleri için derlenen OS X yazılımını çalıştırmalarını sağlayan Rosetta adlı bir emülasyon teknolojisi içerir.
Rosetta şeffaf bir şekilde çalışır ve yürütme yerel koddan daha yavaş olmasına rağmen, yazılımı bir PowerPC makinesinde çalıştırmakla aynı kullanıcı deneyimini yaratır.
Mac OS X
Resmi olarak sürüm 10 olarak adlandırılmasına rağmen, Mac OS’nin önceki sürümlerinden büyük ölçüde bağımsız bir geçmişi vardır. 9. sürüm ve Classic’in halefidir.
NeXTSTEP işletim sistemi ve Mach Core’u temel alan, CEO’su Steve Jobs şu anda Apple’a döndüğünde NeXT’nin satın alınmasından sonra satın aldığı Unix İşletim Sistemidir.
Ayrıca BSD temel kodunu kullanır. İstemci sürümünün altı önemli sürümü vardır, en yenisi Snow Leopard olarak bilinen OS X 10.6’dır.
Tıpkı istemci sürümleri gibi, OS X’in de sunucu sürümü gibi altı önemli sürümü vardı. Bunlardan ilki, OS X Server 1.0, 1999’da beta sürümünde piyasaya sürüldü.
Sunucu sürümleri, mimaride, istemci sürümleriyle aynıdır; çalışma grubu sunucuları, sunucu sunucuları, posta ve web sunucuları gibi OS X tabanlı sistemlerin yönetimi için araçlar da dahil olmak üzere sunucu yönetim araçlarının dahil edilmesindeki farktır.
Şu anda Xserve sunucu donanımı için varsayılan işletim sistemidir ve Mac Mini’de isteğe bağlı bir özelliktir ve diğer Mac’lerin çoğuna yüklenebilir.
İstemci sürümünün aksine, OS X Server, Parallels Desktop gibi emülasyon yazılımı kullanılarak sanal bir makinede çalıştırılabilir.
OS X, daha önce iPhone, iPod Touch ve iPad İşletim Sistemi olarak bilinen iOS’un ve Apple TV’de kullanılan işletim sisteminin temelidir.
Star Trek Projesi
Klasik macOS tarihinin ilginç bir yönü, Apple’ın 1992’de Star Trek kodlu olarak çalışmaya başladığı nispeten bilinmeyen gizli bir prototipti.
Bu projenin amacı, Intel uyumlu x86 kişisel bilgisayarlarda çalışacak bir macOS sürümü oluşturmaktı. Sürümün amacı, Novell ile işbirliği içinde, platformdaki mevcut DOS uygulamalarını desteklemek için DOS uyumluluğu sağlamaktı.
O zamanlar, müşteriler Windows’a yükseltme yaparken Novell DOS pazar payını kaybediyordu. DOS’un bir kombinasyonu alternatif olarak kabul edildi. Proje kısa sürdü ve sadece bir yıl sonra 1993’ün başlarında Apple’ın yeni CEO’sunun stratejiyi değiştirdiği zaman iptal edildi.
Ekip, Macintosh Finder’ı ve QuickTime gibi bazı temel uygulamaları bir bilgisayarda mükemmel şekilde çalıştırabildi. Bu çaba için bazı kodlar PowerPC’ye taşındığında daha sonra yeniden kullanıldı.
Star Trek projesinden on beş yıl sonra, x86 mimarisi için destek OS’ye resmen dahil edildi ve ardından Apple tüm masaüstü bilgisayarları x86 mimarisine taşıdı. Bu, Star Trek Projesi’nin önceki çabalarının doğrudan sonucu değildi.
OS X 10.0 ve sonraki sürümlerinde kullanılan Darwin geliştirme, x86 mimarisine destek içeriyordu. Darwin olmayan macOS’un geri kalanı, Macintosh x86 bilgisayarlarının piyasaya sürülmesiyle resmen tanıtıldı.
68000 İşlemci Emülasyonu
Star Trek yazılımının hiç tanıtılmamasına rağmen, vMac, Basilisk II ve Executor gibi üçüncü taraf emülatörleri macOS Classic’in Intel mikroişlemcilere dayalı PC’lerde çalışmasına izin verdiler.
Bu programlar 68000 serisi işlemcileri taklit etmekle sınırlıydı ve çoğu gibi, PowerPC işlemcileri gerektiren 8.1’den sonra macOS sürümlerini çalıştıramıyordu.
Çoğu, bir Mac ROM “image” veya gerçek bir Mac ROM’un donanım arayüzü gerektirir. Bir görüntü isteyenler, ROM görüntüsü Apple’ın fikri mülkiyetini ihlal edebileceğinden şüpheli yasal değere sahiptir.
Apple teknolojisini kullanmadan sadece %100 tersine mühendislik kodu kullanan tek ürün olan Abacus Research & Development’ın ticari Executor yazılımı dikkate değer bir istisnaydı. Hiçbir zaman küçük bir işlevsellik alt kümesinin ötesinde başarılamadı. Birkaç program tamamen uyumluydu ve birçoğu çalıştırıldıklarında başarısızlığa çok eğilimlidir.
Uygulayıcı klasik Mac 68000 uygulamalarını x86 platformlarına taşımak için bir niş doldurdu. Geliştirme 2002’de durdu ve kaynak kodu 2008 yılı sonunda yazar tarafından yayınlandı.
Mac ROM görüntülerini kullanan emülatörler, macOS ile neredeyse tam uyumluluk sundu ve sonraki sürümler mükemmel performans sunarken, modern x86 işlemcilerin performansı katlanarak arttı.
Çoğu MacIntosh bilgisayar kullanıcısı, hızlı PowerPC için yazılım desteğiyle birlikte OS 8.xx ve 9.xx sürümleriyle uyumluluk sunan PowerPC platformuna geçmeye başlamıştı.
Bu, yalnızca PowerPC’ye özgü uygulamalara geçişin kolaylaştırılmasına yardımcı olurken, 68000 işlemci emülatörlerini ve Klasik ortam uygulamalarını zamanından önce geçersiz kıldı.
PowerPC Emülasyonu
68000 öykünücünün geliştirilmesi sırasında, PowerPC desteğinin yalnızca öykünme kodunun kendisi nedeniyle değil, aynı zamanda bir PowerPC öykünmeli mimarisinin gerçek bir PowerPC tabanlı Mac’e karşı beklenen büyük performansından dolayı haklı çıkması zordu.
PowerPC’de bulunanlara benzer mimari paradigmalar kullanan 7. ve 8. nesil x86 işlemcilerin kullanılabilirliğine rağmen, bu daha sonra PearPC projesinin başlamasından yıllar sonra bile doğru olacaktır.
Birçok uygulama geliştiricisi aynı zamanda 68000 Classic ve PowerPC için eşzamanlı sürümler oluşturup yayınlayarak PowerPC öykünmesi ihtiyacını ortadan kaldırmaya yardımcı oldu.
Her iki seçeneği de teknik olarak çalıştırabilen PowerPC Mac kullanıcıları en hızlı PowerPC uygulamalarını seçti. Yakında Apple artık 68000 tabanlı Mac satmıyordu ve mevcut kurulu taban hızla buharlaşmaya başladı.
Nihai mükemmel 68000 emülasyon teknolojisine rağmen, çok daha zorlayıcı PowerPC tabanlı Mac’lerin yayınlanmasından birkaç yıl sonra bile gecikmiş varış ve olgunlaşmamışlıklarından dolayı gerçek Mac’ler için küçük bir tehdit bile olmadılar.
PearPC emülatörü, yeni macOS sürümleri için gerekli olan PowerPC işlemcileri taklit edebilir. Ne yazık ki, hala ilk aşamalarında ve birçok emülatör gibi, yerel bir işletim sisteminden çok daha yavaş olma eğilimindedir.
PowerPC’den Intel işlemcilere geçiş sırasında Apple, müşterilerinin PowerPC’de çalışacak şekilde tasarlanan yazılım yatırımlarını korumak için bir PowerPC emülatörünü OS X’e dahil etme ihtiyacını fark etti. Apple’ın çözümü Rosetta adlı bir emülatördür.
Rosetta’nın açıklanmasından önce, endüstri gözlemcileri bir x86 işlemcide çalışan herhangi bir PowerPC emülatörünün aşırı performans düşüşünden muzdarip olacağını varsaydı. Rosetta’nın performansında nispeten küçük bir düşüş var, bu da birçoğunu şaşırttı.
Başka bir PowerPC emülatörü, 1998’den beri PowerPC platformunda BeOS için bizimle birlikte olan SheepShaver’dır, ancak 2002’de diğer platformlarda yürütülebilir hale getirmek için açık kaynağa dönüştürülmüştür.
Başlangıçta, x86 platformlarında kullanım için tasarlanmamıştır ve makinede bir hipervizöre benzer şekilde çalıştığı gerçek bir PowerPC işlemci gerektiriyordu.
PowerPC işlemcisini desteklese de, bir bellek yönetim birimini taklit etmediği için yalnızca macOS 9.0.4’e kadar çalışabilir.
Diğer örnekler ShapeShifter, Fusion ve iFusion’dur. İkincisi, bir PowerPC “coprocessor/yardımcı işlemcisi” hızlandırıcı kartı ile klasik macOS’yi çalıştırdı.
Bu yöntemi kullanmanın, özellikle MMU bypass modunda çalışan gerçek Mac’ler nedeniyle performansı engelleyen m68k serisine kıyasla bir Macintosh bilgisayarın hızını aynı işlemciyle eşleştirdiği veya artırdığı söyleniyor.
Macintosh Klonları
Yıllar boyunca çeşitli bilgisayar üreticileri, macOS, özellikle Power Computing, UMAX ve Motorola çalıştırabilen Macintosh klonlarını üretti.
Bu makineler klasik Mac işletim sisteminin çeşitli sürümlerini çalıştırdı. 1997’de Steve Jobs, Apple’a döndükten sonra klon lisans programını kapattı.
2008 yılında Amerikalı üretici Psystar Corporation, macOS X 10.5 Leopard kullanan düşük maliyetli bir bilgisayarı duyurdu.
Yasal savaşlarla tehdit edilen Psystar, sistemine OpenMac ve daha sonra Açık Bilgisayar adını verdi. Apple şu anda, satılan her bir klon ve yasal savaş masrafları için tazminat ödemeyi planlayan bu şirket ile anlaşmazlık içindedir.
2009 yılında üretici HyperMegaNet UG, PearC ticari markası altında, Yazılım Lisansının, ürünle birlikte gelen kutuda yer aldığı için ürünü satın almadan önce okunamayacağı için kabul edilemeyeceği gerçeğine dayanarak “Macintosh Uyumlu” bir bilgisayar yayınladı. Apple’ın dışındaki bir donanımda OS X’in yüklenmemesine hitap eden kısım, en azından Almanya’da, tüm amaçlar için geçersizdir. Uygulamada, PearC İspanya’da olduğu gibi üreticinin menşe ülkesinin dışında da satılmaktadır.
Kaynakça Anonim tarama Wilipedia
Hayır. MacOS'un Linux ile ortak hiçbir kodu yoktur.
MacOS Unix'tir. Unix ve Linux kuzenlerdir; Linux (basitleştirerek ve ayrıntıları göz ardı ederek) bir çekirdekten ve temelde Unix'in yeniden uygulanması olan ilişkili kullanıcı alanı uygulamaları ve yardımcı programlarından oluşan bir işletim sistemidir.
MacOS, Unix ve Linux'un hepsinin bazı ortak şeyleri yapma yolları vardır, ancak bunlar farklı şekilde uygulanır. MacOS, BSD (Berkeley Standard [Düzenleme: Yazılım, Standart Değil] Dağıtımı) yoluyla orijinal Unix'ten türemiştir... Yani, tamam, evet, bundan daha karmaşıktır, ancak bu en azından çekirdeğin ne olduğu, işletim sisteminin ne olduğu ve Unix ve türevlerinin çeşitli inceliklerine dalmak istemeyenler için gerçeğin genel mahallesindedir.
Ama özeti: Linux ve macOS farklı ebeveynlerden gelen kuzenlerdir, macOS hiçbir anlamda Linux değildir.
macOS (Macintosh İşletim Sistemi) Nedir?macOS (Macintosh İşletim Sistemi), Apple tarafından Macintosh bilgisayarlar için oluşturulan işletim sisteminin adıdır. Genel anlamda, farenin pencereler, ikon ve menülerle etkileşimini içeren grafik bir arayüze sahip olmasını hedefleyen ilk sistem olduğu bilinmektedir.
macOS (Macintosh İşletim Sistemi), Apple tarafından Macintosh bilgisayarlar için oluşturulan işletim sisteminin adıdır. Genel anlamda, farenin pencereler, ikon ve menülerle etkileşimini içeren grafik bir arayüze sahip olmasını hedefleyen ilk sistem olduğu bilinmektedir.
macOS (Macintosh İşletim Sistemi) Nedir?
Table of Contents
macOS İşletim Sistemi Nedir?
Tarihi
İşletim Sistemi Sürümleri
Classic Mac OS (1984–2001)
Mac OS X
Star Trek Projesi
68000 İşlemci Emülasyonu
PowerPC Emülasyonu
Macintosh Klonları
İlgili Yazılar
macOS İşletim Sistemi Nedir?
Apple, Macintosh hattının ilk yıllarında işletim sisteminin varlığını kasıtlı olarak küçülterek, makineyi daha kullanıcı dostu hale getirmeye çalıştı ve teknik bir zorluk olan MS-DOS gibi diğer çağdaş sistemlerden farklılaştırdı.
Orijinal macOS geliştirme ekibi Bill Atkinson, Jef Raskin ve Andy Hertzfeld’i içeriyordu.
Bu, tamamen Apple tarafından geliştirilen ve ilk sürümü 1984’te piyasaya sürülen klasik sürümün temeliydi.
Geliştirilmesi, sistemin 1999’da piyasaya sürülen 9 sürümüne kadar aşamalı bir modelde genişleyecektir. Mac OS X ile başlayarak, sistem, grafik arayüzünde önceki sürümlerin birçok öğesini koruyan bir Unix türevidir.
Orijinal macOS’un nasıl geliştirildiği ve altta yatan fikirlerin nereden kaynaklandığı konusunda çok çeşitli görüşler var.
Macintosh projesi ile Xerox PARC Alto projesi arasındaki bağlantı tarihi belgelerle kurulurken, Ivan Sutherland tarafından Sketchpad ve Doug Engelbart’ın On-Line Sisteminin ilk katkıları da önemliydi.
Tarihi
macOS işletim sistemi ilk grafik arabirim değildi, ancak satın alınabilirliği nedeniyle büyük başarıya sahip ilk sistemdi.
Piyasadaki o yıllar için mevcut olan 32.000 dolarlık bir maliyetle Xerox Alto, Xerox Yıldızı 16.600 dolarlık ve 10.000 dolarlık bir fiyatla Apple Lisa idi.
Bu Apple’ın adı kızı tarafından Steve Jobs’un bir hevesiydi. Bu Sistem 1, 2.500$ fiyatla satışa sunulan ilk Macintosh’a dahil edildi.
Sistem 1: 1984
Sistem 1’de bir masaüstü bilgisayar, pencereler, simgeler, fare, menüler ve kaydırma çubukları vardı. Trash garbage bir çöp slaydı olarak çalışabilir, bilgisayarı yeniden başlattıktan sonra her şey kaybolur. Sanal bellek olmadığı için iki uygulama üzerinde aynı anda çalışamazsınız.
Sistem 1’de başka bir klasör içinde bir klasör oluşturmak imkansızdı, aslında tüm dosyalar diskte aynı adrese kaydedildi, dosya tablosunda bir not oluşturuldu, böylece her dosya kendi klasöründe ve böylece Finder Dosya klasörünüzdeymiş gibi görünebilir.
Sonra Sistem 1.1 iletişim istemi kutusunu, Mac’inizi temizleme komutunu ve bazı hız uygulamalarını da ekledi.
Sistem 2: 1985
1985’te Sistem 2 iyileştirmelerde dikkat çekti. Artırılmış Finder hızı yüzde yirmi daha hızlı, geri dönüş ve kapatma komutlarını kaldırdı.
Yeni klasörler oluşturma, kapatma, masaüstü yazıcısı ve öğeler küçük bir simgeyle dikey olarak listelendi. Diskler veya sürücüler çöp simgesine sürüklenebilir ve kaldırılabilir.
Sistem 3: 1986
Sistem 3’te Finder iyileştirildi ve daha hızlı hale getirildi, HFS (Hierarchical File System/Hiyerarşik Dosya Sistemi) dosyalarının sırası, Sistem 1 ve 2’nin yeni Macintosh MFS’si (Macintosh File System/Macintosh Dosya Sistemi) ile değiştirildi.
Klasörler gerçekti ve klasörler içinde klasörler oluşturulabilir. Yakınlaştırmalı simgeler, Dashboard içindeki pencerenin sağ alt kısmına eklenmiştir, üzerlerine tıklayarak klasörü içeriğini ayarlamak için boyutu değiştirebilirsiniz.
Tekrar tıklamak pencerenin normal boyutuna dönmesine neden olabilir. Çöp kutusu simgesi, üzerine bir şey yerleştirildiğinde ve çizgiler ters yönde noktalı olduğunda göze çarpıyordu.
Sistem 3.2’de, otuz hata düzeltildi, hesap makinesi güncellendi, böylece ekran üzerindeki sayısal tuş takımı klavyedeki sayısal tuş takımına benziyordu.
Sistem 3.3 eski Macintosh dosya paylaşan AppleShare tarafından eklendi.
Sistem 4: 1987
Sistem 4 Macintosh SE ve II olarak tanıtıldı. Bu sisteme çoklu monitör desteği eklendi.
Sistem 4.1, 32+ MB diskleri destekledi, çoklu Finder uygulandı, kullanıcılar sadece bir programı destekleyen Finder ile aynı anda birden fazla programı destekleyen Multiple Finder arasında geçiş yapabilir.
Şimdi Finder her programın ne kadar bellek kullandığını gösterdi, yapılandırılabilir bir Kontrol Paneli de eklendi.
Sistem 4.3 güncellenmiş bir sistemdi, bazı hatalar ve yazıcı sürücüleri düzeltildi.
Sistem 6: 1988
1988 Sistem 6’da renkler eklendi, buna rağmen, Makineler zaten yetenekli olmasına rağmen Finder’ın rengi yoktu.
Bu işlemi iptal edebilmek için “Diski Sil” seçeneğine bir düğme eklendi. Dosya sürüm numarasını gösterme seçeneği de eklendi.
Böylece, monitöre, programların bağlanması gerektiğinde menü çubuğu aracılığıyla kullanıcıyı bilgilendirmesini sağlayan bir bildirim de eklendi. Sistem 6.0.1-6.0.8, piyasaya sürdükleri yeni modeller için bazı destekleri ekledi.
Sistem 7: 1990
Sistem 7 bu zaman için büyük yazılım değişikliğiydi, Finder ve Multiple Finder kaldırıldı. Sistem 7 zaten çok sayıda Finder’a sahipti ve aynı anda birçok görevi yerine getirebiliyordu.
Bellek ayrıca 32Mb’de büyük bir değişikliğe sahipti, bu da Mac’lerin işletim sisteminde 8 MB’den fazla Ram kullanmasına izin verdi, bu da Sistem 7’de uygulandı. Apple Talk ile ağ oluşturma ve AppleShare tarafından dosya paylaşımı işletim sistemine ek bir seçenek olarak eklendi.
QuickTime multimedya yazılımı da bu sistem üzerinde çalışıldı, ancak ekstra yazılım olarak mevcuttu. Sistem 7, yeni Mac OS X sistemi üzerine inşa edilecek birçok özellik ekledi.
Dashboard sağ altına, kullanılmakta olan programların listesini görüntüleyen ve kullanıcıların aralarında geçiş yapmasına izin veren bir menü eklendi.
Menü uygulamasından sonra, “Yardım” menüsü eklendi, “çöp kutusu” gerçek bir klasöre değiştirildi ve “Boş” seçeneği seçilene kadar dosyaların silinmesine izin verildi.
Sürükleme seçeneği, metni bir programdan diğerine kopyalayıp yapıştırmadan taşımasına izin veren uygulandı. Sistem 7’de bulucu nihayet renkli nesnelerden yararlandı ve arayüz elemanlarının 3D gibi görünmesini sağladı.
7.0.1p Performa Sistemi, 7.0.1 Sistemiyle birlikte piyasaya sürüldü ve bu Sistemin yeni kullanıcıları için bazı özel özellikler düzeltildi.
Sistem 7.1, bir Fonts klasörü kolayca eklenebilmesi veya kaldırılabilmesi için uygulanmış, sonra bunlar aynı Sistem tarafından eklenmiş ve kullanılmıştır.
SystemScript Pro olarak da bilinen System 7.1.1, AppleScript, QuickTime ve PowerTalk içeren sistem ekstraları olarak mevcuttu.
Mikroişlemci yongalarını desteklemek için Sistem 7.1.2 oluşturuldu.
Performa’nın tüm özelliklerini entegre eden Sistem 7.5, Apple Guide yardım sisteminden çok daha fazla bilgi ekledi. Son olarak, önyükleme ekranında küçük bir çubuk vardı.
Mac, Sistem 7.5’e ulaşmak için on bir yıl çalışmış olsa da, bu açıkça Mac’in tamamen yeni bir işletim sistemi yapısına ihtiyacı olduğunu gösterdi. 7.6, Apple stratejisi ile piyasaya sürülen ilk işletim sistemiydi ve Rhapsody / Mac OS X sonuçlanana kadar 6 ayda bir güncel güncelleniyordu. Bazı hatalar 7.6.1 ile giderildi.
Sistem 8: 1997
Finder’a aynı anda daha fazlasını yapabilen başka bir elden geçirme ekleyerek işlemci bilgisayarlarının daha iyi performansıyla birden fazla uygulamayı aynı anda kontrol etme seçeneği sunar.
Finder’ın görünümü daha iyi bir 3D görünüme sahip olması için yenilendi, ayrıca özelleştirilebilir. Web Paylaşımı, kullanıcıların bilgisayarlarında sayfa barındırmasına izin verdi.
HFS + için en dikkat çekici olanı, sabit sürücüde 1 GB’ın üzerinde boş alan bıraktı.
Ayrıca 68K Mac’leri destekleyen son sürümdü, önceki tüm sürümler sadece PowerPC içindi.
8.5, Sherlock’u yerel disk, ağ hizmetleri ve İnternet üzerinde çalışan gelişmiş bir arama programı tanıttı.
8.6, yönetimini artırarak Sherlock’a bir içerik seçeneği ekledi ve USB ve FireWire desteği ekledi.
Sistem 9: 1999
Bu sürümde bir Mac’te birden çok kullanıcının bulunması seçeneği eklendi, kullanıcıların kendi ayarlarına girmesine ve kendi ayarlarına sahip olmasına izin verdi.
TCP/IP üzerinden AppleTalk da uygulandı. Yazılım Güncelleme, kullanıcıların İnternette yazılım güncellemelerine sahip olmalarını sağladı ve yeni güncellemeler çıktığında kullanıcıları bilgilendirebilir.
9.0.2 ve 9.0.3, özel modelleri ile birlikte geldi, 9.0.4 her şeyi tekrar birleştirdi. 9.1, kararlılık ve menü pencereleri ekledi. Bu, 10.0 ve 10.1’deki Classic’in en düşük düzeyidir.
9.2, 2001 yazında piyasaya sürülen “Quicksilver” Power Mac G4s ile başlayarak sistem ön kurulumu olarak sunulmuştu.
Mac OS X
OpenStep’in PowerPC bağlantı noktasına dayanmaktadır. Bu nedenle, Mach’ın hafızasını ve işlemcisini ve BSD’nin ağ arayüzünde destekleyen ve ağ arabiriminde çalışan UNIX Protokolü olan arayüz cihazı sürücüsünü ve NeXT’lerin arayüzünün bazı öğelerini devralır.
Bugün bu işletim sistemi neredeyse tüm Mac’lerde ve on yıl boyunca şimdi elde ettiği başarıyı elde etmek için çalıştı.
10.0 “Cheetah/Çita”: 2001
10.0 versiyonu 24 Mart 2001’de piyasaya sürüldü ve Public Beta’ya katkıda bulunan kişiler tarafından eklenen birçok özelliği içeriyordu.
Ayrıca modern bir işletim sisteminin tüm özelliklerini içeriyordu, belleği korudu ve böylece programlar diğer programların bilgilerini işlemcinin çökmemesi için kullanamadı, aygıt sürücüleri yüklenebilir veya yüklenebilir gerekliydi.
NeXT’nin çok gelişmiş ve gelişmiş bir OpenStep ortamından türetilen Cocoa/Kakao da ekledi.
Orijinal Mac sistemi gibi bitmemiş bir iş vardı. OS X kullanıcıları, çok çılgın ve uygunsuz olan bu “Çita” işletim sisteminin adı hakkında büyük bir şikayet yaratmaya başladı.
10.0’daki Klasik ortam, Genel Beta’dan da daha iyiydi, hala sorunların ve kaprisli davranışların garip uyumluluğu vardı.
OS X’in arayüzleri macOS arayüzüne çok benziyordu ve kullanıcılar aynı özelliklere sahip olduklarına inanıyorlardı, ancak durum böyle değildi ve yeni alışkanlıklar öğrenmek ve eskilerini bırakmak zorunda kaldılar.
10.1 “Puma”: 2001
10.1, 10.0’dan sonra piyasaya sürüldü ve özellikle Macs G3’te daha iyi performans içeriyordu. 10.1.1, 10.1.2, 10.1.3, 10.1.4 ve 10.1.5 sürümlerinde hata düzeltmeleri ve bileşen güncellemeleri vardı.
UNIX yardımcı programları olarak çoğu açık kaynak OS X ve daha fazla aygıtı destekleyebilmek için ek sürücülere dahil edildi.
10.2 “Jaguar”: 2002
25 Ağustos 2002’de bu sürüm piyasaya sürüldü ve Apple, 10.2 “Jaguar” sürümüyle işletim sistemine devam etti ve performansta net bir artış, yeni ve rafine bir görünüm ve 150’den fazla geliştirme yapıldı.
Bunların arasında Microsoft Windows ağları için artan destek, doğrudan grafik kartı tarafından işlenecek grafik birleştirme için Quartz Extreme ve bir spam filtresi vardı. Apple Adres Defteri iletişim bilgilerini saklamak için ayrıca Rendezvous ağ sistemini de ekledi.
AOL Instant Messenger desteği ile bir sohbet programından oluşan iChat, her pencerede entegre aramalara sahip yenilenmiş bir Finder’ı içeriyordu.
10.3 “Panther”: 2003
macOS Xv10.3 “Panther” 24 Ekim 2003’te piyasaya sürüldü. Çok daha yüksek performansa ek olarak, kullanıcı arayüzündeki en büyük güncellemeyi ve önceki yıl Jaguar’dan daha fazla iyileştirmeyi de içeriyordu.
Bu sürüm artık eski G3 modellerinde desteklenmemektedir. Bu sürümdeki bazı iyileştirmeler, Finder’ın güncellenmiş olması ve metalik bir arayüz ve hızlı arama içermesidir.
Exposé, pencereleri manipüle etmenin yeni bir yoluna izin verdi, aynı zamanda farklı kullanıcılarla oturumların aynı anda açılmasına ve birinden diğerine hızlı bir şekilde geçmesine izin veren Quick User Switching/Hızlı Kullanıcı Değiştirme özelliğini de içeriyordu.
Şimdi bu yeni sürüm entegre faks desteği içeriyordu. FileVault, her kullanıcının özel dizini için gerçek zamanlı bir şifreleme sistemiydi. G5 için daha fazla destek ile sistem genelinde artan hız.
10.4 “Tiger”: 2005
Versiyon 10.4 “Tiger” 29 Nisan 2005’te piyasaya sürüldü ve mevcut en son sürümdü, 200’den fazla yeni iyileştirme içeriyordu, ancak Panther sürümünde olduğu gibi, bazı eski makineler özellikle destekleyemedi, FireWire bağlantısı olmayan hiçbir Apple cihazı Tiger tarafından desteklenemedi.
Bu sürüm, içerik ve meta verilere dayalı bir arama sistemi Spotlight gibi yeni özellikler ve Gösterge Tablosu widget’lar, ortak görevleri gerçekleştirmenize ve bilgilere anında erişmenizi sağlayan bazı uygulamalar içerir.
QuickTime 7, H.264 desteği ve tamamen yeniden tasarlanmış bir arayüz içeren yeni sürümdü. Safari, sistemin varsayılan tarayıcısının yeni bir sürümü olarak RSS, artırılmış hız ve güvenlik vb. İçin destek içerir. Bu sürümde, LP64 sistemini kullanarak yeni G5’ler için 64 bit bellek desteği vardı.
10.5 “Leopard”: 2006
Leopard versiyonu 26 Ekim 2007’de piyasaya sürüldü. Bu sürüm PowerPC ve yeni Intel teknolojisi ile uyumludur. Yeni sürümün özellikleri arasında:
Time Machine: bir klasörün, tüm sabit diskin, tek bir dosyanın, iPhoto’daki bir rulo fotoğrafın, içeriğinin belirli bir sürümüne geri dönme imkanı verir.
Mail 3: Bu, Apple’ın bu e-posta programının üçüncü sürümüdür, şimdi Notes ve Yapılacaklar’ın yanı sıra HTML e-postaları göndermek için çeşitli Şablonlar içerir.
iChat: Sekmelerle sohbet etme veya animasyonlu simgelere sahip olma olanağı verir, şimdi video sohbetleri için video sunma, masaüstünü paylaşma için birçok ek işleve de sahiptir.
Dashboard: Widget’ları kolayca oluşturmak için Dashcode adlı bir araç getirir. Ayrıca, Safari, görüntülenmekte olan bir sayfanın herhangi bir parçasını almanıza ve bir Widget’a dönüştürmenize olanak tanıyan bir Webclip düğmesine sahiptir. Erişilebilirlik özelliklerinde iyileştirmeler yapıldı.
Finder: iTunes‘a benzer CoverFlow ile, farklı uzantılarla aynı anda birkaç dosyayı açmanıza izin veren QuickLook adlı bir işleve sahiptir ve programı açmaya gerek yoktur, kullanıcılar bile diğer ağa bağlı Mac’leri arayabilir.
Dock: Yansımaları alan bir cam tepsiye benziyor, bir dizi öğeyi istiflemenizi sağlayan yığınlara sahip ve üzerine tıkladığınızda bir dizi seçenekte görüntüleniyor.
En büyüğü, yüksek hızlarda net bir şekilde konuşabilen Alex adında yeni bir sentezlenmiş ses ile metin-konuşma özelliklerinde bir atılım. Ayrıca, Braille ekranları için destek getiriyor.
10.6 “Snow Leopard”: 2009
Snow Leopard lakaplı Mac işletim sisteminin en son sürümü 28 Ağustos 2009’da piyasaya sürüldü ve birkaç yeni heyecan verici özelliğe ek olarak öncekilerden daha hızlı:
Dock ile entegre yeni Exposé.
Çince karakterleri eklemek için dokunmatik ekranı kullanabilirsiniz.
Saat dilimi otomatik olarak ayarlanır.
Microsoft Exchange 2007 sunucularına bağlanma desteği sağlar.
Daha az sabit disk alanı tüketimi ve maksimum 16 TB RAM desteği.
Aşağıdaki yenilikler de vurgulanmalıdır:
Grand Central, çok çekirdekli işlemcileri kullanmanızı ve performansı optimize etmenizi sağlayan bir programlama tekniğidir.
Quicktime X, mevcut codec bileşenleri için optimize edilmiş desteğe sahip olacak.
OpenCL (Open Computing Language/Açık Hesaplama Dili), grafiksel olmayan kullanım için grafik işleme birimini kullanan uygulamaları programlamanıza olanak tanır.
10.7 “Lion”: 2011
20 Temmuz 2011’de piyasaya sürülen bu sürümde Apple’ın iOS’unda, Launchpad adı verilen yüklü uygulamalar arasında kolayca gezinebileceği ve çoklu dokunma hareketlerinin daha fazla kullanıldığı gibi geliştirmeleri içerdi. Ayrıca, Rosetta’yı kaldırarak PowerPC’nin uygulamalarıyla uyumsuz hale getirdi.
GUI’de yapılan değişikliklerde, yalnızca kullanıldıklarında görünen otomatik gizlenen kaydırma çubukları ve Exposé, Spaces, Dashboard ve tam ekran uygulamalarını tek bir arabirimde birleştiren Mission Control eklendi.
10.8 “Mountain Lion”: 2012
Mountain Lion 25 Temmuz 2012’de piyasaya sürüldü ve iki yıllık güncellemelerin ilkinden biriydi. Game Center, iMessage ve iCal’dan ayrı bir yapılacaklar listesi uygulaması olan Anımsatıcılar gibi bazı uygulamarı içerir. Ek olarak, iWork çalışma dökümanlarını iCloud üzerine yedekleyebilme yeteneğine sahiptir.
10.9 “Mavericks”: 2013
22 Ekim 2013’te piyasaya sürülen Mavericks, Snow Leopard veya daha yeni sürüm için 64 bit Intel işlemciyle çalışan tüm kullanıcılar için ücretsiz bir yükseltmeydi.
10.10 “Yosemite”: 2014
16 Ekim 2014 tarihinde piyasaya sürülen Yosemite, İOS 7’ye benzer birçok özelliği içerir. Örneğin; yarı saydamlık efektleri ve yoğun doygun renklerle daha minimal, metin tabanlı bir ‘düz’ tasarıma sahip olacak şekilde yeniden tasarlanmış bir kullanıcı arayüzüne sahipti.
10.11 “El Capitan”: 2015
30 Eylül 2015’te piyasaya sürülen El Capitan, Snow Leopard’a benzer şekilde Mac deneyiminde iyileştirmeler ve sistem performansında iyileştirmeler olarak içerdir. Bunlar arasında Haritalar ve Notes uygulamaları için geliştirmeler ve kolay okunabilirlik için San Francisco yazı tipi kullanıldı.
10.12 “Sierra”: 2016
Sierra, 20 Eylül 2016’da piyasaya sürüldü ve Siri, Optimize Depolama Alanı ve Fotoğraflar, Mesajlar ve iTunes güncellemelerini içerdi.
10.12 “High Sierra”: 2017
25 Eylül 2017’de yayınlanan High Sierra, Safari, Fotoğraflar ve Mail güncellemeleri de dahil olmak üzere kullanıcı tarafından görülebilen az özelliğe sahipti. Bu sürümde göze çarpan yenilik, Apple Dosya Sistemi’dir.
10.14 “Mojave”: 2018
24 Eylül 2018’de Dark Modu ile gündeme gelen sürüm Mojave idi.
10.15 “Catalina”: 2019
macOS Catalina, 7 Ekim 2019 tarihinde kullanıma sunuldu fakat kullanıcılarının birçoğu 32-bit uygulamaların resmi olarak desteklenmemesi yüzünden şikayet etmektedir.
İşletim Sistemi Sürümleri
İlk Mac işletim sistemleri başlangıçta her biri kendi sürüm numarasına sahip “Sistem” ve “Finder” adlı iki programdan oluşuyordu. Sistem 7.5.3, Mac OS logosunu içeren ilk sistemdi ve 7.6 sürümü, “Mac OS” olarak adlandırılan ilk sistemdi.
En son PowerPC G3 mikroişlemci tabanlı sistemlerin kullanılmasından önce, sistemin önemli bölümleri anakarttaki fiziksel salt okunur bellekte saklandı.
Bunun ilk amacı, Mac bilgisayarlarda sabit sürücü olmadığı için disketleri desteklemek için sistemin sınırlı depolama kapasitesini kullanmaktan kaçınmaktı. ROM’dan yalnızca 1991 Classic modeli başlatılabilir.
Bu mimari aynı zamanda salt metin konsolu veya komut satırı moduna gerek olmadan en düşük seviyede tamamen grafiksel bir işletim sistemi arabirimi sağlamıştır.
Çalışmayan disk sürücülerini arama gibi önyükleme zamanı hataları, kullanıcıya genellikle Chicago yazı tipinde bir simge veya mesajlar ve bir zil sesi veya bir dizi bip sesi ile grafiksel olarak rapor edildi.
Bu, bu tür mesajları siyah arka plan üzerinde mono aralıklı yazı tipinde görüntüleyen ve giriş için fare değil klavyenin kullanılmasını gerektiren zamanların PC’lerinin aksine idi.
Bu tür ayrıntıları düşük düzeyde sağlamak için anakartın ROM’unda kaydedilen ve daha sonra yalnızca Apple bilgisayarlarının veya Apple telif hakkı ile korunan ROM bellek içeriğine sahip lisanslı klonların sistemi çalıştırabilmesini sağlamaya yardımcı olan sistem çekirdeği yazılımına güveniyordu.
Mac sistemi iki aileye ayrılabilir:
AppleComputer’ın kendi kodunu temel alan Classic ailesi.
Mac OS X İşletim Sistemi, UNIX tabanlı Classic ve NeXTSTEP ailesi.
Classic Mac OS (1984–2001)
Klasik OS, bir komut satırı eksikliğiyle karakterizedir; Tamamen grafiksel bir İşletim Sistemidir.
Kullanım kolaylığı ve işbirliğine dayalı çoklu görev özellikleriyle öne çıkıyor ancak çok sınırlı bellek yönetimi, korumalı bellek eksikliği ve belirli bir cihaz için ek işlevsellik veya destek sağlayan işletim sistemi uzantıları arasındaki çatışmalara yatkınlığı nedeniyle eleştirildi.
Bazı uzantılar birlikte düzgün çalışmayabilir veya yalnızca belirli bir sırada yüklendiğinde çalışabilir. Uzantılarında sorun giderme, uzun bir deneme yanılma süreci olabilir.
Orijinal Macintosh, tek düzey klasör veya dizin içeren düz dosya sistemi olan Macintosh Dosya Sistemi’ni (MFS) kullandı. Bu sistem, gerçek bir dizin ağacı sistemine sahip olan HFS tarafından 1985 yılında hızla değiştirildi. Her iki dosya sistemi de uyumludur.
DOS, Unix veya diğer işletim sistemleriyle kullanılan çoğu dosya sistemi, bir dosyayı hangi baytın hangi bilgi türünü temsil ettiğini bilmesini gerektiren bir uygulamayı gerektiren basit bir bayt dizisi olarak ele alır. Buna karşılık, MFS ve HFS iki branch’a dosya verir.
Data fork, bir belgenin metni veya bir görüntü dosyasının bitmap’leri gibi diğer dosya sistemleriyle aynı türde bilgiler içerir. Kaynak çatalı, menü tanımları, grafikler, sesler veya kod bölümleri gibi diğer yapılandırılmış verileri içerir.
Bir dosya yalnızca boş veri kaynaklarından veya yalnızca kaynak çatalı olmayan bir veri çatalı içerebilir. Bir metin dosyası metnini veri çatalı ve stil bilgisini kaynak çatalı içerebilir, böylece stil bilgisini tanımayan bir uygulama yine de düz metni okuyabilir.
Öte yandan, bu çatallar diğer işletim sistemleriyle birlikte çalışabilirlik için bir zorluk oluşturmaktadır; bir dosyayı bir Mac sisteminden farklı bir dosyaya kopyalamak, onu kaynak çatalından ayırır ve BinHex ve MacBinary gibi kodlama sistemleri gerektirir.
OS X v10.4’e kadar olan ve PowerPC platformu sürümlerinde, Klasik ortam adı verilen eski Mac uygulamalarını çalıştırmak için bir uyumluluk katmanı yoktur.
Bu ortam, bir OS X işleminde 9.1 veya sonraki bir sürümünün tam bir kopyasını çalıştırır. PowerPC platformuna dayalı Macintosh, OS X’in yanı sıra 9.2 önceden yüklenmişti.
OS X 9.2 ve 10.4 Tiger piyasaya sürüldükten sonra yayınlanan donanım düzeltmelerine varsayılan olarak yüklenmediği için kullanıcı tarafından yüklenmiş olmalıdır.
En iyi yazılmış klasik uygulamalar bu ortamda düzgün çalışır, ancak uyumluluk yalnızca yazılımın mevcut donanıma bakılmaksızın yazılması ve yalnızca işletim sistemiyle etkileşime girmesi ile sağlanır. OS 9’un x86 donanımıyla uyumsuzluğu nedeniyle Klasik Ortam Intel tabanlı Macintosh sistemlerinde kullanılamaz.
Classic kullanıcıları genellikle makinelerini OS X’e yükseltti, ancak birçoğu, yeni Mac’te yeniden uygulanmayan bazı özelliklerin eksikliği nedeniyle, ikincisini orijinal Mac işletim sisteminden daha zor ve daha az kullanıcı dostu olduğu için eleştirdi. işletim sistemi veya aynı veya diğer donanımlarda veya uyumsuzluklarda daha yavaş olduğu için, bazen eski işletim sistemiyle ciddi olabilir.
Eski OS’ler için yazılan sürücüler OS X ile uyumlu olmadığından ve eski Apple makineleri için desteğinin bulunmaması nedeniyle, önemli sayıda Macintosh kullanıcısı eski Mac Classic OS’yi kullanmaya devam etmektedir.
Ancak 2005 itibariyle, OS X çalıştırabilen sistem kullanıcılarının neredeyse tümünün bunu Classic çalıştıran küçük bir kesimle yaptığı bildirildi.
Haziran 2005’te Steve Jobs, Apple Dünya Geliştiriciler Konferansı’nın açılışında şirketin PowerPC platformundan Intel işlemcilere geçeceğini ve böylece yeni makinelerin Classic için uyumluluğunu destekleyeceğini duyurdu.
Aynı konferansta Jobs, geliştiricilerin uygulamalarını test ederken Intel işlemcili Mac bilgisayarlarda çalışmak üzere taşıyabildikleri Apple yazılımının beta sürümlerini içeren geliştirici geçiş kitlerini duyurdu.
Ocak 2006’da Apple, Intel işlemcileri, iMac ve MacBook Pro’lu ilk Macintosh bilgisayarlarını piyasaya sürdü ve ertesi ay Apple, Intel Core Solo ve Duo işlemcili mini bir Mac çıkardı. 16 Mayıs 2006’da Apple, Mac Pro ile 7 Ağustos’ta Intel’e geçişi tamamlamadan önce MacBook’u piyasaya sürdü.
Yeni makinelerin ilk kez satın alınması için geçişi kolaylaştırmak için Intel tabanlı Mac’ler, PowerPC tabanlı Macintosh sistemleri için derlenen OS X yazılımını çalıştırmalarını sağlayan Rosetta adlı bir emülasyon teknolojisi içerir.
Rosetta şeffaf bir şekilde çalışır ve yürütme yerel koddan daha yavaş olmasına rağmen, yazılımı bir PowerPC makinesinde çalıştırmakla aynı kullanıcı deneyimini yaratır.
Mac OS X
Resmi olarak sürüm 10 olarak adlandırılmasına rağmen, Mac OS’nin önceki sürümlerinden büyük ölçüde bağımsız bir geçmişi vardır. 9. sürüm ve Classic’in halefidir.
NeXTSTEP işletim sistemi ve Mach Core’u temel alan, CEO’su Steve Jobs şu anda Apple’a döndüğünde NeXT’nin satın alınmasından sonra satın aldığı Unix İşletim Sistemidir.
Ayrıca BSD temel kodunu kullanır. İstemci sürümünün altı önemli sürümü vardır, en yenisi Snow Leopard olarak bilinen OS X 10.6’dır.
Tıpkı istemci sürümleri gibi, OS X’in de sunucu sürümü gibi altı önemli sürümü vardı. Bunlardan ilki, OS X Server 1.0, 1999’da beta sürümünde piyasaya sürüldü.
Sunucu sürümleri, mimaride, istemci sürümleriyle aynıdır; çalışma grubu sunucuları, sunucu sunucuları, posta ve web sunucuları gibi OS X tabanlı sistemlerin yönetimi için araçlar da dahil olmak üzere sunucu yönetim araçlarının dahil edilmesindeki farktır.
Şu anda Xserve sunucu donanımı için varsayılan işletim sistemidir ve Mac Mini’de isteğe bağlı bir özelliktir ve diğer Mac’lerin çoğuna yüklenebilir.
İstemci sürümünün aksine, OS X Server, Parallels Desktop gibi emülasyon yazılımı kullanılarak sanal bir makinede çalıştırılabilir.
OS X, daha önce iPhone, iPod Touch ve iPad İşletim Sistemi olarak bilinen iOS’un ve Apple TV’de kullanılan işletim sisteminin temelidir.
Star Trek Projesi
Klasik macOS tarihinin ilginç bir yönü, Apple’ın 1992’de Star Trek kodlu olarak çalışmaya başladığı nispeten bilinmeyen gizli bir prototipti.
Bu projenin amacı, Intel uyumlu x86 kişisel bilgisayarlarda çalışacak bir macOS sürümü oluşturmaktı. Sürümün amacı, Novell ile işbirliği içinde, platformdaki mevcut DOS uygulamalarını desteklemek için DOS uyumluluğu sağlamaktı.
O zamanlar, müşteriler Windows’a yükseltme yaparken Novell DOS pazar payını kaybediyordu. DOS’un bir kombinasyonu alternatif olarak kabul edildi. Proje kısa sürdü ve sadece bir yıl sonra 1993’ün başlarında Apple’ın yeni CEO’sunun stratejiyi değiştirdiği zaman iptal edildi.
Ekip, Macintosh Finder’ı ve QuickTime gibi bazı temel uygulamaları bir bilgisayarda mükemmel şekilde çalıştırabildi. Bu çaba için bazı kodlar PowerPC’ye taşındığında daha sonra yeniden kullanıldı.
Star Trek projesinden on beş yıl sonra, x86 mimarisi için destek OS’ye resmen dahil edildi ve ardından Apple tüm masaüstü bilgisayarları x86 mimarisine taşıdı. Bu, Star Trek Projesi’nin önceki çabalarının doğrudan sonucu değildi.
OS X 10.0 ve sonraki sürümlerinde kullanılan Darwin geliştirme, x86 mimarisine destek içeriyordu. Darwin olmayan macOS’un geri kalanı, Macintosh x86 bilgisayarlarının piyasaya sürülmesiyle resmen tanıtıldı.
68000 İşlemci Emülasyonu
Star Trek yazılımının hiç tanıtılmamasına rağmen, vMac, Basilisk II ve Executor gibi üçüncü taraf emülatörleri macOS Classic’in Intel mikroişlemcilere dayalı PC’lerde çalışmasına izin verdiler.
Bu programlar 68000 serisi işlemcileri taklit etmekle sınırlıydı ve çoğu gibi, PowerPC işlemcileri gerektiren 8.1’den sonra macOS sürümlerini çalıştıramıyordu.
Çoğu, bir Mac ROM “image” veya gerçek bir Mac ROM’un donanım arayüzü gerektirir. Bir görüntü isteyenler, ROM görüntüsü Apple’ın fikri mülkiyetini ihlal edebileceğinden şüpheli yasal değere sahiptir.
Apple teknolojisini kullanmadan sadece %100 tersine mühendislik kodu kullanan tek ürün olan Abacus Research & Development’ın ticari Executor yazılımı dikkate değer bir istisnaydı. Hiçbir zaman küçük bir işlevsellik alt kümesinin ötesinde başarılamadı. Birkaç program tamamen uyumluydu ve birçoğu çalıştırıldıklarında başarısızlığa çok eğilimlidir.
Uygulayıcı klasik Mac 68000 uygulamalarını x86 platformlarına taşımak için bir niş doldurdu. Geliştirme 2002’de durdu ve kaynak kodu 2008 yılı sonunda yazar tarafından yayınlandı.
Mac ROM görüntülerini kullanan emülatörler, macOS ile neredeyse tam uyumluluk sundu ve sonraki sürümler mükemmel performans sunarken, modern x86 işlemcilerin performansı katlanarak arttı.
Çoğu MacIntosh bilgisayar kullanıcısı, hızlı PowerPC için yazılım desteğiyle birlikte OS 8.xx ve 9.xx sürümleriyle uyumluluk sunan PowerPC platformuna geçmeye başlamıştı.
Bu, yalnızca PowerPC’ye özgü uygulamalara geçişin kolaylaştırılmasına yardımcı olurken, 68000 işlemci emülatörlerini ve Klasik ortam uygulamalarını zamanından önce geçersiz kıldı.
PowerPC Emülasyonu
68000 öykünücünün geliştirilmesi sırasında, PowerPC desteğinin yalnızca öykünme kodunun kendisi nedeniyle değil, aynı zamanda bir PowerPC öykünmeli mimarisinin gerçek bir PowerPC tabanlı Mac’e karşı beklenen büyük performansından dolayı haklı çıkması zordu.
PowerPC’de bulunanlara benzer mimari paradigmalar kullanan 7. ve 8. nesil x86 işlemcilerin kullanılabilirliğine rağmen, bu daha sonra PearPC projesinin başlamasından yıllar sonra bile doğru olacaktır.
Birçok uygulama geliştiricisi aynı zamanda 68000 Classic ve PowerPC için eşzamanlı sürümler oluşturup yayınlayarak PowerPC öykünmesi ihtiyacını ortadan kaldırmaya yardımcı oldu.
Her iki seçeneği de teknik olarak çalıştırabilen PowerPC Mac kullanıcıları en hızlı PowerPC uygulamalarını seçti. Yakında Apple artık 68000 tabanlı Mac satmıyordu ve mevcut kurulu taban hızla buharlaşmaya başladı.
Nihai mükemmel 68000 emülasyon teknolojisine rağmen, çok daha zorlayıcı PowerPC tabanlı Mac’lerin yayınlanmasından birkaç yıl sonra bile gecikmiş varış ve olgunlaşmamışlıklarından dolayı gerçek Mac’ler için küçük bir tehdit bile olmadılar.
PearPC emülatörü, yeni macOS sürümleri için gerekli olan PowerPC işlemcileri taklit edebilir. Ne yazık ki, hala ilk aşamalarında ve birçok emülatör gibi, yerel bir işletim sisteminden çok daha yavaş olma eğilimindedir.
PowerPC’den Intel işlemcilere geçiş sırasında Apple, müşterilerinin PowerPC’de çalışacak şekilde tasarlanan yazılım yatırımlarını korumak için bir PowerPC emülatörünü OS X’e dahil etme ihtiyacını fark etti. Apple’ın çözümü Rosetta adlı bir emülatördür.
Rosetta’nın açıklanmasından önce, endüstri gözlemcileri bir x86 işlemcide çalışan herhangi bir PowerPC emülatörünün aşırı performans düşüşünden muzdarip olacağını varsaydı. Rosetta’nın performansında nispeten küçük bir düşüş var, bu da birçoğunu şaşırttı.
Başka bir PowerPC emülatörü, 1998’den beri PowerPC platformunda BeOS için bizimle birlikte olan SheepShaver’dır, ancak 2002’de diğer platformlarda yürütülebilir hale getirmek için açık kaynağa dönüştürülmüştür.
Başlangıçta, x86 platformlarında kullanım için tasarlanmamıştır ve makinede bir hipervizöre benzer şekilde çalıştığı gerçek bir PowerPC işlemci gerektiriyordu.
PowerPC işlemcisini desteklese de, bir bellek yönetim birimini taklit etmediği için yalnızca macOS 9.0.4’e kadar çalışabilir.
Diğer örnekler ShapeShifter, Fusion ve iFusion’dur. İkincisi, bir PowerPC “coprocessor/yardımcı işlemcisi” hızlandırıcı kartı ile klasik macOS’yi çalıştırdı.
Bu yöntemi kullanmanın, özellikle MMU bypass modunda çalışan gerçek Mac’ler nedeniyle performansı engelleyen m68k serisine kıyasla bir Macintosh bilgisayarın hızını aynı işlemciyle eşleştirdiği veya artırdığı söyleniyor.
Macintosh Klonları
Yıllar boyunca çeşitli bilgisayar üreticileri, macOS, özellikle Power Computing, UMAX ve Motorola çalıştırabilen Macintosh klonlarını üretti.
Bu makineler klasik Mac işletim sisteminin çeşitli sürümlerini çalıştırdı. 1997’de Steve Jobs, Apple’a döndükten sonra klon lisans programını kapattı.
2008 yılında Amerikalı üretici Psystar Corporation, macOS X 10.5 Leopard kullanan düşük maliyetli bir bilgisayarı duyurdu.
Yasal savaşlarla tehdit edilen Psystar, sistemine OpenMac ve daha sonra Açık Bilgisayar adını verdi. Apple şu anda, satılan her bir klon ve yasal savaş masrafları için tazminat ödemeyi planlayan bu şirket ile anlaşmazlık içindedir.
2009 yılında üretici HyperMegaNet UG, PearC ticari markası altında, Yazılım Lisansının, ürünle birlikte gelen kutuda yer aldığı için ürünü satın almadan önce okunamayacağı için kabul edilemeyeceği gerçeğine dayanarak “Macintosh Uyumlu” bir bilgisayar yayınladı. Apple’ın dışındaki bir donanımda OS X’in yüklenmemesine hitap eden kısım, en azından Almanya’da, tüm amaçlar için geçersizdir. Uygulamada, PearC İspanya’da olduğu gibi üreticinin menşe ülkesinin dışında da satılmaktadır.
Kaynakça Anonim tarama Wilipedia